gyvatukas

Viskas apie aludarystėje naudojamą įrangą, įrankius ir prietaisus.
ATSAKYTI
Vartotojo avataras
GiN

Re: gyvatukas

Standartinė GiN »

Gyvatuką plauti vis tiek reikės, negi merksi nedezinfekuotą? Su Oxi gana gerai nusivalo, bet to, kaip minėjo Peckelis, tas nedidelis keikis oksido yra sunaudojamas mielių fermentacijos proceso metu. Verdu maždaug kartą į mėnesį, kartais rečiau, gyvatuką laikau sausai, tai tas oksido sluoksnis tikrai nesusidaro kažkoks labai didelis.

Maistra, papasakok plačiau apie antgalių užspaudimą? Aš užsimovęs šlangeles ant vamzdžio galų, prispaudžiau apkabėlėmis (chamutais). Ar būna geriau/patogiau? Gal kokią nuotrauką turi?
Domaso

Standartinė Domaso »

GiN rašė:Gyvatuką plauti vis tiek reikės, negi merksi nedezinfekuotą? Su Oxi gana gerai nusivalo, bet to, kaip minėjo Peckelis, tas nedidelis keikis oksido yra sunaudojamas mielių fermentacijos proceso metu. Verdu maždaug kartą į mėnesį, kartais rečiau, gyvatuką laikau sausai, tai tas oksido sluoksnis tikrai nesusidaro kažkoks labai didelis.
Į OXI galima įmerkt, bet man dabar klausimas - ar būtina? Jei gyvatukas (neržaveikinis) švariai laikomas - nuskalavai vandeniu po kranu, merki į verdančią misą prieš virimo pabaigą, paverdi 15 min ir žūna kas nereikia - ar toks sprendimas kuo nors blogas?
Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

Mano gyvatukas varinis ir po virimo, deja, neblizga. Tai matyt oksidai nenusiplauna. Plius aš savo alaus beveik negeriu, beveik viską draugams ir bendradarbiams atiduodu :)

Man šitie religiniai gyvatukų karai iš tikro px.
Domaso

Standartinė Domaso »

Čia ne karai, o diskusijos - niekas čia prieš nieką nekariauja, tik dalinasi patirtim ir pastebėjimais apie skirtingus variantus ;)

Ai tai tipo - pats savo alaus negeriu, tai tie oksidai pofik :lol: (čia irgi tik juokais jei ką :D )
Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

Maistra, varis pas mane. Atsiprašau, jau pasimečiau, apie kurį ten šnekėjote :)

O dėl vario ir mielių surasiu straipsnį ir įmesiu nuorodą.
Vartotojo avataras
gi-bi

Standartinė gi-bi »

12 mm diametro varinio vamzdelio jungtis pirkau čia:
http://www.varinessistemos.lt/produkcij ... conex.html
Domaso

Standartinė Domaso »

Beje, kažkaip niekas nešneka apie aliuminio naudojimą - kaip su tuo reikalu - taip pat kaip su variu? (oksidacijos "kenksmingumo" prasme)
Aš kol kas naudoju misos tekinimui "false bottom" filtrą iš 3mm aliuminio lakšto, nes nepavyko gaut tokio nerūdeikos lapo.. :(
Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

Kiek teko skaityti apie aliumininius puodus ir stalo įrankius, tai jie yra kenksmingi, tinkami tik nerūgštinėms terpėms, t.y. pvz. raugintų kopūstų sriubos geriau tokiam puode nevirt. Tokiuose induose galima gaminti nerūgštų maistą, nes užsitraukęs oksido sluoksnis apsaugo nuo aliuminio patekimo į maistą. Misa laikoma silpnai rūgštine terpe, reikia žiūrėti, ar filtras po tekinimo lieka su oksido plėvele, ar blizga, jei patamsėjęs (su oksidu) - ok, jei ne - nuo tiek irgi nenumirsi, bet nesveika :)
Domaso

Standartinė Domaso »

GiN rašė:Kiek teko skaityti apie aliumininius puodus ir stalo įrankius, tai jie yra kenksmingi, tinkami tik nerūgštinėms terpėms, t.y. pvz. raugintų kopūstų sriubos geriau tokiam puode nevirt. Tokiuose induose galima gaminti nerūgštų maistą, nes užsitraukęs oksido sluoksnis apsaugo nuo aliuminio patekimo į maistą. Misa laikoma silpnai rūgštine terpe, reikia žiūrėti, ar filtras po tekinimo lieka su oksido plėvele, ar blizga, jei patamsėjęs (su oksidu) - ok, jei ne - nuo tiek irgi nenumirsi, bet nesveika :)
Man po pirmo salinimo patamsėjo, po antro lygiai toks pat liko (nenusivalė), tai spėju pusė bėdos.. Aišku reiks progai pasitaikius (gavus lakštą) pasikeist į nerūdeiką...
Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Maistra, neiškenčiau jūsų būrelio čia, nemažų chemikų, nepaklausęs - o kaipgi yra, kad nelabai pataria aliuminio ir kažko rūgštaus draugystę? Kaip, be kita ko, ir šarminio. Ir klausimas pamąstymui - kodėl aliuminis gamtoje nerandamas grynu pavidalu, jei toks kaip ir nieko beveik nebijantis.
Kad lengviau būtų mąstyti:
Al2O3(k) + 6 H+(aq) –> 2 Al3+(aq) + 3 H2O
Al2O3(k) + 2 OH- + 3 H2O –> 2 [Al(OH)4]-(aq)
Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

Gaila like mygtuko neturime :lol:
Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

Aliuminis stiprių rūgščių irgi bijo, o šarmo tai bet kokio nemėgsta :)

Štai citata apie varį, iki fermentacijos jis yra net naudingas. Rekomenduoja net virimo metu vario gabaliuką įmest:
Copper is a double-edged sword in brewing. It is beneficial before fermentation, but detrimental afterwards. Copper ions react with the hydrogen sulfide produced during fermentation and reduce it to insoluble copper sulfide, which is left behind with the trub and yeast cake. Switching to all stainless steel brewing equipment can lead to noticeable quantities of hydrogen sulfide and sulfur off-flavors and aromas in the beer. The use of copper wort chillers will provide all the copper necessary, as will including a short piece (1 inch) of copper tubing in the boil.
http://byo.com/malt/item/1144-metallurg ... omebrewers

Paskaitysit daugiau, ten rašo, kad jei yra žalios arba juodos spalvos oksidų, tada reikia nuvalyti, nes jie kenksmingi. Labai gerai valo actas.
However, you need to be aware that copper can develop a toxic blue-green oxide called verdigris. Verdigris includes several chemical compounds — cupric acetate, copper sulfate, cupric chloride, etc. — and these blue-green compounds should not be allowed to contact your beer or any other food item because they are readily soluble in weakly acidic solutions (like beer), and can lead to copper poisoning (i.e., nausea, vomiting). To clean heavy oxidation (black) and verdigris, use vinegar or oxalic acid-based cleansers like Revereware Copper and Stainless Steel cleanser.

Tai va, varinio gyvatuko nėra ko bijoti. Jį naudojant net vario gabaliuko į virimą nereiks dėti ;)
Domaso

Standartinė Domaso »

:shock:... Jo.... Kuo giliau į mišką, tuo daugiau medžių.. Įdomu kiek visa tai realiai pasijaučia aluje..
Ir galvoju, jei jau taip pavyzdingai naudot tą vario gabaliuką - ar galėtų jį atstot žalvarinė termometro kapsulė?

Paveikslėlis
Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Neatstos. Žalvaris yra vario lydinys, kurio svarbiausias legiruojantis metalas - cinkas. Tai jau nebe varis. :)
Ir dar. Nėra problemų, kol jų neprisidarome.
Naudokite virimuose aliuminį pH ribose taip nuo 5 iki 7,5 ir bus saugu. Ką nors laikyti - tiesiog nereikia.
Varis gali būti kenksmingas, jei bus druskų pavidale (pažaliavimai, pajuodavimai - GiN rašė). Kaip metalas, kaip jo oksidas tais kiekiais (ir prie pH ne žemiau 5), kurie atsilaupo naudojimo metu - atsipalaiduokite ir nebeverkaukite.
O dabar, ko gero, svarbiau. Nerūdeikos, neržaveikos ir kitokiais pavadinimai žinomo nerūdijančio plieno fanai (ir aš toks pat). Nerūdijantis plienas turi būti skirtas salyčiui su maistu. Yra tam tikri plienai, bet ne mūsų reikalams. Jie nerūdija. Ir ką? Norite nikelio, kadmio ar kitos peklos savo aluje iš kokio nors fluoridams atsparaus vamzdelio? Belieka linkėti skanaus. Labai daug "maistinio", bet pigaus nerūdijančio plieno sudėta pigiuose indiškuose ir kinietiškuose puoduose.
P.S. Tai tik mano minčių srautas. Atleiskite...
Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Standartinė AntaKalnietis »

Domaso, tavo vietoj, jei verdi "standartines" (po 20 L) partijas, t.y. ne po 50 ar 100 L per kartą, daug nesukčiau galvos, neišlaidaučiau ir nusipirkčiau paprasčiausią nerūdeikinį iš Alutekso (60 Lt/17,38 EUR), dar keli EUR pajungimui (žarnoms, kraneliui) ir viskas. Šaldo gerai, per ~ 20-25 min misa iki 20-22 C ataušta. Plaunasi puikiai. Anksčiau buvo noras varinį vamzdį (aštuntuką ar dešimtuką kokį) pirkti, jį ten suraityti ir t.t., bet kainos prasme vos ne dvigubai tiek išeitų...O dėl vario versus nerūdeikos - čia amžina tema.

Čia būtent kaip ir sakai - "Jei gyvatukas (neržaveikinis) švariai laikomas - nuskalavai vandeniu po kranu, merki į verdančią misą prieš virimo pabaigą, paverdi 15 min ir žūna kas nereikia - ar toks sprendimas kuo nors blogas?". Tik dar po virimo/ataušinimo iškart nuplauk, nes ant jo lieka visokių "kurkulų" ir sankaupų. Palaikius kelias dienas jos pridžiūna ir sunkiai nusiplauna...
Domaso

Standartinė Domaso »

Verdu partijas ir po 40L, tai užtat ir noriu kiek didesnio nei aluteksinio.
Čia pridiskutavom nemažai, dėl kenksmingumo nežinau, bet nusprendžiau darytis iš 304 plieno gofruoto vamzdelio. Blogiausiu atveju galėsiu į virimą įmest vario gabaliuką :D
O dėl plovimo tai be abejo nesiruošiu palikt gyvatuko po naudojimo nenuplauto, visus įrankius visada nuplaunu po naudojimo.
Vartotojo avataras
vidmantas

Standartinė vidmantas »

WP_20151113_002.jpg
Vakar pavyko įsitikinti misos galia. Po aušinimo gyvatukas atsinaujino
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
gi-bi

Standartinė gi-bi »

Apžiūrėjau ir aš savo.
Jokių atsinaujinimo požymių nematyti.
Kažkur Maistra rašė, kad tekinimui rūgšties kiekį reikia per pus mažinti.
Tai aš taip ir darau, ir matyt mano misa būna labiau šarminė.
Domaso

Standartinė Domaso »

Atrodo, kad čia amžina diskusija :lol:, bet Maistra mane įtikino vien dėl teorinės kenksmingumo galimybės (kas su nerūdeika net neįmanoma), tai aš tiesiog pasirinkau nerūdeiką nes dar neturiu gyvatuko.

Bet šitą diskusiją turbūt būtų galima palygint su šiferio stogais - rėkia kad jie kenksmingi, bet kol to šiferio nelaužai ir nekvėpuoji jo dulkėm, tai neturi jokios įtakos.
Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

gi-bi, parodyk, kaip atrodo sujungimo kita pusė, ta, kur yra ant žarnelės - man patiko :)
Vartotojo avataras
Burbulas

Standartinė Burbulas »

GiN rašė:....kaip atrodo sujungimo kita pusė, ta, kur yra ant žarnelės - man patiko :)
http://www.aliexpress.com/item/Nrand-Ne ... 89577.html
Vartotojo avataras
gi-bi

Standartinė gi-bi »

Šių jungčių yra ir Vilniaus Litagros parduotuvėj, tik jos gal dvigubai brangesnės nei Burbulo nuorodoj.
O "Varinės sistemos" truputį toliau už Litagros
Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

Ačiū!
Domaso

Standartinė Domaso »

Nu pagaliau ir aš susikonstravau gyvatuką :D . Dariau ne iš vario, o iš nerūdijančio plieno, plonasienio D10 gofruoto vamzdelio, viso susukau 22 metrus. Pasiskaitinėjus US forumuose, kad šiek tiek efektyviau aušinasi jei į skirtingas "spirales" vandenį paduodi atskirai, tai dariau 3 spirales po 7 metrus, po 16 apvijų. Bendras gyvatuko dydis gavosi 30cm skersmuo x 35cm aukštis (iki paskutinės apvijos).

Vakar pirmą kart panaudojau, rezultatai:

32l alaus ataušino:

100'C -> 50'C: 4 min
100'C -> 20'C: 15 min
(nuo 50'C daug sunkiau krenta, bet pastebėjau kad reikia žaist su vandens spaudimu - manau dar porą min galima sutaupyt, tik reikia atidirbt su reguliavimu...)

Vandens susinaudojo ~65l

Paveikslėlis
Paskutinį kartą redagavo 1 Domaso. Iš viso redaguota 2016 kartus.
Domaso

Standartinė Domaso »

Maistra rašė:Monstras. :)
Jeigu monstras tai "Hidra" :lol:
Ai pagalvojau, jei jau daryt, tai kad maža nepasirodytų :D
Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Kaip plausi? Tiesa, nežinau, kaip verdi - gal ir nieko blogo...
Domaso

Standartinė Domaso »

Kad lengvai nusiplauna su vandeniu... Paprasčiausiai įmerkiau į verdančią misą 15 min prieš virimo pabaigą, o ištraukus užmerkiau į karštą vandenį kurį surinkau nuo aušinimo, po kokio pusvalandžio ištraukiau ir nuskalavau vandeniu, ir pastačiau išdžiūt (ta foto ir daryta po panaudojimo).

Po kelių naudojimų gal apsineš kuo nors, tada reiks mirkyt kokiam ploviklyje. O gal ir neapsineš :)
Domaso

Standartinė Domaso »

Maistra rašė:Domaso, apsineš, bet nereikia gremžt. Bus tokia juosva patina. :)
Na, tokio nelabai ir pavalysi, per daug sudėtinga forma, o dar vamzdelis gofruotas... Kažkaip galvoju, kad virinant paskutines 10-15min turėtų bet kokiu atveju žūt visi mikrobai. O jei valyt, tai nebent užmerkt į kubilą su valikliu kokiai parai, šveist tai aš jo nesiruošiu :)
miskinis

Standartinė miskinis »

O kokia savikaina tokio gyvatuko ?
Domaso

Standartinė Domaso »

miskinis rašė:O kokia savikaina tokio gyvatuko ?
Apie 30 eurų su visom dalim išėjo.
Bet jei darytum iš 20 metrų tik su vienu įėjimu ir vienu išėjimu, sutilptum į 20 eurų.
ATSAKYTI