Naujokų klausimai

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
Lrytas1

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Lrytas1 »

Šaltus :)

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

4 partijos kvietinių gazuoti apie 4 vol. Jei buteliai šilti tai vargas bet jei iš šaldytuvo tai viskas ten normaliai.

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

Kvieti 3 mėnesius ? :) nu bent jau aš juos ne brandinimui verdu :)

Vartotojo avataras
west

Standartinė west »

Esu matęs kaip paskui tokius alus atidarinėja taip .. paima plastikini maišelį ji uždeda ant kakliuko, atidaro. Alus tada iš maišelio supilamas į bokalus. Visi džiaugiasi. :) Taigi nėra to blogo. Btw ir mielių skonis manau iš ten kad stipriai putodamas alus jas sukelia nuo dugno, nes esu matęs kai būna pergazuoti ir jei skaidriam butelį tai atidarius viduje kaip ugnikalnio įsiveržiamas būna ir viskas nuo dugno sukyla. Ir dar jei jau pergazuotas tai natūraliai ir mielių daugiau prisigamino. vat tokios ir tokelės.

Vartotojo avataras
Giords

Standartinė Giords »

to Atsigaves:

Kaip supratau, gazavai tik vieną dieną šiltai, ir klausi, kodėl taip vangiai gazuojas?!! Aš šiltai laikau min savaitę (esu ir tris išlaikęs, kai gerai nusodinau mieles prieš išpilstydamas). Vėsiai nešu tada, kai kontrolinis bambalis skamba nuo sprigto :o) Prie 5C alus kažin ar per kelis mėnesius užsigazuotų. Cukraus paprastai dedu 5 g litrui.

Vartotojo avataras
Zalvarinis

Standartinė Zalvarinis »

Jo, geriausia, kai duodi atidarinėt per daug užsigavusį kitam žmogui. Tai sesės vyras įprastai paukšt ir atkimšo (flip flop) kamštį, tai tas su visa keramika ir metalu išsirovė ir dar tinką nuo lubų numušė :) . O tik šaldymas padeda atidaryti tokius butelius?Nes kelis turiu, tai galvoju, kaip reiks atidaryti. Gal apsimoka dieną prieš pradėt išleidinėt gazą?

Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Nespardykit labai, bet ko žiūrite į cukraus (ar kitų užgazavimui naudojamų medžiagų) kiekį? Svarbu juk, koks sumoje gausis CO2 kiekis, mūsų matuojamas vienetais. O tam dėmesį reikia kreipti, kokia pilstomo alaus temperatūra, ką naudojam užgazavimui, kiek apytiksliai dar galėjo likti valgomo daikto mūsų aluje (plonas reikalas), pagaliau, po kiek laiko norime, kad mūsų alus turėtų perfect gazą - už 10 dienų ar 15 mėnesių. Iš tos visos tirados svarbiausias dalykas yra temperatūra - tam pačiam kiekiui alaus, kad gauti, pvz., 2.5 vieneto CO2, 20C temperatūros alui reiks apie 130 g cukraus (gliukozės 10% daugiau), o 2C alui - tik 73 gramų. Matomas skirtumas? Ar nelabai:)

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

+ Prie to reikia nepamiršti kad dalis CO2 išgaruoja perpilant iš fermenterio į buteliavimo indą ir ir iš buteliaviom indo į šiltus butelius, bet irgi plonas reikalas :)

Vartotojo avataras
Vytenis

Standartinė Vytenis »

As ivedu i http://www.tastybrew.com/calculators/priming.html

skaiciuokle alaus t, uzmetes pora laipsniu (siltas butelis), paziuriu koks stilius turi tureti "atmosferu" ir taikau per viduri. Man patogu. Jau ir taip man viskas gaunasi "mazdaug", todel bent cukru bandau pataikyti i stiliu:)

Tiesa, prasau pasveikinti mane su pirmu simtu litru alaus. Supratau, kad apyniai Amarillo gali pakeisti gyvenima:)

Vartotojo avataras
Dariuza

Standartinė Dariuza »

Turiu klausima apie Miuncheno salykla, kiek procentu jo naudoti?

Receptas http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... -pabaiga-4

Ar nebus jo per daug? kaip bazini salykla naudoju alutekso cekiska salykla.

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

Miuncheno salyklo gali naudoti nors ir visus 100 proc. Šitame recepte viskas gerai, nesibaimink.

Vartotojo avataras
Doo

Standartinė Doo »

Sveiki,

vakar išsiviriau savo pirmą alų, taigi, esu visiškas naujokas. Kilo keli klausimai, gal kas iš senbuvių galėtų patarti ką nors ar atsakyti į kelis klausimus.

Kilo keli klausimai dėl vandens, dėl jo apskaičiavimo. Aš dariau taip: salinimui, ant salyklo (5kg) užpyliau 15L vandens. Tekinant misą, ant mentalo paviršiaus užpyliau dar apie 15L vandens. Misą išvirus ir atšaldžius, į fermentatorių nukeliavo lygiai 15L misos. Ar viskas teisingai, ar maždaug tiek ir turėtų likti misos?

Štai dar vienas klausimas, verdant misą puode susidarė tokie baltos spalvos gumulėliai, panašūs į gleives. Po virimo, ant puodo dugno liko daug nuosėdų panašių į dumblius kurie būna vandens telkiniuose. Kas tai galėtų būti, ar tai normalu?
Ačiū už atsakymus ir patarimus. Jie man labai pravers ateičiai.

Vartotojo avataras
pofke

Standartinė pofke »

Panašiai nuostoliai vandens, šiaip apie 30-40% nuostolis pas mane būna. Tie gumulėliai yra koaguliavę baltymai ir įvairios kietosios dervos ir kitos medžiagos iš apynių, tai visiškai normalu.

Vartotojo avataras
Giords

Standartinė Giords »

Pradžiai geriausia pasiskaitinėti kad ir šitą forumą - rasi daug atsakymų ir naujų žinių.

Trumpai atsakant apie vandens kiekį - http://www.atvirasalus.lt/forum/topic.php?id=44 trečias postas (Gyčio).

Gumulėliai - iškritę baltymai - juos reiktų ir palikti puode.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

sveiki, esu totaliai žalias teorijoje. Norėčiau pasigaminti ir paekspermentuoti , nes maisto ir gėrimų gamybos technologija man labai įdomi.

norėčiau pasiklausti kokio tipo alus yra Taruškių kanapinis šviesus i butautų dvaro šviesus ? bent jau žinočiau su kokiais receptais ekspermentuoti :)
Dėkui

Vartotojo avataras
Doo

Standartinė Doo »

Supratau, ačiū! O aš dėl tų gumulėlių jau buvau šiek tiek išsigandęs.

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

vikingas>

1. tokį alų pigiau pirkti nei "klounuoti"

2. Jei labai jau norisi vistiek tai 80% Pilsen + 20% karamelinio nevit ilgiau 45min, apiniu 10IBU (Magnum 10g ant 20l) lagerio mielės, fermentuot 18-20C temperatūroi, jei patinka su rūgštele tai fermentuot atviroje talpoje virtuvėje.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

l rytas o tie alūs na kokio tipo tikriausiai ne lageriai tikrai.

Vartotojo avataras
runce

Standartinė runce »

tik nesinaudokit Lryto pasiūlymu apie kanapinio receptą. bus daug teisingiau imti patikrintus ir žinomus dortmunder/pilsner receptus

Vartotojo avataras
Modeslovas

Standartinė Modeslovas »

Ir visi jie bus Runces )))))

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

tai kanapinis ar butautų dvaro koks jis yra ??? dortmunder pilsner ? ar lager ar elis ??? aš to klausiu :) nepagalvokit kad aš durnius su iniciatyva , bet jūsų tarp eilučių aš dar nemoku skaityti :D

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

Lageriai abu, pradėkim nuo to, kad šviesus lageris tai atskiras mokslas ir nedaryk nieko kas pas mane 2 punkte :)

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

nu aš pradžioj kokį nelabai kartų išsivirsiu pabandymui o poto bus matyt :D

Vartotojo avataras
Regis

Standartinė Regis »

@vikingas: dar nevirk. Pradėk nuo skaitymo, susipažink su bendriniais dalykais, tada jau žinosi ką darysi ir kodėl. Ir tik tada pradėk planuoti virimus. Mažiau nusivylimo bus.

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

Nėra ten ko skaityt, nueik į savasalus.lt, ten ir pataras ir įrangą bei medžiagas sukomplektuos. A dar multikus iš pirmo puslapio pažiūrėk.

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

"Nėra ten ko skaityt..." - Oho koks drąsus pareiškimas.

Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Che, permečiau postus šios dienos ir siūlau kovo VAK`o temą:

Lrytas1 išvirti "nėra ten ko skaityti" alūs:DDD

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

Gal kas gali balsavimą padaryt :

Alų pradėjau virti nuo skaitimo
A. 1 mėn

B. 2 mėn

C. vis dar skaitau ir nežinau ar išvis virsiu, nes prisiskaičius pasidarė baisu :)

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

regi na nusivylimas gali būt tik toks kad nepatiks skonis :D

beje gal kas žino koks laukinių apynių tas kartumo rūgšties indeksas ?? auga pas mane jų labai daug :)

Vartotojo avataras
Vytenis

Standartinė Vytenis »

Pradeti alaus virima is kart nuo eksperimentavimo, dar bandyt pataikyt i stiliu su laukiniais apyniais, gali ne tik skonis nepatikt-gali kaimynai pykt del kvapo, kai i pamiske ispilsi :))

Siaip Vikingai pradek virt, o virdamas skaityk, vistiek prie puodo sedesi kelias valandas. As pries virdamas skaiciau ir klaidu vistiek visa puokste. Neskaicius gal butu dar daugiau. Vien skaityt-labai neidomu, kai nieko neverdi, sutinku.

BUTTON_TOPIC_LOCKED