Skubiai reikia patarimo
- Regis
Re: Skubiai reikia patarimo
@Maistra: lagerio mielės šiltoje aplinkoje tas pats kas iš karto išpilt.
@pofke: nebandžiau. Dar nieko nedariau - laukiu patarimų. Dabar stovinčios talpos aukštyje +12C
@pofke: nebandžiau. Dar nieko nedariau - laukiu patarimų. Dabar stovinčios talpos aukštyje +12C
- audryla
S23 fermentation
temperature: 9-22°C (48.2-71.6°F) ideally 12-15°C (53.6-59°F)
temperature: 9-22°C (48.2-71.6°F) ideally 12-15°C (53.6-59°F)
- Gytis
Regi, aš statyčiau šilčiau, ieškočiau kokių 15-16C.
- runce
gal su aeracija blogai. o ir šiaip tokie fermentavimo rėžimai man atrodo ne ypač tinkami. jei mielės prie 20C gerai užgyveno, tai nunešus į 9C patalpą kubile ir 35C gali pasiekt laisvai. ot lageris 
- Regis
OK, nešiu kur šilčiau 
Jei neužsives - tada maišysiu. Labai jau aš paranojiškas pasidariau infekcijos klausimu ir vien nuo minties apie intervenciją į fermenterį šiurpas ima...
Jei neužsives - tada maišysiu. Labai jau aš paranojiškas pasidariau infekcijos klausimu ir vien nuo minties apie intervenciją į fermenterį šiurpas ima...
- pofke
Maisyt gali pabandyt ir be intervencijos - pasukiot fermenteri is kaires i desine ir is desines i kaire turetu pakakti, ir nereiks net atidarinet;)
- Modeslovas
Visada pasukioju pajudinu neatidarinedamas, jei nepadeda šiltai nešu.
- Regis
Gera mintis, dėkui!
- runce
o taip, maišykit, skandinkit apynių dervas ir mirusias mieles, tirpinkit aluje 
- pofke
@runce:
tiek maišyt nereik, kad įsisiūbuotų ir nuo viršaus viską, kas pridžiūvę nuplautų. O dar, išvis, tokiu atveju geriausia būtų fermentuoti butelyje dideliam su blowoff'u, tada šitų dalykų išvis nelieka.
tiek maišyt nereik, kad įsisiūbuotų ir nuo viršaus viską, kas pridžiūvę nuplautų. O dar, išvis, tokiu atveju geriausia būtų fermentuoti butelyje dideliam su blowoff'u, tada šitų dalykų išvis nelieka.
- justasc
Turiu klausimėlį apie butelius, kur geriau laikyti alų plastikiniame ar stikliniame butelyje. Kuris geriau?
- west
stikliniame
plastikas praleidžia deguonį.
dar yra estetikos klausimas man stiklas mielesnis.
ir dezinfekcijos klausimas, nes aš kišu į orkaitę, tai plastikas atkrenta.
plastikas praleidžia deguonį.
dar yra estetikos klausimas man stiklas mielesnis.
ir dezinfekcijos klausimas, nes aš kišu į orkaitę, tai plastikas atkrenta.
- Vajezus
na plastiko as bent jau taip nenurasyciau. Kiek esu pyles skirtumo nuo stiklo nelabai jautesi. Aisku ilgam brandinimui netinka. PET'as labai patogu vaziuot pas gimines nereikia rupintis taros parsivezimu
Del dezinfekcijos sutinku, as naudojau kaskart naujus.
- justasc
Naujus? Aš tai mąsčiau nuo mineralinio 1,5 l paimti.
- Vajezus
nuo mineralinio skaidrus. nelabai. plius turi buti sleginiai.
- GiN
Jeigu kalbame, kas geriau alui, tai vienareikšmiškai stiklas. Bet jeigu neilgai brandinsi ir aktualu svoris ir tai, kad nereikia butelių susigrąžint kam nors davus alaus, galima naudoti ir plastiką.
- GiN
@Vajezus: ar nuo kokio Vytauto buteliai neslėginiai? Tas mineralinis irgi stipriai gazuotas. Skaidrūs tai tik labai greitam vartojimui arba reiks laikyt tamsoj.
- Peckelis
Mineralinio buteliai atlaikys bet kokio Jūsų alaus bet kokį slėgį. Tik atidaryti tokį PER stipriai užsigazavusį butelioką - tada jau gaudyk srovę. Laikant tamsoje, jokių problemų, kad jis skaidrus. Lieka atviras tik estetikos ir įsitikinimų klausimas.
- GiN
Peckeli, ne visai tik estetikos klausimas. Lieka dezinfekcijos klausimas (plastiką sunkiau dezinfekuoti dėl įbrėžimų ir pan.), plastikas šiek tiek praleidžia deguonį, todėl ilgam brandinimui naudoti taip pat nerekomenduojama. Ir dar dėl skaidrumo: stipriau apyniuotas alus skaidriame butelyje būdamas šviesoje gali pakeisti skonį per kelias valandas.
- Peckelis
GiN> Iš visos pagarbos, maniau, kad būtent į tai ir atsakiau. Pagrinde buvo slėgis. Dezinfekcijos neliečiau, nes bet koks PET butelys dezinfekuojasi vienodai problemiškai (jei nenaujas). Taip pat ir per geriausią plastiką vyksta dujų, tame tarpe deguonies, judėjimas, o per mineralinio plastiką jis didesnis, nei per alui skirtą. Bent jau taip manau. O riba yra lyg tai miligramas litrui. Taip kad, laikyti galima tik trumpai ir greitai suvartoti. Nu, ir pagal nutylėjimą, visas laikymas tik tamsoje. O kas liečia mane patį, pilstau išimtinai į tamsų stiklą ir pasvarstymai aukščiau yra gryn teoriniai - jokios praktikos.
- Zydrius
turiu praktikos su sprogusiais pergazuotais plastikais:-) žinoma tai buvo pradžios klaida. bet max mėn laikym
ui tai puiku tara. kai jie litriniai tamsūs burbuliai
ui tai puiku tara. kai jie litriniai tamsūs burbuliai
- Vajezus
Gazuoto ir negazuoto mineralinio buteliai skiraisi reikalavimu slegiui. Vytautas atlaikys, tik jo beda kad jis skaidrus. Alaus petus naudojant pakartotinai yra nemaza rizika kad susprogs del mikroitrukimu atsiradusiu lankstant buteli. Ne naujus naudot nemanau kad labai fengsui. Bet is esmes pries putus neturiu nieko pries.
- GiN
@Peckelis: pasirodo abu apie tą patį 
@Vajezus: savo alui PET butelių beveik nenaudoju, bet pilstomam alui esu panaudojęs kelis butelius po kokius 5 kartus
@Vajezus: savo alui PET butelių beveik nenaudoju, bet pilstomam alui esu panaudojęs kelis butelius po kokius 5 kartus
- Samanis
ar tai normalu? mieles US-05, septinta fermentacijos diena, is ekstrakto, FG 1.012, ir mano akimis vaizdas nekoks...
http://i43.tinypic.com/f0vghl.jpg
http://i43.tinypic.com/f0vghl.jpg
- pofke
Vaizdas geras, normalu viskas.
- runce
septintoj dienoj turbt neturėtų taip būti, bet gal viskas gerai. pilčiau antrinei
- Samanis
antrinei neturiu salygu, tiksliau stipriai rizikuociau uzkrest, nes tektu perpylinet is vieno i kita ar net kelis
i butelius pilstyt dar anksti turbut?
- pofke
Ar yra koks nors specifinis kvapas? Ar specifinis skonis jaučiamas? Kokioj temperatūroj fermentuota? Koks alaus kiekis? Koks pradinis mielių kiekis?
Man US-05 fermentavosi ~14 dienų prie 12-16C temperatūros.
Man US-05 fermentavosi ~14 dienų prie 12-16C temperatūros.
- Samanis
nu temperatura pas mane apie 18, kvapas niekuo neissiskiria nuo S-04 kad fermentuodavau. alaus kiekis 25l, skonis tik tuom skiriasi kad dejau 1:1 sviesaus ir tamsaus ekstrakto.. dejau viena pakeli 11,5g mieliu.
- valytojas
Man ne patarimo reikia, o labiau informacijos.
Vis dar ruošiuosi virti alų, bandžiau paragauti krautuvėlėse platinamą gyvą alų, kad surasti kas patiktų ir maždaug ko norėčiau.
Gal galite nurodyti receptą kurio rezultatas butų panašus į šį:
http://www.daralaus.lt/Ponoras/Kaimiskas.jpg
Ragavau iš plastikinio 1l butelio, patiko.
Beja, kas gyvam alui suteikia saldumo, kuris atsiranda po 2-3 min. burnoje? Kartumas tai iš apinių jei neklystu?
Ačiū už info.
Vis dar ruošiuosi virti alų, bandžiau paragauti krautuvėlėse platinamą gyvą alų, kad surasti kas patiktų ir maždaug ko norėčiau.
Gal galite nurodyti receptą kurio rezultatas butų panašus į šį:
http://www.daralaus.lt/Ponoras/Kaimiskas.jpg
Ragavau iš plastikinio 1l butelio, patiko.
Beja, kas gyvam alui suteikia saldumo, kuris atsiranda po 2-3 min. burnoje? Kartumas tai iš apinių jei neklystu?
Ačiū už info.