Naujokų klausimai
- Peckelis
Re: Naujokų klausimai
Ar reikalingas protein restas vokiškai Vienai ir belgiškam Miunchenui? Bus daromas šviesus Bockas. Salinimas vienfazis, dekokcija - temp. pakėlimui iki tekinimo.
- Gytis
Peckeli, aš nedaryčiau.
- Peckelis
Dėkui, nuraminot. Išeina, tinginiausiu:)
- bmaggot
O kaip žinot, kuriems reikia, kuriems - ne?
- Gytis
- bmaggot
Dėkui, neįsidėmėjau šito kažkaip.
- Gytis
bmaggot, dar kažkur buvau radęs rekomendaciją daryti proteino pauzę pilsnerio salyklui, nes jis atseit mažiau modifikuotas.
- random
O gal kas zino kaip su Cekisku baziniu is Alutekso? Ar reikia jam protein rest daryt?
- Gytis
random, aš darau.
- runce
jei salinsi žemoje temp (63C) tai gali ir nedaryt, išskaidrėja. nors šiaip 5-10min prie 50C nepakens
- Peckelis
Klausiu labiau patyrusių - ar į salinimą dedamas keptas moliūgas nekemša filtro ir tekinimas vyksta kad ir ilgai, bet laimingai. Ar vistik kemša ir tekinimo metu tenka naudoti didelį kiekį nenormatyvinės leksikos, idant neutralizuot bėdą:) Kaip žiūrit į variantus pravirti jau iškeptą ir vandenį naudot salinimui arba dėti į verdamą misą.
- pofke
Į verdamą misą dėt labai negerai iš mano patirties. Salinant problemų didelių neturėjau, nes dideliais gabalais gana moliūgą dėjau, bet dabar geriausias variantas, kurį darau - iškeptą moliūgą (dar cukrum rudu ištrintą, nes, tiesiog;)) supjaustęs užplikau vandeniu verdančiu, duodu pastovėt kokią valandą ir po to naudoju šitą vandenį alui ruošti. O moliūgą suvalgau/kepiniams sunaudoju.
- gvolkas
Peckeli>> man stipriai kimšosi. Prasikeikiau ilgai. Teko prapūtinėt filtrą.
- vapas
Man visai nesikimšo. Tiesa, aš kepintą moliūgą su sutarkavau labai smulkiai (kitą kartą galvoju gal su blenderiu pereiti ir iš viso tyrę padaryti).
- Peckelis
Dėkui visiems. Sukonspektavau:) Rezultatas - paskelbtas receptas:) Artimu laiku virsiu.
- gvolkas
Gal dar ir nuo paties moliūgo priklauso. Aš naudojau košę, tačiau joje buvo daug tokių kaip plauko ilgumo skaidulų ar ko ten.. Tai vat tie "plaukai" labai vyniojosi aplink mano santechninės žarnelės filtrą ir jį kimšo.
- Peckelis
Nuo moliūgo tikrai priklauso. Kokia rūšis, koks subrendimas, kaip, pagaliau, iškepta ir susmulkinta. Vieno atsakymo tikrai nėra, bet keletas pastebėjimų visą laiką yra geriau nei viena patirtis.
- Samanis
CO2 balioneliai visi vienodo dydzio nepriklausomai nuo talpos? Ir jei skirti gi dydziai kaip zinot kokio man reikia?
- null
Balionėliai skirtingo dydžio priklausomai nuo talpos:) O kokio dydžio reikia tai reikia žiūrėt koks telpa. Bet dažniausiai mažoms talpoms naudojami šie http://www.savasalus.lt/lt/iranga/stati ... h/co2.html
- Regis
@Peckelis: mano atveju nesikimšo. Tiesa, gabalai buvo gan stambūs ir veik visą laiką prabuvo viršutinėje salyklo dalyje.
- Peckelis
Vienžo, bandysiu kepti, didesnę dalį kokį pusvalandį nuvirti ir vandenį naudoti salinimui, o kokį puskilį užkepsiu iki karamelizacijos su melasiniu cukrumi ir sudėsiu tekinimui gabaliokais. Turės būt gerai.
- Maegnar
Ar butely, po išpilstymo, dar kažkiek krenta FG?
Jeigu taip, tai kiek punktu teoriškai gali dar nukristi, jeigu alus fermentavosi 15 parų prie ~20C ir atenuacija, mano paskaičiavimais, buvo 76%?
Jeigu taip, tai kiek punktu teoriškai gali dar nukristi, jeigu alus fermentavosi 15 parų prie ~20C ir atenuacija, mano paskaičiavimais, buvo 76%?
- Gytis
Fg krenta kol vyksta fermentacija. Butelyje, bake ar kur tik nori.
Mano nuomone per 15 parų prie 20C mielės turėjo laiko padaryti savo darbą.
Mano nuomone per 15 parų prie 20C mielės turėjo laiko padaryti savo darbą.
- Peckelis
Kažin, ar rasim atsakymą. Per daug kreipiamųjų. Įdėtas cukrus (pasirinktinai) užgazavimui yra suvartojamas ir,supaprastintai žiūrint, virsta CO2 ir C2H5OH. Jis įdėtas kaip papildomas, reiškia FG, pamatuoto prieš pilstant, neiškreipia su sąlyga, kad visas suvartotas. Bet mielės gali jo viso "nesuvalgyt" - FG bus čiut didėlesnis, o gali ir toliau dirbt - FG mažės toliau. Kiek dirbs, kiek mažės, kas žino. Alums, kurie baigiami fermentuoti buteliuose (dažnai su papildoma starterio porcija), ne tai kad kažkiek sumažėja FG - alkoholio padidėja procentais. Tai FG varo apačion žviegdamas:)
- AntaKalnietis
Sveiki, aludariai.
Esu visiškas naujokas, bet labai susidomėjęs alaus virimu. Ir jau praviriau pirmą savo alų. Nesitikėjau, kad pavyks. Tiesa, iš ekstrakto, jau pagal "gatavą receptą".
Labai knieti savaitgalį pabandyti išsivirti alaus iš salyklo. Tačiau truputį baugoka, nes procesas čia atrodo žymiai sudėtingesnis (ypač salyklo tekinimas ir t.t.).
Tad norėčiau patarimo - ar man dar "pasipraktikuoti" su ekstraktais (viriau iš skysto čekiško), ar tiesiog imti ir drąsiai bandyti virti iš natūralaus salyklo?
Būčiau labai dėkingas už bet kokius patarimus...
Esu visiškas naujokas, bet labai susidomėjęs alaus virimu. Ir jau praviriau pirmą savo alų. Nesitikėjau, kad pavyks. Tiesa, iš ekstrakto, jau pagal "gatavą receptą".
Labai knieti savaitgalį pabandyti išsivirti alaus iš salyklo. Tačiau truputį baugoka, nes procesas čia atrodo žymiai sudėtingesnis (ypač salyklo tekinimas ir t.t.).
Tad norėčiau patarimo - ar man dar "pasipraktikuoti" su ekstraktais (viriau iš skysto čekiško), ar tiesiog imti ir drąsiai bandyti virti iš natūralaus salyklo?
Būčiau labai dėkingas už bet kokius patarimus...
- AJ
Virk iš salyklo ir klausk kas neaišku, padės labiau patyrę. Surašyk receptą, paviešink ir primesim kas ne taip 
- Regis
Jei turi salinimo - tekinimo indą, tai imk ir bandyk. Jei ir nepavyks - per kurpą nieks neduos. O pradėt anksčiau ar vėliau vis tiek reikia 
- pofke
Sveikas prisijungęs. Iš salyklo, žinoma, nėra ko laukt, ne kažką su ekstraktu pasipraktikuosi:) Tik su receptu nepersistenk pirmam kartui;) Paprastą šviesų elį paprasčiausia pirmam kartui imt, bet jau čia pačiam tau apsipręst.
- Maegnar
Jeigu angliškai supranti - šis video man padėjo pradėti su salyklu:
http://www.youtube.com/watch?v=Lk5goLlq8nw
http://www.youtube.com/watch?v=Lk5goLlq8nw
- audryla
Yra gi lietuviškas video su Marijum pas mus įdėtas:
http://www.atvirasalus.lt/wiki/straipsn ... _tekinimas
http://www.atvirasalus.lt/wiki/straipsn ... _tekinimas