Salinimo/tekinimo efektyvumas vs. Fermentacijos efektyvumas

ATSAKYTI
Vartotojo avataras
Alchemikas

Salinimo/tekinimo efektyvumas vs. Fermentacijos efektyvumas

Standartinė Alchemikas »

Ilgai siekiau persiversti per 65% salinimo ir tekinimo efektyvumą. Pasiekiau, gaunasi 85-87%.

Bet dabar pastebėjau, kad net ir pasiruošiant starterį, smarkiai pakrito fermentavimo efektyvumas (maždaug - 50-60%).

Kitu stveju M44 mielės sukapojo nuo 13 iki 9 Plato, o papildomai įdėtos šampaninės dar iki 8.5 Plato sumažino. Aišku rezultatas netenkina.... gaila tokia IPA net sausai apyniuoti.

Ieškau daktaro Haus'o.
Vartotojo avataras
Gytis

Re: Salinimo/tekinimo efektyvumas vs. Fermentacijos efektyvumas

Standartinė Gytis »

Kalbi apie atenuaciją? Tai gal per aukštai užsalinai. Shit happens, pamiršk šitą, virk kitą. Bus to alaus.
ignasv81

Standartinė ignasv81 »

Su atenuacija man tas pats. Jau 5-tas alus kaip mielės sustoja anksčiau laiko... Nors salinimo temperatura 62-64, pvz. dabar naudojau wyeast saisono mieles starteris 3l ir vis tiek kažkas jom netinka sustojo ties 50%.

Gal ne į temą, bet: išsiploviau tas saisono mieles, nes jau lygiai mėnesis kaip fermentuojasi ir galvoju padaryti starterį ir supilti iš naujo, ar būtų naudos? Ar geriau virti naują? :)
Vartotojo avataras
svyturys

Standartinė svyturys »

Sakai dar fermentuojasi, o tai kokiu būdu jas išsiplovei?
Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

ignasv81 rašė:Su atenuacija man tas pats. Jau 5-tas alus kaip mielės sustoja anksčiau laiko... Nors salinimo temperatura 62-64, pvz. dabar naudojau wyeast saisono mieles starteris 3l ir vis tiek kažkas jom netinka sustojo ties 50%.

Gal ne į temą, bet: išsiploviau tas saisono mieles, nes jau lygiai mėnesis kaip fermentuojasi ir galvoju padaryti starterį ir supilti iš naujo, ar būtų naudos? Ar geriau virti naują? :)

Wyesto belgian saison mielės labai įnoringos, net jų internete apie tai parašyta. "This strain is notorious for a rapid and vigorous start to fermentation, only to stick around 1.035 S.G." Reikia gerokai šilumos duoti: "Fermentation will finish, given time and warm temperatures. Warm fermentation temperatures, at least 90°F (32°C), or the use of a secondary strain can accelerate attenuation." Forume atskira tema apie tai yra.
ignasv81

Standartinė ignasv81 »

Sakai dar fermentuojasi, o tai kokiu būdu jas išsiplovei?
Perpyliau į kitą kibirą. Dabar užkursiu starteriuką ir pilsiu atgal. Ar negerai? :)

Gyti. Kad ir su kitom mielėm anksčiau laiko sustoja (05, 04)
Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

Kokioj temperatūroj darai starterį? Kokį maistą mielėms duodi starteriui?
Kokia misos temperatūra mielių suleidimo metu?
Kokioj temperatūroj vyksta fermentacija? Ar ji pastovi, ar kinta? Ar ją kažkaip reguliuoji, ar savaime reguliuojasi?
ignasv81

Standartinė ignasv81 »

Dabar starterį tik darysiu, daryčiau taip (patikslinkit jeigu kas blogai):
1. Starterio temperatūra 22C
2. Iš šviesaus DME iš savo alaus
3. Misos temp. ~22C
4. Fermentuojasi ~21C (+ - 1C), tai aplinkos temperatūra. Nesinori darinėti dangčio, bet gal reiktų patikrint ir vidaus temperatūrą :) Galvoju įsigyti kelis termometrus su laidu ir įmesti į fermenterius.

Misos temperatūrą iki 30C ir virš (šiom mielėm) galiu pakelti tik karštame vandenyje arba į pirtį, bet reiktų transportuoti 10 km.
Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

Su temperatūrom problemos nematau, problema ne čia.
Domaso

Standartinė Domaso »

Starterį darau lygiai tokiais pat parametrais kaip Ignas81 (tik aš iš LME darau), tada palieku 10~20 val. užsikurt, o tada supilu į išvirtą alų. Kaip jau kitoj temoj minėjau, man dažniausiai atenuacija gaunasi didesnė nei nurodyta "po defaultu". Aš galvoju čia greičiausiai vis tik bus salinimo temperatūrų, valgomų/nevalgomų cukrų įtaka..

Aš nežinau ar jums irgi taip gaunasi, bet man labai "sloksniuojasi" mentalo temperatūros - nors ir gerai išmaišai mentalą ir iš kart matuoji, vis tiek aukščiau/žemiau temperatūros skiriasi kokiais 3~4 laipsniais (specialiai net nusipirkau ilgą 30 cm "probe" termometrą, kad persmeigčiau visus sluoksnius, bet vis tiek jį pakėlus/nuleidus temperatūra svyruoja per keletą laipsnių). Nežinau ar gerai darau - aš imu tų pamatuotų temperatūrų vidurkį.

Dar skaičiau kad mielių atenuaciją gali įtakot ir vandens sudėtis, pvz. teko skaityt kad geležis mažina atenuaciją. Kompetencijos apie chemiją neturiu, tai labai nesikišiu.. :oops:
ATSAKYTI