Malto salyklo laikymas
-
Domaso
Malto salyklo laikymas
Neturiu malūno, bet norisi įsigyt šiek tiek bazinių salyklų didesniais kiekiais pigiau, kad būtų keliems virimams į priekį. Pagalvojau - o jei pas malūnininką susimalt iš kart didesnį kiekį (po kokius 25 kg keleto bazinių) ir metų bėgyje juos sunaudot - ar tiek jis išlaikytų nesuprastėjęs? Kokioj taroj tokiu atveju geriausia būtų laikyt? Ar tiktų sakykim supilt į 5L bambalius nuo vandens, sukračius kuo tankiau, ir laikyt vėsiai/tamsoj?
-
Domaso
Re: Malto salyklo laikymas
Tai kad brangus tas malūnas, ~70eur jau tas paprastas "mėsmalinis",kai aš verdu kas du-tris mėnesius, tai kažkaip nekyla ranka jo pirkt 
Žinau kad blogai laikyt maltą, nu bet kažkiek gal galima išlaikyt jį? Nors keletą mėnesių?
O sumalt manau išeitų normaliai, yra toks diedukas kur neblogai mala Kaune (Kalvarijos gatvėj, gal kas žino). Blogiausiu atveju parodyčiau kaip pavyzdį saują kaip sumalta iš "Savo alaus"
Šiek tiek pagooglinus amerikiečių saituose ir forumuose, radau, kad nemaltą salyklą galima išlaikyti apie metus, o maltą - apie 2-3 mėnesius, jei laikoma sandariuose induode/vėsiai/tamsoje. Dar geriau, jei laikoma vakuuminiuose induose ar maišuose.
Žinau kad blogai laikyt maltą, nu bet kažkiek gal galima išlaikyt jį? Nors keletą mėnesių?
O sumalt manau išeitų normaliai, yra toks diedukas kur neblogai mala Kaune (Kalvarijos gatvėj, gal kas žino). Blogiausiu atveju parodyčiau kaip pavyzdį saują kaip sumalta iš "Savo alaus"
Šiek tiek pagooglinus amerikiečių saituose ir forumuose, radau, kad nemaltą salyklą galima išlaikyti apie metus, o maltą - apie 2-3 mėnesius, jei laikoma sandariuose induode/vėsiai/tamsoje. Dar geriau, jei laikoma vakuuminiuose induose ar maišuose.
-
Domaso
Kažin jei į tokį maišą suvarius ir ištraukus orą?:
https://www.senukai.lt/p/vakuuminis-mai ... 31886/3guy
- Gytis
Esu laikęs maltą po kelis mėnesius. Nieko blogo neatsitiko. Nesakau, kad tai yra gerai, bet alus dėl to nesuges.Domaso rašė:Kažin jei į tokį maišą suvarius ir ištraukus orą?:
- Peckelis
Tai va dabar verdu, kur 43% salyklo buvo sumalta balandžio mėnesį. Laikytas sandariai, sausai. Aišku, kad kažką prarado. Bet ne tiek daug, kad vaitočiau, už galvos susiėmęs 
- Peckelis
Nu va, išviriau su persenusiu salyklu. Ką galiu pasakyti? Kaip iki šiol nejutau skirtumo efektyvume, taip ir dabar - ne. Gautas 92%, kai OG 14.5, yra visai neblogas pasiekimas. Vienas pastebėjimas - tas balandžio malimo salyklas buvo maltas angluose ir turėjo galiojimą metams, t. y., iki šių metų balandžio.
Tačiau visiškai pritariu Maistrai - jei yra galimybė sumalti prieš verdant, taip ir reikia daryti. Tikrai bus geriau. Dar galima pašildyti prieš malant -pagauna cinkelį kažkokį.
Dėl salyklų tipo brandinimo yra daug ir visokių nuomonių, bet visiškai šviežias beveik nenaudojamas.
Tačiau visiškai pritariu Maistrai - jei yra galimybė sumalti prieš verdant, taip ir reikia daryti. Tikrai bus geriau. Dar galima pašildyti prieš malant -pagauna cinkelį kažkokį.
Dėl salyklų tipo brandinimo yra daug ir visokių nuomonių, bet visiškai šviežias beveik nenaudojamas.
-
Domaso
Jei jau Peckelis nebrokija, tai manau surizikuosiu
Kokius 30-50kg bazinio susimalsiu ir laikysiu vakuuminiam maiše, tamsiai ir vėsiai. Turėčiau sunaudot per kokius 4-6 mėnesius, gal greičiau. Beje, Peckeli, kokioj taroj laikai? Ištrauki orą ar tik šiaip sandariai uždarai?
Suprantu kad kažkiek sumažės efektyvumas, ir kad to siekt nereikėtų, bet kadangi malūno neturiu ir verdu ne dažnai tai teks pasitenkint ir taip.
Esmė tame, kad kaina labai jau vilioja - sakykim man reikia bazinio 5kg, tai iš Savo alaus man jis sumaltas kainuoja 7eur, o jei pirksiu didelį kiekį iš Alutekso, susimalsiu, tai 5kg man nei 3 eur nesiekia...
Suprantu kad kažkiek sumažės efektyvumas, ir kad to siekt nereikėtų, bet kadangi malūno neturiu ir verdu ne dažnai tai teks pasitenkint ir taip.
Esmė tame, kad kaina labai jau vilioja - sakykim man reikia bazinio 5kg, tai iš Savo alaus man jis sumaltas kainuoja 7eur, o jei pirksiu didelį kiekį iš Alutekso, susimalsiu, tai 5kg man nei 3 eur nesiekia...
- Peckelis
Pridėjus malimo kainą, bus virš trijų
Ir dar. Alutekse pirksi čekišką pilsnerį, gal dar miuncheną. Pale ten nebus. O kai malsiesi, būtinai priekabiai išsireikalauk tarpelio sureguliavimą, kad kokybišką paslaugą gautum.
O su maltų laikymu tai čia pas mane feilas išėjo
Jau pradžia nekokia. Užsakinėjau salyklus iš anglų, o pas juos pagal nutylėjimą traiškyti, atliekant apmokėjimą, varnelės nusimušė - vataijumsirprašom, miltai
O jau po to traiškytas miunchenas kažkaip nusimetė į dėžės dugną ir tik vakar buvo atkastas. Pakuotė originali, storo palietileno, garantija metams. Laikyčiau arba storame palietilene, arba, dar geriau, stikle/bambalyje.
P.S. Šiaip visus salyklus, su va tokiomis va retomis išimtimis, maluosi pats prieš virimą.
O su maltų laikymu tai čia pas mane feilas išėjo
P.S. Šiaip visus salyklus, su va tokiomis va retomis išimtimis, maluosi pats prieš virimą.
-
Domaso
Na, aš planavau pradžiai Alutekse pilsnerio nusipirkt ir panaudot kaip bazę ir tuose pačiuose APA'ose ar IPA'ose... Girdėjau, kad kiti net specialiai vietoj Pale naudoja Pilsnerį, o aš kai paprastai mėgstu sodresnius alus, tai man turėtų tikt 
Beje, Alutekse dar ir karamelinio yra po 40kg, bet jau gal kiek daugoka, nebent pasidalint su kuo nors
Beje, Alutekse dar ir karamelinio yra po 40kg, bet jau gal kiek daugoka, nebent pasidalint su kuo nors
- Peckelis
Kad galima pilsnerį vietoj Pale, tai taip. Bet jei sakai, kad mėgsti sodresnius, tai čia kaip ir neatitikimas. Pale tikrai visais atvejais bus, tavo žodžiais tariant, sodresnis, nei pilsneris.
-
Domaso
Kiek skaičiau, tai Pale salyklas labiau leidžia atsiskleist apyniams, o Pilsneris šiek tiek duoda "duoninio" charakterio, bent jau taip dauguma rašo - aš pats mažai patirties dar turiu, nesu lyginęs. Esu viręs APA SMASH'ą su Pilseneriu, tai man visai patiko rezultatas..
- Peckelis
Tai APA/IPA ir yra alūs, kur reikia apynių atsiskleidimo. Bet tikrai, bent jau mūsų lygyje, galima visiškai gerus variantus ir su pilsneriu sukalt 
-
Domaso
Aš ir nesakiau kitaip - ar gali dar būt labiau apyniniai alūs nei APA /IPA
Tiesiog Aluteksas turi Pilsnerį, o kadangi jo teks pirkt daug, tai visur jį ir žadu naudot..
-
Domaso
Prigriebiau 50kg čekiško Pilsnerio iš Alutekso, bet viso nemaliau, susimaliau 25kg, kitus kol kas palikau cielus 
Kalvarijų g., Kaune malūnininkas sumalė gerai mano manymu, ne per smulkiai. Su malimu 25kg kaina gavosi 16€, kai Savam alui 25€. Žodžiu apsimoka
Dar Alutekse sakė yra lietuviškas šviesus salyklas, bet taip ir nesupratau kokia ten rūšis - kaip suprantu irgi Pilsneris - gal kas žino/bandė?
Beje, pas juos Cascade apyniai dvigubai pigiau nei Savam alui.. O mielės kokia 40% pigiau..
Kalvarijų g., Kaune malūnininkas sumalė gerai mano manymu, ne per smulkiai. Su malimu 25kg kaina gavosi 16€, kai Savam alui 25€. Žodžiu apsimoka
Dar Alutekse sakė yra lietuviškas šviesus salyklas, bet taip ir nesupratau kokia ten rūšis - kaip suprantu irgi Pilsneris - gal kas žino/bandė?
Beje, pas juos Cascade apyniai dvigubai pigiau nei Savam alui.. O mielės kokia 40% pigiau..
-
Domaso
Aš retokai juos naudoju, tai kai reikia perku tam virimui iš Savo alaus. Bet dėkui kad pasakei, nežinojau kad jie turi, jei prireiks, gal iš jų reiks nusipirkt.
O jie ten irgi paruošti alaus gamybai kaip ir iš Savo alaus?
O jie ten irgi paruošti alaus gamybai kaip ir iš Savo alaus?
- Peckelis
Ir man parūpo - ką reiškia dribsniai, paruošti alaus gamybai?
-
Domaso
Gal būsiu nusišnekėjęs... Skaičiau (atrodo, kad net šitam forume), kad naudojant paprastus parduotuvinius avižinius dribsnius juos prieš salinimą reikia kažkaip apvirti, karštai pamirkyt ar pan., kai "Savo alaus" Brewferm dribsniai lyg ir paruošti dėti į salinimą būna...
Jei čia man kažkas prisisapnavo, tai dovanokit..
Jei čia man kažkas prisisapnavo, tai dovanokit..
- GiN
Alaus virimui skirti dribsniai yra labiau termiškai apdoroti, jie panašūs į tuos, kur būna greito paruošimo (1-5 min). Esu naudojęs tuos parduotuvinius greito paruošimo. Naudojant paprastus, reikia 15-20 min pavirti, o tada jau salinti įprastine tvarka su salyklu.
- GiN
Maistra, tavo pateiktame grafike yra pateiktos temperatūros, bet nėra laiko, reikalingo konversijai, be to ten reikalinga ne tik konversija, bet ir kitų medžiagų suskaidymas (nežinau lietuviško termino, angl. gum), kad neužkimštų filtro.
- Peckelis
A būtų bišky viečikės šalia rimtų vyrų su mano dviem centais, a? Ar ne per toli būsit nulėkę, ypač su grafikais. Klausimas juk buvo labai elementarus - ar tinka paprasti dribsniai arba nesalykliniai grūdai, ar būtinai reikia "košernų" *, alui skirtų. Visas klausimas yra ne krakmolo konversijoje, o galimybėje jai vykti, t. y., želatinizacijoje, arba išbrinkime.
Greito paruošimo dribsniai, o ir alui skirti dribsniai (bent taip galvoju) yra praėję terminį paruošimą ir sparčiau prisijungia vandenį. Nesalykliniai grūdai ir sakykim, paprasti dribsniai reikalauja ilgesnio laiko išbrinkimui. Kai kas tą laiką trumpina virdami, kai kam tai neatrodo gerai (arba tiesiog turi laiko alaus gamybos meditacijoje). Juk jei naudoti pakankamai žemų temperatūrų salinimo fazes, nieko tada nepagreitinsi labai. Tada išbrinks kaip geručiai ir konvertuosis atsipūtę.
Nu, o jei singlas valandai, tai tik specializuoti, net variantų nėra. Ir tai naudotojui bus klausimų dėl beta gliukanų, ko gero.
* - naudojama publikacijose, autoriui (GiN) leidus
Greito paruošimo dribsniai, o ir alui skirti dribsniai (bent taip galvoju) yra praėję terminį paruošimą ir sparčiau prisijungia vandenį. Nesalykliniai grūdai ir sakykim, paprasti dribsniai reikalauja ilgesnio laiko išbrinkimui. Kai kas tą laiką trumpina virdami, kai kam tai neatrodo gerai (arba tiesiog turi laiko alaus gamybos meditacijoje). Juk jei naudoti pakankamai žemų temperatūrų salinimo fazes, nieko tada nepagreitinsi labai. Tada išbrinks kaip geručiai ir konvertuosis atsipūtę.
Nu, o jei singlas valandai, tai tik specializuoti, net variantų nėra. Ir tai naudotojui bus klausimų dėl beta gliukanų, ko gero.
* - naudojama publikacijose, autoriui (GiN) leidus
- Peckelis
Maistra, paaiškinimai ne tau 
Čia forumas, o klausimas buvo mažiau virusio, tai todėl ir kažkiek plačiau. Nes pasakius "taip", paprastai seka klausimas "o kodėl?"

Čia forumas, o klausimas buvo mažiau virusio, tai todėl ir kažkiek plačiau. Nes pasakius "taip", paprastai seka klausimas "o kodėl?"
- axl
Norint paimti maišą salyklo reikia iš anksto informuoti juos? Ar galima paprasčiausiai atvykti susimokėti ir pasiimti?Domaso rašė:Prigriebiau 50kg čekiško Pilsnerio iš Alutekso....
- Giords
Nu ir dėl salyklo geriau pasiskambyt, bo būna kad nebūna...
-
Domaso
Tiesiog atvažiavau nesiskambinęs, buvo kabinetas užrakintas bet palikta kortelė, pasiskambinau ir atėjo. Turėjo visko ko reikėjo. Salyklai pas juos maišais po 50kg arba po 5kg (bet perkant po 5kg gaunasi +40% brangiau...).axl rašė:Norint paimti maišą salyklo reikia iš anksto informuoti juos? Ar galima paprasčiausiai atvykti susimokėti ir pasiimti?
Apynių jie visada turi: Magnum, Tradition (čia kaip supratau Hallertauer Tradition (?), Saphir, ir Cascade (visi po 50g maišeliais supakuoti).
Pasirinkimas pas juos ne kažin koks, bet užtat pigiau nelabai kur rasi
- axl
Dėkoju už atsakymus. Ir antras klausimas būtų kaip Jūs 50kg salyklo saugote nuo kenkėjų. At tinka pvz hermetiškai uždaroma plastikinė statinė. Ar salyklas joje nepelyja?
- vidmantas
Būtent, įvairius salyklus kur po 1-5kg plastikiniuose kibiruose nuo sheetrock glaisto ir laikau. Nepelyja. 50k irgi įtariu galima supilstyt. Problema tikriausia ne pelėsis, jei patalpa laikymo sausa. Kandys! Turėjau tą džiaugsmą. Tuomet eina kiaurai, poletilenas joms ne spyna. Aluteksinį kuomet pilnokas tiesiog užrišu (jau po skaudžios patirties) dviejose vietose. + jis pats yra dvigubas. Problemos dingo...
- axl
Aš galvoju apie tokios įsigijimą 
Skelbimuose naudotas po 15EUR parduoda
Skelbimuose naudotas po 15EUR parduoda
- axl
Įsivaizduoju. Bet gal eina gerai išplauti? Gal plastikas ne įgeria to kas buvo transportuojama anksčiau?Maistra rašė:Tu žinai kas jose būna?Šiap, jei neprasmirdus, tai kodėl gi ne.
- axl
Na ką pasiemiau bačką. Plauta. Bet kaip nykštys sakė tai jo kvapas atsiduoda ūkiniu muilu.