Užstrigusią fermentaciją atgaivino tik mielių papildai

ATSAKYTI
Vartotojo avataras
Alchemikas

Užstrigusią fermentaciją atgaivino tik mielių papildai

Standartinė Alchemikas »

Užstrustrigo čia pas mane fermentacija.

http://www.aludariuklubas.lt/receptas/9 ... -ipa-n-190

Ir purčiau, ir kračiau.

Ir šilčiau nešiau.

Jau ir šampaninėms buvau atidavęs.

Nieko... užstrigo ant ~50 proc. atenuacijos (nuo 1069 iki 1036). Ir taip 3 savaites.

Vakar įdėjau mielių papildų, pakračiau, tai užsivedė :)))

Ponai, brew-HAUS-ai, kokia diagnozė?
Domaso

Re: Užstrigusią fermentaciją atgaivino tik mielių papildai

Standartinė Domaso »

Nežinau, kame paslaptis, bet kartais taip užstringa, kad atrodo niekas nepadės..
Aš va juodųjų serbentų vyną vargais negalais bandau išraugint nuo praeitos vasaros - užvakar jau trečia reanimacija buvo su "mega starteriu" iš 2 pakelių šampaninių mielių - pradėjo burbuliuot vėl kaip naujas :) Jau 6 pakeliai mielių į tą vyną suvaryta (nuo OG 1.110 strigo ties 1.050, 1.030 ir 1.010), bet baigia jau pagaliau (~1.005)... :lol:

Manau svarbiausia kad vėl užsivedė - gal tų papildų ir trūko..
Paskutinį kartą redagavo 1 Domaso. Iš viso redaguota 2016 kartus.
Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Alchemikas> Nori gauti diagnozę? Čia pagal ką - vėjo kryptį, jūros potvynius ar planetų išsidėstymą? Norint pasakyti, kas atsitiko, reikia turėti daug daugiau informacijos, nei suteikei. Tavo atveju mielės galėjo nepasidauginti dėl maisto medžiagų savo biomasės statybai trūkumo. Gal. O gal dėl to, kad virdamas buvai piktas ir mielės tai "užjuto" :).
Bendras atvejas yra: misoje turi būti pakankamas kiekis maisto medžiagų
(verdant iš salyklo iki 12-14 Plato (1.048-1.056), paprastai užtenka, daugiau sausų medžiagų turinčiai misai reikėtų dėti papildomai),
turi būti pakankamas deguonies lygis
(apie 8-10 ppm, kad mielių kolonija deguoninėje aplinkoje galėtų pasidauginti iki švariai fermentacijai reikalingo dydžio),
ir pačių mielių turi būti įdedamas reikalingas kiekis
(o ne varganas pakelis, kaip dažniausiai būna).
Skaičiuot geriausiai ant savo pavyzdžio. Išviriau lagerą 20 Plato (1.080), 36 ltr. Paimu mieles ir ant etiketės matau - 8 gr. mielių 10 litrų misos. Mano atveju, beveik 30 gr. Kaip ir gerai. Bet... nueinu į skaičiuoklę, pasiskaičiuoju poreikį (pagal mane, labiau realų), ir matau, kad reikia 127 gramų. Tai ką darau? Ogi tokį kaip ir kompromisą - užduodu 100 gramų rehidratuotų mielių į aeruotą ir papildomai maisto medžiagomis papildytą misą. Ir galiu teigti - fermentacija nesustos.
Domaso> Nelabai žinau (o ir nenoriu žinoti), ko keliskart mirusios mielės tau paliko skystyje, kurį vis dar nori vadinti vynu. Tvarkinga vyno fermentacija užtrunka iki trijų savaičių. Visi kiti atvejai daugiau mažiau probleminiai.
Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

Domaso rašė: (nuo OG 1.110 )
smagu cukraus sirupą vadinti vynu ... :)
Vartotojo avataras
Alchemikas

Standartinė Alchemikas »

Atsakant į prielaidas, tai starterį ruošiu visuomet, bet gal kitiems bus iš to naudos.

Antras keistas dalykas, kad šampaninės visai neėmė - jausmas toks, kad daug nefermentuojamųjų, bet fermentuojant ant 65°C, tai labai netikėta.

Trečias dalykas, kad 2 g papildomo Wyeast Nutrient Blend padėjo užsivesti.

Mane labiau domintų mintys kaip tam tikros pauzės ar jų nebuvimas galėjo nulemti, kad tokiame ne ypač stipriame aluje, mielėms pritrūko medžiagų.

Kaip suprantu realiausias yra amino junginių trūkumas, gal Zn? Tai kol kas man miškas. Lyg ir norėčiau užvedimo, kur gilintis.
Domaso

Standartinė Domaso »

Peckelis rašė:Domaso> Nelabai žinau (o ir nenoriu žinoti), ko keliskart mirusios mielės tau paliko skystyje, kurį vis dar nori vadinti vynu. Tvarkinga vyno fermentacija užtrunka iki trijų savaičių. Visi kiti atvejai daugiau mažiau probleminiai.
Lrytas1 rašė:smagu cukraus sirupą vadinti vynu ... :)
Ačiū už pastabas, bet Jūs gal nelabai žinot visos situacijos, sąlygų ir t.t... Sutinku - nenusisekė su šituo vynu, bet tikrai dar ne tiek, kad reiktų pilt lauk.

Dėl "cukraus sirupo" (OG 1.110) – vynas darytas pagal receptą, ir jo planuotas stiprumas yra ~15%; 8kg serbentų, 8kg cukraus, su vandeniu gaunasi ~30l vyno. (Sodraus skonio raudonam vynui čia nėra taip baisu, pvz. tas pats "Casillero del Diablo Carmenere" turi 14%, o juodųjų serbentų vynas kaip tik ir yra specifinio sodraus, gal net aitroko skonio). Nežinau kaip gausis, bet norėtūsi, kad iki visiško sausumo (~0.992) neišrūgtų, o sustotų ties kokiais 1.004 (pusiau sausas).

Peckeli, sakei, kad žinot nenori, bet nesusilaikiau... Sutinku, kad atvejis probleminis, bet dar ne tragiškas. Dėl to "mirusių mielių palikimo", tai mielės niekad nebūdavo paliekamos - kai tik sustodavo fermentacija, po poros savaičių nupildavau nuo nuosėdų, vynas seniai nuskaidrėjęs ir po paskutinio stovėjimo kelis mėnesius - ant dugno visiškai nebuvo nuosėdų (galima sakyti jis tiesiog brandinosi būdamas ne sausas, o saldus). Paragavus, vynas tikrai neturi kažkokių pašalinių skonių, ir netgi sakyčiau, kol kas skaniausias vynas koks man kada buvo išėjęs (tik kad dar saldokas). Pagal receptą buvo rašoma, kad ragauti šį vyną rekomenduojama po 3-4 metų brandinimo.

Dabar jau daugiau nei savaitė iš lėto burbuliuoja su šampaninėm mielėm, beveik esu tikras, kad iki kokių 1.004 tikrai suvalgys, o gal ir daugiau.
Mano klaida pačioje pradžioje buvo ta, kad prie tokio OG dėjau tik vieną pakelį mielių, o reikėjo dėti bent du, ir geriau iš kart stipresnių – šampaninių ar kokių "Portwein". (Maistinių medžiagų mielėms irgi buvo dėta iš pat pradžių).
Vartotojo avataras
Zalvarinis

Standartinė Zalvarinis »

Kas yra vynas? Wine is an alcoholic beverage made from fermented grapes or other fruits. The natural chemical balance of grapes lets them ferment without the addition of sugars, acids, enzymes, water, or other nutrients. (Vynas yra alkoholinis gėrimas pagamintas iš fermentuotų vynuogių ar kitų vaisių sulčių, nepridedant papildomai cukraus, vandens, rūgščių, enzimų ar kitokių priedų).
Daugiau
http://alusalus.lt/2013/09/naminis-vynas-ar-sidras/

Nebūk Volfas engelman daiktus vadink tikraisiais vardais ;)
Domaso

Standartinė Domaso »

Pavarot jūs žmonės, lyg negirdėję apie tokį dalyką kaip "fruit wine"... Čia juk "naminis kaimo vynas". Sunku patikėt, kad pas jus šeimoje/giminėje niekas niekada nedarė obuolių, vyšnių ar serbentų "vyno" ???
Net naminio vyno apibrėžimuose ir aprašymuose nurodyta kad cukraus dėjimas beveik neišvengiamas ir naminiame vyne priimtinas, nes praktiškai visada vaisiuose ir uogose trūksta cukraus, arba kita priežastis - dėl skonio balansavimo reikalingas skiedimas vandeniu, kitu atveju vynas būtų negeriamas dėl per daug intensyvaus konkretaus vaisių/uogų skonio (pvz. tų pačių j. serbentų vyno niekas nedaro iš 100% serbentų, nes jis būtų per stipraus skonio, nors sakiau šiais metais pabandysiu padaryt kelis litrus tokio eksperimentinio "užtaiso").

Bene vienintelė uoga, tobulai tinkanti vynui yra vynuogė, dėl to ji taip ir vadinasi. Naminis vaisių "vynas" - na nežinau, taip jį vadina, bet aišku galima ir nevadint vynu, teisingumo dėlei... Nuo šiol atsargesnis būsiu, vadinsiu "fermentuotas uogų/vaisių gėrimas" ;)

Pataisykit jei klystu – bet ne kartą esu girdėjęs, kad ir Lietuvos kaimo aludariai, kai kuriuose kraštuose dadėdavo cukraus - negerai, nesinori tokio alaus - bet juk taip buvo - nelabai romantiška, bet nori nenori, tokia jau buvo ta kaimo alaus kultūra..
Jeigu taip jau viską pagal Reinheitsgebot reglamentą darant, tai net negalėtume dėt gazavimui gliukozės, ar CO2 iš baliono (reiktų kaupt fermentacijos CO2).

Atsiprašau, kad čia taip užsivedžiau - čia ne vyno forumas, kaip ne kaip.. Daugiau taip nedarysiu, "over and out"..

P.S. Sidras - iš vis šiek tiek kita opera – jo esmė būtent ir yra cukraus nedadėjimas, dėl ko jis gaunasi silpnesnis nei vynas. Naminio sidro atveju iš vis dėl to nekiltų jokių problemų. Alusalus.lt turi savo poziciją - taip, grynai natūralus vynas ir būtų nedadedant cukraus, bet ne tik pas mus, o ir JAV ir kitose šalyse puikiai egzistuoja ir "naminis vynas" kur dedamas cukrus.
Vartotojo avataras
Zalvarinis

Standartinė Zalvarinis »

Nežinau senelis darydavo vyną iš įvairių uogų, bet niekad cukraus nedėdavo.
Domaso

Standartinė Domaso »

Tai labai puiku kad nedėdavo. Gaudavosi tas pats vynas, tik silpnesnis. Aš dėjau vien dėl to, kad norėjau stipresnio, ir ne pats tai sugalvojau, o naudojausi receptu (beje j. serbentų vyno receptai visi surasti labai panašūs).

Manau, kad tas cukraus dadėjimas, nėra kažkokia baisi nuodėmė naminiame kaimo vyne - vis dėl to ne italai, prancūzai, belgai ar vokiečiai esam - t.y. ne vyno ar alaus "šventovė", tuo labiau čia kalbam apie sodo/kaimo aplinką. Kad ir nelabai gražu tas cukraus dadėjimas, na bet vis tiek pagrindas yra uogos/vaisiai (sakykim iš obuolių sulčių darant, to cukraus į 30 litrų grynų sulčių reikėjo dadėt gal tik 1-2kg, ir vien tik dėl to kad pasiekčiau norimą ABV).

Aš nekalbu apie tokius "šamarliakus"/kraštutinumus, kaip suomiškas "Kilju" ir pan...
Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Domaso, gerbiu tavo nuomonę, bet leisk įsiterpti. Tikrai nežinau, kiek laiko užsiimi, šiuo konkrečiu atveju, vynu. Bet iš to, ką ir kaip rašai, manau, kad nedaug. Bet nuomonę apie tai turi didesnę už save patį. Labai siūlyčiau dar paeksperimentuot keliolika metelių, pagaudyt niuansus, nu ir tada aiškinti, kad kažkas "pavaro". Kad būtų šioks toks aiškumas, teks "prisiduoti". Vynas - mano sena meilė. Žaidžiu su juo beveik trisdešimt metų - šį tą jau žinau :)
Panašiai pas tave ir su alumi - ko gero, nesenai dar viskas, dar "žaloka", dar viskas tik atsitiks. Rinkis info po gabaliuką iš savų patirčių, iš kolegų patirčių irgi, pasirodyk kada nors kur tai su savo alumi, kad galėtum gauti nepriklausomą įvertinimą, ne tik draugelių patapšnojimus per petį. Ir viskas bus gerai.
Vartotojo avataras
Alchemikas

Standartinė Alchemikas »

Kai man nurūgštėja alus, aš jį "pagardinu" soda :) Kažkaip jau norėtųsi ir šią temą pagardinti soda. Viskas realiatyvu, o forume tikriausiai svarbiausia yra įvairios patirtys.
ATSAKYTI