Fermentavimo temp. vasarą
- Tomas
Fermentavimo temp. vasarą
Kaip žinia, už lango nėra šalta
O pas mane bute, paskutiniam aukšte ir saulėtoj pusėj pastaruoju metu temp. laikosi apie +29 - +31C. Alų verdu, bet prie tokių fermentavimo temperatūrų skonis ne tas gaunasi. Gal kas sugalvojo būdą kaip misą vėsinti paprastai ir be didelių investicijų? Mano paskutinė "fix" idėja, kurią žadu rytoj išbandyti: imu fermentatorių su kraneliu, dedu į jį kokį nors paaukštinimą ("dugninis" alutekso tekinimo filtras tinka idealiai), į tą fermentatorių dedu fermentatorių be kranelio su alum. Prie išorinio fermentatoriaus jungiu šlangelę, kitą galą - prie čiaupo. Atsukam šaltą vandenį tiek, kad skaitiklis nesisuktų. Visas veiksmas vonioj, todėl vanduo iš išorinio fermentatoriaus ramiai išbėga per viršų. Statom termometrą į alų ir žiūrim rezultatą
Apie rezultatus pranešiu ne už ilgo 
- Maegnar
Re: Fermentavimo temp. vasarą
Jeigu turi šaltkrepšio kartridžų - gali naudoti juos vietoj varvančio vandens iš čiaupo
- DV
Dar gali pagooglint 'swamp cooler'. Esme -- maike ant fermenterio, kurios apachia mirksta vandeny; garavimas vesina. Tiesa 1-2 'C, daugiau nelabai gausis.
- Tomas
Šitas sprendimas gal ir neblogas kai užtenka nedaug pažeminti temperatūrą.
- gvolkas
Aš kiek sudėtingesniu keliu nuėjau. Drabužių spintoje sumontavau fermentacijos šaldytuvą. Sienelės išklotos putplasčiu, dangtis taip pat putplastinis. Viduje sumontuotas cooleris su termostatu. Šaldytuve atskirta nedidelė uždara sekcija, kur stovi du bambaliai vandens, sušaldyto kameroj, taigi cooleris, pakilus temperatūrai, pučia šaltą orą nuo bambalių ant fermentatoriaus. Prie pastarųjų karščių aktyviai fermentuojantis, butelius reikėjo keist kas 7 - 8 valandas. Aktyviai fermentacijai pasibaigus - kas parą. Temperatūra šaldytuve 19 - 20 celsijaus. Sąmata apie 100lt + keturios, penkios valandos veiklos.
- Regis
Kadangi pas mane visas drabužių spintas okupavusi žmona - nešu alų fermentuoti į garažą. Ten pusmetryje nuo grindų stabiliai laikosi +20C
Jeigu toliau laikysis karščiai - nešiu į rūsį. Ten šiuo metu +15, bet gali dar sušilti.
Jeigu toliau laikysis karščiai - nešiu į rūsį. Ten šiuo metu +15, bet gali dar sušilti.
- Tomas
@gvolkas
Aš savo išradimu likau visai patenkintas (beje, jis veikia!), bet tavo fantazija dar lakesnė
ačiū už idėją 
P.S. Mano "sistemoj" alaus temp. laikėsi 20,9C, fermentacijai įsibėgėjus pakilo iki 24,2C (bet buvau darbe, negalėjau koreguoti, o buvo galima)
Aš savo išradimu likau visai patenkintas (beje, jis veikia!), bet tavo fantazija dar lakesnė
P.S. Mano "sistemoj" alaus temp. laikėsi 20,9C, fermentacijai įsibėgėjus pakilo iki 24,2C (bet buvau darbe, negalėjau koreguoti, o buvo galima)
- DV
Mano swamp cooleris, prasidejus vesiai savaitei tikiuosi kontroliuoti fermentacijos temperatura
[attachment=3598,173]
[attachment=3598,173]
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.