noreciau padirbt tikro sidro zmonai. Gal kas esat dare ar galetumet pasidalint receptais patirtimi? Buciau didelei DeKingas.
Sidras
- lukovcas
Re: Sidras
Jei neturi kaip užgazuot gali nevargt Š gausis. Bus drumstas ir labai greito vartojimo. Aš pernai bandžiau dar neturėdamas užgazavimo tai teko nusivilt. Šiaip viskas gražiai aprašyta www.medeja.lt ten nusipirksi ir mieliu sidro. Šiemet būtinai darysiu nes jau turiu visa įrangą.
- vidmantas
O kuom skiriasi sidras nuo alaus brandinant ilgą laiką? Jei aš sidrą antrinėje išlaikysiu pvz 2 mėnesius. Po to užgazuosiu natūraliai. Manau nesunkiai metus išbūtų. Ar tikrai gautūsi drumstesnis už alų?
- goem
lukovcas visiska nesamone surase cia. sidras gaunasi labai... tik reikia daug kantrybes. Yra du variantai, daryti su laukinem mielem ar besu kulturinem geriausiai tinka saccharomyces bayanus arba kitos sampanines mieles, kuriu bevargo galima rasti ir LT. Jei darome antru atveju reikia dar reikia ir kempdeno tableciu, kad nugalabiti laukines mieles. poto pirmine fermentacija, tada antrine, jei reikia darom ir tretine. ilgas brandinimas - minimum 6men. ir turesi pati skaniausia sidra.
- Modeslovas
Siaip su lukovcu mes nutarem sekanciu bandymu daryt taip - po pirmines dedi konservanta, nuskaidrini, pasaldini, puti i kega ir uzgazuoji. Bo naturalai gavos mutnas, ir sausas , primine silpna obuolenka )
- null
Su kaimynu keičiames alų į sidrą. Sidras 1 metų brandos - nuostabus.
- Vajezus
o kiek yra trumpas galiojimas darant naturaliu budu? ir apie koki co2 prisotinimo aparata kalba eina gal kas galetumet imest linka? dekui
- vidmantas
Galiojimas tikriausia nuo tavo apetito priklauso
. Spėju kad prie +10-13C trauks ir keletą metų.
Kažkas skype minėjo kad pasigamino nuostabų sausą sidrą su S-04.
Kažkas skype minėjo kad pasigamino nuostabų sausą sidrą su S-04.
- svyturys
@goem tavo atveju viskas ok, bet 100 proc. sidras gausis sausas.
@modeslovas sidras gavosi mutnas tikrai ne dėl to, kad darėt "natūraliai". Gal dėl pektino, gal degassing'o nedarėt arba šiaip kokia bacila įsimetė.
@modeslovas sidras gavosi mutnas tikrai ne dėl to, kad darėt "natūraliai". Gal dėl pektino, gal degassing'o nedarėt arba šiaip kokia bacila įsimetė.
- svyturys
@vajezus ta gazavimo įranga matyt kegas ir co2 balionas 
- Vajezus
@svyturys del pektino salinimo tai yra spec milteliai. O kaip salinamos dujos? (jei gerai suprantu termina "degassing")
- svyturys
@vajezus
tai taip, pektino fermentas vadinas. O degassing'as tai čia tipo nugazavimas, t.y. co2 pašalinimas kaip pvz žalio vyno plakimas su mikseriu. Kai skystyje (vyne, sidre) nelieka co2, tada gerokai lengviau ir geriau skaidrėja.
tai taip, pektino fermentas vadinas. O degassing'as tai čia tipo nugazavimas, t.y. co2 pašalinimas kaip pvz žalio vyno plakimas su mikseriu. Kai skystyje (vyne, sidre) nelieka co2, tada gerokai lengviau ir geriau skaidrėja.
- Modeslovas
@švyturys. Nedaraiu asx sidriuko , tik maciau ir ragavau kas dedei Lukovcuj gavos.
As siemet planuoju padaryt. Kaip tik kegas su 30L sulciu yra , mazu padarysiu koki 10L eksperimento delei kai kega prasuksiu.
As siemet planuoju padaryt. Kaip tik kegas su 30L sulciu yra , mazu padarysiu koki 10L eksperimento delei kai kega prasuksiu.
- Vajezus
@svyturys bet kaip suprantu burbuliukai kaip ir privalomas sidro atributas 
- goem
@svyturys, taip, "traskus" mano megstamiausias
@Vajezus sidras buna sausa begazo, pusiau sausas be gazo, sausas saldus begazo, naturalus sidras, tokie patys su gazu ir sampaninis sidras.
@Vajezus sidras buna sausa begazo, pusiau sausas be gazo, sausas saldus begazo, naturalus sidras, tokie patys su gazu ir sampaninis sidras.
- svyturys
@vajezus
tarkim su ta sąlyga, kad reikalingas, tai nugazinimas atliekamas po fermentacijos, kad išskaidrėtų, o jau užgazavimas vyksta bonkėse.
tarkim su ta sąlyga, kad reikalingas, tai nugazinimas atliekamas po fermentacijos, kad išskaidrėtų, o jau užgazavimas vyksta bonkėse.
- Vajezus
dekui uz info. bandysim eksperimentuot.
- vidmantas
Šiais metais ir aš nuo vyno prie sidro pereisiu.
- Regis
Praėjusį rudenį pasidariau sauso sidro, rauginau su laukinėmis mielėmis.
Žodžiu ėjau klasikinio britiško sidro keliu.
Tai apie trumpą laikymą - viskas yra netiesa. Sidras tik po pusmečio tapo gertinas
Ir nuoširdžiai tikiu, kad sidrą dera brandinti nuo 12 iki 18 mėn.
Dėl drumstumo. Po trejeto mėnesių sidras nuskaidrėja kaip ašara. Visos drumzlės nusėda ant dugno. Tad norint išlaikyti skaidrumą dera atsargiai perpilti.
Tad lukvoco patirtis, manau, nevykusi. Ai, ir dėl straipsnio medėjos puslapyje - ten rašomi "visiški vėjai". Jeigu lokovcas gamino pagal medėjos patarimus, tuomet nenuostabu, kad rezultatas buvo prastas.
Domėjausi sidro gamyba tradiciniu būdu gana ilgai ir detaliai. Jei kam bus įdomu - galiu surašyti atskirą įrašą savo blog'e.
Žodžiu ėjau klasikinio britiško sidro keliu.
Tai apie trumpą laikymą - viskas yra netiesa. Sidras tik po pusmečio tapo gertinas
Dėl drumstumo. Po trejeto mėnesių sidras nuskaidrėja kaip ašara. Visos drumzlės nusėda ant dugno. Tad norint išlaikyti skaidrumą dera atsargiai perpilti.
Tad lukvoco patirtis, manau, nevykusi. Ai, ir dėl straipsnio medėjos puslapyje - ten rašomi "visiški vėjai". Jeigu lokovcas gamino pagal medėjos patarimus, tuomet nenuostabu, kad rezultatas buvo prastas.
Domėjausi sidro gamyba tradiciniu būdu gana ilgai ir detaliai. Jei kam bus įdomu - galiu surašyti atskirą įrašą savo blog'e.
- null
Netemk ant rudens Regi:) rašyk galvoju antaninių obuolių sidriuką pasidaryt:)
- Vajezus
butu labai naudinga informacija
- Regis
Pažadu / prisižadu 
Parašysiu per birželio mėn.
Parašysiu per birželio mėn.
- lukovcas
@Regis Taip aš dariau pagal medėjos puslapio rekomendacijas. Patirtis vykusi ar nevykusi manau reikia pasidaliti ja ir padėti kitiem išvengti tų pačių klaidų. Nes kitaip aš nesuprantu forumo idėjos. Nejau šis forumas skirtas tik parašyt kaip aš "achujienai" padariau ir koks aš "kietas" esu nutylint apie nevykusius bandymus. Aš tiesiog surašiau kaip man gavosi. Ir ką planuoju dayt kitą kartą. Man išlaikymas gavos trumpas nes buvo visiškas persigazavimas (ilgiau palaikius būtų buteliai šaudyt pradėje).
- Modeslovas
Lukovcai spaudziu 5 ))))))
- Regis
@Lukovcas esi teisus - šis forumas skirtas diskusijoms ir patirties pasidalinimui. Nereaguok jautriai - niekas pimpalo ilgiu/dydžiu čia nesimatuoja. Tiesiog fiziškai šiuo metu neturiu laiko aprašyti kas gerai ir kas blogai. Būtinai pasidalinsiu info, ką aš sužinojau šioje srityje.
- goem
siaip sidro gaminimo technolgija nera sudetinga. nera cia del ko purkstauti. siektiek pasiskaicius, galima pasidaryti puikiausio gerimo.
- Dainius
Dariau ir aš sidrą, paprasčiausiu būdu. Ant obuolių sulčių užpyliau S-04 mielių. po kurio laiko pradėjo skaidrėt, bet matyt per ilgiai laikiau ir surūgo
Rudenį mėginsiu iš naujo tik kiek kitaip.
- goem
pabandyk saccharomyces bayanus mieles
- Regis
- goem
straipsniukas kaip is mokomosios sidro literaturos, saunus darbas!