Atviras fermentavimas

ATSAKYTI
Vartotojo avataras
Regis

Atviras fermentavimas

Standartinė Regis »

Neradau tokios temos forume - užvedu naują.

Kas nusimanot, papasakokit fermentavimo atvirose talpose privalumus/trūkumus/skirtumus prieš fermentavimą uždaruose fermenteriuose?
Mane suintrigavo tas faktas, kad rimti dėdės užsieniuose, kalbėdami apie mieles, kaip susitarę pasakoja: nesitikėk, kad tos pačios mielės duos tą patį rezultatą, jei fementuojama atvirose talpose ir bakuose su vandens užtvara.
Žodžiu išplėstinė tema diskusijoms apie atviros fermentacijos niunasus ir patirtį.

Vartotojo avataras
Dainius

Re: Atviras fermentavimas

Standartinė Dainius »

Aš fermentuoju tik atvirose talpose. Kagangi nese bandęs uždaro būdo, negaliu palyginti.

Šiaip keista kai kiti su nepatiklumu žiūri į atviras talpas, viskas ten normaliai ir juo labiau natūraliai gaunasi :)

Vartotojo avataras
null

Standartinė null »

@Dainiaus 200 IBU ir 9 ABV tai pats tas atvirose fermentuot:)

Vartotojo avataras
Klevas

Standartinė Klevas »

Nusprendžiau darydamas alų dalį (2-3) litrus palikt atvirame kibire, palyginimui. Kol kas dar neteko ragauti vaisių, bet po 3 sav. galėsiu palyginti pirmo bandymo rezultatus. Aišku tokie kiekiai palieka daug vietos paklaidai, bet žiūrėsim, kas gausis. Pirmam bandyme atvirai rauginto alaus FG buvo 0.4 didesnė (vienintelis kiekybinis/kokybinis kriterijus, kurį turiu).

Vartotojo avataras
Regis

Standartinė Regis »

@ponasniekas: tas tai jo - Dainius galėtų fermentuot pieno kombinato ceche ir alui niekas nenutiktų ;)

Vartotojo avataras
erstikis

Standartinė erstikis »

Kai neturėjau nusipirkęs dar sandarių kibirų su burbuliatoriumi, pradžioje porą kartų fermentavau atviroje talpoje - nieko blogo tada neįvyko.

Vartotojo avataras
pofke

Standartinė pofke »

Aš fermentuoju uždaroje talpoje, tačiau mąstau ir apie atvirą fermentavimą, kvietiniam alui.

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

Mano galva atviram fermentavimui reiktų skirti atskirą patalpą, kur nešmirinėja katės, šunys ar kokie graužikai, bei nėra kokių nors rūgstančių agurkų ar kopūstų.

Vartotojo avataras
Regis

Standartinė Regis »

@audryla: su sanitarija viskas aišku. Man technologiniai skirtumai ir jų įtaka rezultatui nelabai suvokiama.

Kai kur randu info, kad fermentuojas uždaram kubile su vandens užtvaru susidaro nedidelis slėgis, kuris įtakoja mielių darbą, rezultatą ir t.t.

Nors man kol kas tai atrodo labai mistiška.
Gal atviro fermentavimo esmė - didelis paviršinis plotas? Mielės geriau dirba? Greičiau alus įrūgsta?

Vartotojo avataras
erstikis

Standartinė erstikis »

Na, atviru būdu rauginant mielės gauna daug daugiau oro, nei uždarytame fermentatoriuje. Tas tikrai gali turėti įtakos.

Vartotojo avataras
pofke

Standartinė pofke »

Tam straipsny, kur prieš tai įmečiau, rašo, kad skiriasi esterių kiekis atvirai/uždarai fermentuojant, o tai įtakoja besifermentuojančiame aluje ištirpęs co2. Fermentuojant uždarai slėgis didesnis, daugiau co2, švaresnio profilio fermentacija, atvirai daugiau esterių (bet čia labai taip generalizuojant), nes slėgis atmosferinis ir ne tiek daug ištirpusio co2.
O dėl užkrato tai aš kaip visada sakau, kad paprasta švara ir protingas virimo/fermentavimo vietos planavimas padeda išvengti 99% užkratų.
Atvira fermentacija turi dar kelis pliusus - mielės lėčiau mutuoja ir lieka gyvybingesnės ir tas pačias mieles surinkt patogiau, jei aukštutinėm fermentuojama.
Jei baisu, kad ten visko prikris, atvirai fermentuot paprasčiausia į burbuliatorių nepilant vandens ir užrišant kokį marliuką dar dėl visa ko;)

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

Abejoju, kad įprastiniame 30 ltr kubile susidaro žymiai didesnis slėgis negu fermentuojant atvirai. Kokiame nors CKT tai taip, ten gali reguliuoti spaudimą. O kubile visas skirtumas yra vandens stulpelio dydžio.
Jeigu kas ir turi įtakos, tai didesnė temperatūra paviršiuje fermentuojant uždarame kubile. Man matavimais ji didesnė apytiksliai 3C lyginant su fermentatoriaus šonais. Galvoju, kad atvira talpa aušta greičiau/labiau, ypač paviršius.

Vartotojo avataras
haris

Standartinė haris »

pas mus, Sirvenos bravore, visa fermentacija atvira :), tik aisku viskas vyksta atskiroje patalpoje. deguonies ten nelabai yra :)

ATSAKYTI