Skubiai reikia patarimo

Jeigu niekur netinka, rašykite čia.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
Zydrius

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė Zydrius »

o kiek laiko prieš dėdamas į misą ištraukei mieles iš šaldytuvo? gal misą per daug atšaldęs buvai? bet įtariu jau veikia?:-)

Vartotojo avataras
justinas

Standartinė justinas »

šaldiklyje buvo užšąldytos apie mėnesį penktadienį perkėliau į šaldytuvą.o šeštadienį nuo ryto 8 padėtos ant stalo prasuktu dangteliuu . o misa atšaldyta iki 27C

Vartotojo avataras
DV

Standartinė DV »

Mielių laikymas šaldiklyje jas lengvai nugalabyja - ledo kristalai pažeidžia ląstelių membranas ir A+A. Kaip mieles užšaldyti, internete yra info. O jei išpilstęs alų nori pasilikti jų kitam kartui, laikyk temperatūroje arti nulio, bet teigiamoj.

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

karoče, dėk kitas mieles, jeigu turi ir šitos dar dirbti nepradėjo.

Vartotojo avataras
mariusval

Standartinė mariusval »

Sveiki. Pas mane kažkoks keistokas dalykas darosi. Vakar per pietus (prieš parą) išviriau alų ir pastačiau fermentuotis. Misos tankis prieš suberiant mieles buvo 1052 (kas +- ir receptą atitinka). Matuoju šiandien - 1059 ... Ar gali taip apskritai būti? Ar gali hidrometras kaip nors sugesti ir nesąmones rodyti? Ar čia dar kažkas kito?

Vartotojo avataras
Linas

Standartinė Linas »

gal prie skirtingų temperatūrų matuoji, reikia matuoti ties +20

Vartotojo avataras
vapas

Standartinė vapas »

Kokia misos temperatūra buvo prieš suberiant mieles ir matuojant? Kokia dabar misos temperatūra?

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

1.052 turėjo būti prie ~44C, jei dabar prie ~20C yra 1.059

Jei taip, tai mielės galėjo ir žūti...

Vartotojo avataras
mariusval

Standartinė mariusval »

Temperatura abiem atvejais 20-21 C. Aisku ne ideali (ne 18C), bet tikrai ne kokie 25-27 C...

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

Hmmm.... stebuklų nebūna... arba temperatūrą blogai pamatavai, arba hidrometro parodymus blogai nužiūrėjai, arba ir viena ir kita...
O aš Tau tik paskaičiavau, kokia galėjo būt T pagal Tavo pateiktus "gravity" skaičius...

Vartotojo avataras
Zalvarinis

Standartinė Zalvarinis »

O tai gal termometras blogai rodo?

Vartotojo avataras
mariusval

Standartinė mariusval »

Mieles tai jo, keistokai buvo - is pradziu galvojau, kad net nesifermentuos, nes koki 10-12 valandu nei burbuliukas neisejo, o po to "uzsikure" ir pradejo visai tvarkingai burbuliuot (nei per daug, nei per mazai ir tolygiai)...Bet geras dejau - S-05, is savasalus pirkau, ten kol kas jokios prastos ar pasenusios prekes nera pasitaike....
O ar realu sugadint hidrometra? As ji buvau netycia i karsta (beveik verdanti) vandeni per klaida ikises (norejau ji idet i puodeli su saltu vandeniu nuplaut, o salia kitam buvau prisipyles karsto vandens arbatai)...

Vartotojo avataras
mariusval

Standartinė mariusval »

Dar karta pamatavau viska: misos temperatura (per fermenterio skylute, isemes burbuliatoriu ikisau termometra i misa) - 21 C. LCD termometras, priklijuotas ant fermenterio sono rodo 23 C (nemenkas skirtumas, sakyciau)...Hidrometro rodmenys dabar 1054...Mistika...

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

Prie +20C vandenyje hidrometras turėtų rodyt 1.000, jei jau manai, kad susigadino...
Štai čia plačiau

Vartotojo avataras
Naminis

Standartinė Naminis »

Jeigu matuojamam skystyje yra angliarūgštės, jos burbuliukai apkimba hidrometrą ir kelią jį viršų, todėl idėjus hidrometrą į skystį reikia ji gerai suktelti, kad buruliukai atšoktų ir geriausia "nuimti" parodymus kol šis dar sukasi.

Vartotojo avataras
mariusval

Standartinė mariusval »

Naminis > :))) Geras! Butent taip ir yra - fermentacija tokia "sveikai aktyvi", o tu burbuliuku tikrai daug...Labai dekui.

Vartotojo avataras
justinas

Standartinė justinas »

@Gytis,DV

dėkui jau padarytą.o man jau keletas alu gaunasi stiprus mielių kvapas.ką daryti, kad ir šis alus taip nepasidarytų. Gal reikia nugraibyti putas, ar aš maišau kažką?

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

Kokias putas? Nuo alaus? Tik infekciją užneši. Perpilk į antrinę ir laikyk bent savaitę antrinėje. Čia ne dabar, o kai fermentacija faktiškai baigsis.

Vartotojo avataras
justinas

Standartinė justinas »

Bet tai vistiek gal per ilgai laikau aš fermenterį.nes man visada gavosi, kad iki reikiamo FG neisifermentuodavo.? gal reiktu misa pradėt aeruoti?

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

Manau, kad čia misos problemos. Gal per aukštoje temp salini.

Vartotojo avataras
runce

Standartinė runce »

dar verta paminėt, kad nors burbuliukai hidrometrą kelia, bet ištirpusi angliarūgįtė jį sodina, tad jei pasukiosit ir atsikratysit burbuliukų, pamatysit mažesnę vertę. reikia alų nugazuot, pats taikau "daug stipriai purtyti butelyje" metodą

Vartotojo avataras
justinas

Standartinė justinas »

na procesas yra toks. 57c vandenį pilų ant salyklo stengiuosi, kad būtų kuo tirštesnis.laikau 15-20min. tada pilu verdantį vandenį kol temp. pasiekia 68-67c. laikau 1-1.2 val. tada visa mentalą pilu į puodą ir pradedu kaitinti iki 79-81(kažkaip nesi gauna paiekti 78c buvo 79 ir 81) tada supilu į tekinimo kubilą ir kranelį atsuku pilnai nubeginu 5-6 l atgal supilu kol misa švari pradeda bėgti.ir nutekinu pirmoką.užsuku kranelį užpilu vėl verdančio vandens. ir kartojam taip kokius 3-4 kartus....
tai dariau 2 kartą, nes prieš tai išvirtas alus buvo geriausias iš visų virtų:)

Vartotojo avataras
runce

Standartinė runce »

o varge.. kad viskas čia nekaip skamba. gal atvažiuok kada, pasižiūrėsi, pasisemsi minčių, pritaikysi sau

Vartotojo avataras
Gugs

Standartinė Gugs »

Justinas:> jei turi puoda kur keli temperatura, tai ir kelk jame temperaturas kokiais nori ciklais. Viskas supaprasteja. Uzpili salykla 1:2,7 l santykiu ir keli ciklais temp iki 76. Paskui i tekinimo inda ir ten uzpylineji 78-79C vandeniu, bet tik ne verdanciu. As tik pora kartu dar viriau, bet ir efekyvumas gavosi 75 ir problemu dideliu nebuvo... naudoju dviguba dugna tekinimui. Verdancio vandens misa negauna is viso iki pacio virimo proceso. Ir pagal mane tekinimas nevyksta pilnai atsukant kraneli, ar as klystu, senbuviai?

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

@Gugs

iš esmės neklysti. Tik salyklo ir vandens santykis gali būti ir didesnis, nebūtinai tavo nurodytas. Aš paprastai 5 kg salyklo imu 19 litrų vandens, tai beveik 1:4 gaunasi. Bet ir tavo santykis geras.

Vartotojo avataras
Gugs

Standartinė Gugs »

@Gytis. Na man skystesniu santykiu daugiau nelabai i 28l emaliuota puoda telpa :) is bedos butu galima isspaust 3,3 manau. Paskui tekinimui "fly sparging" dar kazkur +/- 15litru 78C vandens sunaudoju. Na zodziu kad tinkamos misos kazkur 26ltr gaut, kad paskui buteliavimui liktu apie 21ltr.

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

Mano puodas irgi 28 litrų. Lieka kokie 3 cm nuo viršaus, visai užtenka. Juk virti nereikia. Bet daryk kaip tau patogu, žinoma.

Vartotojo avataras
mariusval

Standartinė mariusval »

> Gugs Gal tau reikia 40 litrų puodo? Mielai mainyčiau ant 28 litrų, nes man 40 litrų kiek per griozdiškas ir ant nedidelės mano viryklės sunkiai telpa...

Vartotojo avataras
Gugs

Standartinė Gugs »

Dekui Mariusval, bet kol kas 28l puodas tenkina mane pilnai:) salygos virimo pas mane irgi ne idealios...

Vartotojo avataras
mariusval

Standartinė mariusval »

Errr. Skubus klausimas. Matyt busiu pagaves alui infekcija. Padariau nemenka klaida tikriausiai - alaus kiekis viso 21 litras, pritekinau per daug misos (beveik 20 litru) ir po virimo jos nebeisejo atsaldyt dapilant salto vandens. Tai nesiau nakciai (sestadieni vakare viriau) iki sekmadienio balkonan, kad atvestu. Sekmadieni ryte supyliau mieles. Viskas uzsikure, bet va kokie vaizdai gaunasi fermentery, o misos kvapas ir skonis - su stipriu prarugusiu obuoliu sulciu akcentu...
Ka patartumet daryt? Ar pilti viska velniop ir daryti nauja alu, ar dar diena kita palaukti ir tada ziureti? Nes fermentacija dar tik ipusejusi...
P.S. Vaizdzialis fermenteryje tai tikrai kazkoks "negeras"...
[attachment=6764,310] [attachment=6764,311]

Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
BUTTON_TOPIC_LOCKED