Alaus skaidrinimas
- olvelt
Alaus skaidrinimas
Papasakokit kokias būdais galima skaidrint alų, namu sąlygomis be chemijos. Reikia greito efekto.
- runce
Re: Alaus skaidrinimas
visų pirma naudoti kokybišką salyklą, iš kurio misa prie 50C pauzės per 5-10min pasidaro visiškai skaidri. tada ir alus bus skaidrus. o jei alus jau buteliuose ir nori jį išskaidrinti, vienintelis man žinomas būdas, duodantis ypač greitą efektą yra jo išgėrimas
- olvelt
Alus dar rūgsta, receptas "Dūmo keptinis",visas salyklas pirktas iš savasalus.lt, kiekis 25 litrai.
- olvelt
Esu girdėjęs apie želatiną, kad ji skaidrina alų, ar tai tiesa ? Jei taip tai ar čia ta pati maistinė želatina kuri naudojama konditerijoje, kulinarijoje ? Ir kaip ją naudoti ir dozuoti ?
- runce
kodėl manai, kad alus bus drumstas?
- olvelt
Nes čia jau antras virimas, pirmą kartą buvo drumstas. 
- west
prieš pilstant palaikyk 2 dienas šaltai iškris mielės bus skaidresnis.
- olvelt
O ką nors apie želatina ? Ji mane labai domina, bet internete apie skaidrinimą su informacijos mažoka gal kas pasidalins patirtimi naudojant ją ?
- runce
kiek pamenu tai ten blogai kažkas gaunasi, turnūt niekas nenaudoja
- Gytis
@olvelt
Manau, kad ir be želatinos galima alų skaidrų padaryti. Jeigu papasakotum apie procesą, gal kokių minčių kiltų. Jeigu pats esi naujokas ir nori patarimo, tai geriau dėstyk problemą, o ne iš karto problemos sprendimą.
Manau, kad ir be želatinos galima alų skaidrų padaryti. Jeigu papasakotum apie procesą, gal kokių minčių kiltų. Jeigu pats esi naujokas ir nori patarimo, tai geriau dėstyk problemą, o ne iš karto problemos sprendimą.
- olvelt
Sveikas, Gyti, taip aš esu naujokas. Mano problema yra tokia kad iki kitos savaitės vidurio reikia gauti skaidraus alaus. Verdu alų jau antra kartą pirmas virimas buvo tirštas ir neskaidrus viską dariau pagal receptą, o dabar noriu kažkaip tą dar teberūgstantį alų nuskaidrint. Tai tiek tos problemos. 
- Gytis
O koks dabar to alaus, kuris turi būti skaidrus kitos savaitės viduryje, statusas? Jeigu dar nevirtas, tai tada be šansų. Skaidrumui reikia laiko, o čia net alui laiko neužteks.
Papasakok apie tą pirmą alų: receptas, fermentacijos sąlygos ir trukmė, t.t.
Papasakok apie tą pirmą alų: receptas, fermentacijos sąlygos ir trukmė, t.t.
- runce
man šviečias, kad užsalino 70+ ir baltymai nesėda
- olvelt
Tas kur turi būt skaidrus kitą sav dabar rūgsta pirma diena, alus virtas pagal receptą 10 min, receptas "Dūmo keptinis" tik dariau 25litrus. Taip runce už salinau 70+. O toks salinimas blogas ar kaip ?
- olvelt
Čia mano pirmas bandymas virti alų ir štai koks skaidrumas gavosi pastovėjus 2 sav buteliuose rusyje, 4%, kartokas. Ant butelio dugno nusistojo geras sluoksnis turbūt mielių ir baltimų kaip sakė runce. [attachment=7316,336]
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
- Pikas
Jeigu alus katik užraugtas, o jo po savaitės reikės jau išpilstyto ir paruošto vartojimui, tai gali būti ramus - nieko nebus.
Tam, kad išskaidrinti alų reikia žinoti, nuo ko tas neskaidrumas. Grubiai: ar tai 1) baltymai ir kitos "negyvos" dalelės, ar tai 2) mielės.
Jeigu naudojamos aukštos flokuliacijos (gerai nusėdančios) mielės, alus pilstomas įsitikinus, kad fermentacija tikrai baigėsi (pvz. po kokių 2 sav. nuo fermentacijos pradžios), tai alaus drumstumas greičiausiai ne nuo mielių.
Kaip matau recepte, ten dedama kvietinio ir ruginio salyklo, o juose daugiau baltymų, kurie sukelia drumstumą, bet nelabai suprantu, kodėl tokiam recepte norima to drumstumo išvengti? Visgi, skaidrinimo būdrai ir etapai yra keli: salinant daryti protein-rest'ą; stengtis sumažinti mentalo/misos pH; verdant dėti airiškos kerpenos ar kitų priedų; po virimo kuo greičiau atvėsinti; po fermentacijos daryti antrinę fermentaciją ir dėti želatinos; lageriuoti. Tokio būdo, kad po savaitės alus būtų paruoštas, aš nežinau.
P.S. Bent tavo įdėtoj nuotraukoj, alus atrodo gana neblogai.
Tam, kad išskaidrinti alų reikia žinoti, nuo ko tas neskaidrumas. Grubiai: ar tai 1) baltymai ir kitos "negyvos" dalelės, ar tai 2) mielės.
Jeigu naudojamos aukštos flokuliacijos (gerai nusėdančios) mielės, alus pilstomas įsitikinus, kad fermentacija tikrai baigėsi (pvz. po kokių 2 sav. nuo fermentacijos pradžios), tai alaus drumstumas greičiausiai ne nuo mielių.
Kaip matau recepte, ten dedama kvietinio ir ruginio salyklo, o juose daugiau baltymų, kurie sukelia drumstumą, bet nelabai suprantu, kodėl tokiam recepte norima to drumstumo išvengti? Visgi, skaidrinimo būdrai ir etapai yra keli: salinant daryti protein-rest'ą; stengtis sumažinti mentalo/misos pH; verdant dėti airiškos kerpenos ar kitų priedų; po virimo kuo greičiau atvėsinti; po fermentacijos daryti antrinę fermentaciją ir dėti želatinos; lageriuoti. Tokio būdo, kad po savaitės alus būtų paruoštas, aš nežinau.
P.S. Bent tavo įdėtoj nuotraukoj, alus atrodo gana neblogai.
- runce
galima ir po savaitės gert, bet dabar jau šaukštai popiet. kam įdomu "savaitinis alus" tai labai svarbu mielės, salinimas na ir iš esmės viskas svarbu. darom kvietinį, brandinti užtenka vieną dieną, fermentuoti kokias keturias. tai net savaitės nėr. jei ne kvietinį, tai reikia stabilių, užtikrintų mielių ir dar daug visko, bet aš savo stautus, ipas ir net lagerius geriu dažnai po savaitės ar dešimt dienų ir jie būna nuostabūs. ne visad
- Pikas
Paantrinsiu Maistrai. Neabejoju, kad runce po savaitės gali patiekti puikų alų, bet čia jau "advanced" lygis - reikia tiksliai žinoti kaip kuris ingredientas ir virimo technika veikia, todėl naujokams siūlyčiau planuoti gerti po mėnesio nuo virimo. Pvz.: savaitė pirminės, savaitė antrinės fermentacijos ir dvi savaitės buteliuose (savaitė užgazavimui ir savaitė vėsiau, kad angliarukštė geriau ištirptų aluje, o alus šiek tiek pabręstų), arba pusantros-dvi savaitės pirminės fermentacijos ir pora savaičių butelyje.
- GiN
Paklausiu filosofiškai: ar būtinas alui pavadinimu "Dūmo keptinis" idealus skaidrumas? Juk kai kurie gamintojai didžiuojasi, kad jų alus yra "nefiltruotas". Tuo labiau, kad tai yra kvietinis-ruginis alus.
- olvelt
Gal ir tavo tiesa GiN.
- Calvados
@ GiN tamsta teisybe porini
Kur kvietys ten nulis matomumo
Kur miezis ten kristolas
Na pas tave gyvas nefiltruotas
Dziaukis tuo nes salia taves kaimynai ar draugai tuo negali pasigirti...
Taip kad nesiparink ir dziaukis dar viena gal ir vykusia partija alaus
Kur kvietys ten nulis matomumo
Kur miezis ten kristolas
Na pas tave gyvas nefiltruotas
Dziaukis tuo nes salia taves kaimynai ar draugai tuo negali pasigirti...
Taip kad nesiparink ir dziaukis dar viena gal ir vykusia partija alaus
- olvelt
Taigi, alus išėjo geras, dabar bresta rusyje backutėje. Ačiū visiems atsiliepusiems, tikrai
nesitikįjau, kad bus tokia gausa patarimų. Ačiū visiems.
nesitikįjau, kad bus tokia gausa patarimų. Ačiū visiems.
- Burbulas
Sveiki,
Norėčiau paklausti kelis klausimus apie kerpeną:
1. Esu skaitęs, kad prieš supilant į misą reikėtų kerpeną užmerkti vandenyje. Ar užmerkiat, kad išbrinktų? Ar tai turi kokios įtakos jos efektyvumui?
2. Kokius kerpenos kiekius naudojat ar naudotumėt tarkim 20L šito http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... aprastokas ar panašaus alaus gamybai?
Norėčiau paklausti kelis klausimus apie kerpeną:
1. Esu skaitęs, kad prieš supilant į misą reikėtų kerpeną užmerkti vandenyje. Ar užmerkiat, kad išbrinktų? Ar tai turi kokios įtakos jos efektyvumui?
2. Kokius kerpenos kiekius naudojat ar naudotumėt tarkim 20L šito http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... aprastokas ar panašaus alaus gamybai?
- audryla
1.Ne. Ne
2. 5gr/20L. Taip.
2. 5gr/20L. Taip.
- Burbulas
Ačiū už atsakymus!