Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

ATSAKYTI
Vartotojo avataras
audryla

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė audryla »

@Regis

Apsispręsk kaip yra :-) Tai Tu bloge rašai: Todėl prieš fementavimą verta įdėti sulfitų, idant laukinių mielių veikla būtų sustabdyta Tai Tau Sulfitai nužudo viską - tame tarpe ir vyno mieles. Hmmm... kuriuo sakiniu man reikėjo patikėt? Ankstesniu iš Tavo blogo ar dabartiniu? :-)
..O štai ką pavyko man internetų platybėse išsiaiškinti...jei aišku teisingai viską supratau ir susidėliojau...
Yra du "sulfitai" naudojami vyno, sidro ir t.t. gamyboje: kalio sorbatas (potassium sorbate)ir kalio metabisulfitas (potassium metabisulphite) jis dar vadinamas kampdenu (Campden)
Kalio sorbatas (potassium sorbate) yra visų mielių "žudikas", kurio poveikis neišnyksta.

Kampdenas arba kalio metabisulfitas (potassium metabisulphite) turi laikiną poveikį ir gali būti naudojamas laukinių mielių "žudymui". Jis "nužudo" mieles, bakterijas, bet po to pats išsivadėja ir leidžia vėl joms po kurio tai laiko užsiveist.
O abiejų "sulfitų" komplektas yra mirtinas visoms mielėms ir bakterijoms. "Medėjos" konservantas bei "SavaAlus" rinkinyje esantis būtent tokie ir yra...
O reikia štai šito, jei jau nusprendėt naudot ir atsikratyt lauknių mielių...

Atrodo taip... jei suklydau pataisykit kas žinot...

Vartotojo avataras
vidmantas

Standartinė vidmantas »

Po medėjos tručo nemanau kad kas dar gali prabusti, iš Brouwland pernai pirkom http://www.brouwland.com/shop/product.a ... 4&shwlnk=0 tai daug butelių šampanizavosi, dar daugiau nušaudė. Laimei aš jo nebandžiau. tai sidrui galbūt šis ir tinkamas.

Vartotojo avataras
Regis

Standartinė Regis »

@audryla: pats viską kuo puikiausiai atsakei.

Tau leidus, kad kitiems skaitantiems būtų aiškiau, įtrauksiu Tavo komentarą apie sulfitus į tekstą apie sidrą.

Vartotojo avataras
goem

Standartinė goem »

audryla, tu visiskai teisus. tu panaudojai sulfitus skirtus stabdyti vyno fermentacija, kad perpylus i butelius jie toliau netestu savo veiklos ir nesusproginetu buteliai. kitaip tariant "pabaigos sulfitus"

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

@Regis

Drąsiai... Tam ir rašom, kad kitiems aiškiau būtų ;-)

Vartotojo avataras
JodaZ

Standartinė JodaZ »

Šaunu :D ir aš juos panaudojau. Tai ką reiks daryt su 80 litrų sulčių? :D Kita vertus vistiek kažkoks rūgimo veiksmas vyksta... Tikiuos kad dar gal įsivažiuos mielės

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

@Jodaz

Nemanau, kad ten "teisingi" rūgimo procesai vyksta... tu SG pamatuok ir pamatysi... jokio judesio, jokio kritimo nėr (bent jau pas mane)

Vartotojo avataras
JodaZ

Standartinė JodaZ »

Vilties neprarasiu. Matau kad kažkas vyksta. Nu o bet gaila - sukūriau šią temą būtent dėl šio klausimo "ar neužmuš pirtinių mielių?" , nes turėjau abejonių.. Bet žmonės patvirtino kad neužmuš.. o dabar viskas apsivertė

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

Va va... ir man tas pats :-) Tik tiek kad kiekis pas mane nėra didelis, tik 12L... tai ne taip skauda :-) O tu kurį "sulfitą" naudojai, iš Medėjos?

Vartotojo avataras
JodaZ

Standartinė JodaZ »

Taip. Iš medėjos. Taip kaip bloge aprašyta buvo :) Neblogą sumelę išleidau pirkdamas sulfitus, pektino fermentus ir mieles is ten - visko po keturis emiau

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

Tai ten "žudikas"... neturėtų jokių rūgimo procesų vykti, nebent tie sulfitai dviejuose atskiruose pakuotėse: 1.kalio sorbatas 2.kalio metabisulfitas... ir supylei kalio metabisulfitą...

Jei vienoj pakuotėj - mišinys, tai manau turi 80L gerų nerūgstančių sulčių...

Aš tai panaudojau iš SavasAlus, šitame komplekte buvo... ir mano kubile nieko nevyksta :-( tik nuskaidrėjo nerealiai nuo pektino fermento - vienintelis pliusas :-)

Vartotojo avataras
JodaZ

Standartinė JodaZ »

Pas mane į keturis indus padalinta. Tik vienas indas su burbuliatorium ir permatomas. Tai siandien ryte matėsi kad burmuliukai kyla vienas kitas, ir burbuliatorius gal vieną kartą per minutę burpteli. Kitas indas su skylute maža (adatos dydžio) tai net cypia iš jo. O dar du indai sėdi ramūs. Tai tikrai vilties neprarandu :)

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

Puta formuojasi? Pamatuok prašau SG, jei tie kubilai turi kranelį. Jei viskas OK, turėjo krist gravity...

Ir jei pas tave procesas vyksta, tada aš jau nieko nebesuprantu apie tuos sulfitus ir sidro gamybą :-D

Vartotojo avataras
pofke

Standartinė pofke »

Nežinau, bet interpretuoju: skiriasi skonis kaitintų ir nekaitintų sulčių? Skiriasi. Kaitintos skanesnės ar nekaitintos? Man asmeniškai nekaitintos. Todėl ir sidro skanesnio norėčiau. Na aš bent taip mąstau.
Taip kad galima suprast, labai norint:)
Alaus irgi fermentuot nebūtina, nesuprantu kam, juk galima nuvirint salyklą ir spirito šliūkštelt (juokas, žinoma;))

Vartotojo avataras
Sidras

Standartinė Sidras »

@Maistui

Sidrą gaminant iš pakaitintų sulčių yra keli svarbūs faktoriai:

1, TAIP - 99,99% mikroorganizmų galą gauna!

2, Taip pat ir esantis krakmolas (o jo labai daug šiuo metu obuoliuose ir dar nelabai prinokusiuose) "susitraukia" ko pasekoje skaidraus sidro negausite. "Pakibęs"krakmolas kaip ir pektinas (kurio taip pat labai daug desertiniuose obuoliuose, dėl ko jį patartina dėti mūsų platumoj) sunkiai pasiduoda nusodinimui. Tam atvėjui yra naudojama fermentas alfa-amylaze krakmolui "susmulkinti" po pasterizavimo prieš fermentacija. Reikia atkreipti dėmesį, kad SG taip pat padidės dėl susidariusių trumpesnių cukrų kiekio - ko pasekoje ir didesnis alko tūris gausis.

3, Skonis tikrai labai skiriasi.

Vartotojo avataras
Sidras

Standartinė Sidras »

@JodaZ
O kokį kiekį tu sorbato (ir, jei pylei, metabisulfito) supylei? Bandysim padėt.

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

@Sidras

Pas mane irgi ta pati bėda...12L sulčių apie 2gr subėriau...

Tiesa paskaityk auksčiau mano išvedžiojimus dėl sulfitų... ar jie teisingi? Ar aš teisingai viską suprantu?

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

... na panašu, kad yra vilties atgaivinti sidro fermentaciją...

Skaitom čia. Nors ten apie vyną, bet manau galioja ir sidrui...

Vartotojo avataras
Sidras

Standartinė Sidras »

@audryla

Dėl išvedžiojimų tu teisus, neatsižvelgiant į kelias smulkmenas kurios yra neesminės.

Dėl tavo 12L, tai aš užklausiau ciderworkshop forume ką tokiu reikalu daryti. Atsakymas toks:

"

Oh dear. There is no way to remove sorbate once added. If the amount is only small (10's of ppm) a good strong yeast starter might be able to overcome it by adding large amounts of starter to small amounts of contaminated juice. Once fermentation begins, add a bit more contaminated juice and wait till fermentation begins again. Repeat until all the juice is added and fermenting.
But if the amount added is in the 100's of ppm, there's no quick way back really. What is the juice pH? Raising the juice pH with alkali as high as you dare (but don't exceed pH 4) will make the sorbate less effective and give the added yeast more chance to work.

"
Tavo atvėju koncentracija yra 166ppm, taip kad papildomas atsakymas yra toks:

"

Not much. You could try the sequential dilution trick I suggested, and raise the pH a little, but I suspect it will be difficult to 'train' a cultured yeast to accept so much sorbate. You need a horrible spoilage yeast like Zygosaccharomyces baillii to do that!

"
Sekmės.

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

Na vilties aš turiu...

Tie 2gr nėra grynas sorbatas, jis maišytas su matabisulfitu. Mišinys panašus kaip Medėjos. Manau ta koncentracija yra tikrai mažesnė nei 166ppm

Mėginsiu žaist su starteriu. Dėkui labai!!!!

Vartotojo avataras
Zydrius

Standartinė Zydrius »

o nebūtų paprasčiau pasidaryt naujų sulčių kibiriuką?:)

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

Būtų paprasčiau, bet būtų neįdomu :-D

Vartotojo avataras
goem

Standartinė goem »

pirmas mano sidras buvo su laukinem mielem ir jo skonis buvo fantastiskas. noriu paskyti, kad viskas yra daug paprasciau... nei apsidovanoti save nesifermentuojanciom obuoliu sutimis... vistik su meile daromas gerymas skaniausias, o ne su mendelejavo lentele

Vartotojo avataras
Sidras

Standartinė Sidras »

@Maistra,

Kažin ar tavo draugas užsiima sidriukais, jei jis taip teigia. Sidro mielių tokių kaip nėra. Net anglai (ten daugiausiai pagaminama ir išgeriama šio gėrimo, giliausios tradicijos ir institutai dirbantys/tiriantys šį gėrimą) oficialiai tai pripažįsta. Sidaristų, kurie naudoja kultūrintas mieles, labiausiai pamėgtos yra šios: EC-1118, WRI 350, 71B kada pH labai mažas, DV-10, D-47, W-15, apie ką rašiau ankščiau.
Naudoti ar nenaudoti chemikalų čia jau asmeninis reikalas, bet SO2 panaudojimas sidre prieš fermentaciją jau žinomas nuo 17 a. Seku ciderworkshop forumą, perskaičiau kelias knygas ir www apie sidro gamybą ir visuose teigiama, moksliškai įrodyta, kad SO2 įvedimas priklausomai nuo pH (jei pH =< 3.0 jo tada nereikia dėti ) prieš fermentaciją (1/2 dozės rekomenduojama net laukinei fermentacijai!!!) pagerina sidro skonines savybes dėl pašalinus nepageidaujamus mikroorganizmus ir kas svarbiausiai išvengiama blogų rezultatų: acto, nagų lako kvapo, grybelio ant paviršiaus ir t.t.
Pats asmeniškai gaminuosi sidrą jau keletą metų (kultūrintos mielės + vitaminai + pektino fermentas), bet šiais metais susipažinęs nuodugniau su gamybą, sukaupęs patirties drąsiai dėsiu SO2 ir tikiuosi gauti daug geresnių rezultatų nei paskutinius tris metus. Kokius 20L reikės su laukinėmis mielėmis pasigaminti, dėl skirtumo, bet ir čia dėsiu SO2!
Kiek dėti SO2 galima pasiskaičiuoti čia: http://www.ciderworkshop.com/richardsswizard.html
Obuolius spausti dar anksti! :) sekmės visiems gaminantis šį nuostabų gėrimą.

Vartotojo avataras
JodaZ

Standartinė JodaZ »

Kaip sužinoti kiek tame medejos konservante yra sorbato? Aš dėjau vieną pakelį ant ~20 litrų. Bet pakuotės jau nebeturiu...
Beje fermentacija pas mane labai lėta bet vyksta.
Kaip aš pykstu ant savęs kad taip gavos ir kad daugiau nepasiskaičiau. Ir pykstu ant medėjos instrukcijų, ir ant blogo :( Nu bet pyktis nieko nepakeis...

Vartotojo avataras
abacus

Standartinė abacus »

as tai taip ir nesupratau, kam isvis deti kazkokia chemija... as kiek esu dares vyna, tai sultis uzverdi, pavirini, atausini, supili mieles ir valio :)

Vartotojo avataras
mzfoto

Standartinė mzfoto »

Medejos parduodamas konservantas isgaruoja per laika ir vel gali deti mieliu ir pratesti fermentacija. netgi tam yra restart mieles.

Vartotojo avataras
DV

Standartinė DV »

Sidrai, rasai:

Pats asmeniškai gaminuosi sidrą jau keletą metų (kultūrintos mielės + vitaminai + pektino fermentas), bet šiais metais susipažinęs nuodugniau su gamybą, sukaupęs patirties drąsiai dėsiu SO2 ir tikiuosi gauti daug geresnių rezultatų nei paskutinius tris metus. Kokius 20L reikės su laukinėmis mielėmis pasigaminti, dėl skirtumo, bet ir čia dėsiu SO2!
Turi minty, kad desi campdena? Nes So2 tai sieros dioksidas (dujos), kaip tu ji idesi?

Vartotojo avataras
Sidras

Standartinė Sidras »

@DV

SO2 bendrinis pavadinimas natrio ar kalio metabisulfitui (campdenui) naudojamas vyndarių ir sidro gamintojų. Taip pat naudojamas ir alaus gamyboje - bet kaip jūs jį vadinate, aš nežinau.
Aiškai išsireiškiau? :)

Vartotojo avataras
DV

Standartinė DV »

jo, aishkiai

tik i alu mes jo nededam

ATSAKYTI