Naujokų klausimai

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
aivan

Re: Naujokų klausimai

Standartinė aivan »

softee- seip ir as pirmus is akies cukru dedavau, tai usigazavimas svyruodavo, bet palaikius menesiuka ar 2 susivienodina. bet dabar raba atki atmusau kaip skoma, arba todel kad gliukoze naudoju kaskokiu skirtumu nepastebejau. ir dar mano kukliu supratimu reiktu palikti fermentuotis bent savaitei, po 3 paru nelendu net jei stovi viskas ;)

Vartotojo avataras
runce

Standartinė runce »

taip, susimaišiau, ten pusei litro parašiau.
gal tiesiog netyčia įkrovei į vieną butelį dvigubą dozę, arba netyčia į vieną išvis neįdėjai

Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

@softee, ten reikia įvesti fermentacijos temperatūrą, pagal tai skaičiuoklė suskaičiuoja, kiek tavo aluje JAU yra angliarūgštės. Kuo žemesnėje temperatūroje fermentuoji, tuo aluje būna daugiau ištirpusios angliarūgštės.

Vartotojo avataras
softee

Standartinė softee »

Na supratau. Panašu, kad išvada tokia: kadangi "iš akies" cukrų dedu, tai į tą vieną butelį tiesiog įvariau per daug cukraus.. Ten vienas gramas tam šaukštely gali greitai atsirast papildomas :) Kas sąlygojo afigenai didelę putą :D Daugiau negu pusė taurės buvo puta tik įpylus.. Aišku ji greit sumažėjo, bet buvo gražu :) Ir gazo tikrai normaliai buvo :)

Taigi - per daug cukraus.. Bet ką daryt jei man patiko rezultatas?? :)) Patiko ir puta ir gazas.. Bet kažkaip vaikščiot ant ribos bonkų susprogimo tai ką žinau..

Vartotojo avataras
runce

Standartinė runce »

net tos pačios partijos buteliams ta sprogimo riba gali būti labai ir net labai skirtinga: gali sprogti normliai gazuotas alus, nors ir retai pasitaiko, bet yra buvę, taip pat gali laikyti daug didesnį slėgi nei buteliu dokumentacijoje nurodoma. taigi tiesiog kuo daugiau gazuosi, tuo didesnis šansas, kad butelys gali sprogti. tavo atveju gazuok 3vol, manau bus gerai

Vartotojo avataras
softee

Standartinė softee »

3 vol, pagal tą GIN duotą skaičiuoklę, tai suskaičiuoja 8,7g vienam litrui. O 0,5L tada eitų 4,35g. A čia tikrai gerai suskaičiavau?? :D

Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

3VOL yra daug, gal pradėk nuo 2.5 VOL. O geriausiai - gazuok pagal stilių (kaip minėjau, ten žemiau yra nurodyta, kiek kokiam stiliui reikia gazuoti).
3 VOL'ams pagal skaičiuoklę aš gaunu 8.17g cukraus arba 8.6 gliukozės. Alaus temp. nurodžiau 20C.

Vartotojo avataras
softee

Standartinė softee »

Na 3vol man mažai ką sako.. Sunku įsivaizduot tą kiekį gazo iš skaičiaus.. Bet 8g cukraus atrodo baisiai :D Jaučiu kitą partiją alaus padarysiu keleta butelių su skirtingu cukraus kiekiu ir bus aišku.. Tik vat to sprogimo baisu :)

O buteliai su laiku nepasidaro vis mažiau atsparūs spaudimui? Gal kas kažkiek laiko juos geriau pakeist naujais? Naudoju tuos nuo kanapinio, butautų, vilkmergės kvortas, o puslitriukus nuo kauno alaus, gourmet iš IKI ir pan..

Vartotojo avataras
Artis

Standartinė Artis »

Patikrintas būdas yra mažame kiekyje vandens pravirti ~10 min. gliukozę , paskaičiuojant kiek jos reikės ant litro. Virimas dėl dezinfekcijos, bendras kiekis dėl to, kad išmaišius gali tikėtis vienodo efekto visuose buteliuose. Yra tikimybė, kad jei alus iš karto po pirminės ir butelyje yra daugiau mielių, tai gali gautis fontanas. Bet šiaip tai patikimiau, nei iš akies berti cukrų į butelius.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Standartinė AntaKalnietis »

O kaži toks dalykas, kaip butelio užpildymo "pilnumas" gali taip pat kažkokios įtakos turėti? Nes viena - kai butelis užpildomas vos ne sklidinai, kita - kai paliekama kažkiek vietos. Ir ar apskritai yra kažkoks "standartas/rekomendacija" kiek tos "vietos" palikti?

Vartotojo avataras
vidmokass

Standartinė vidmokass »

tara turi būti užpildoma 90%

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

Radau rusyje 3 men brandos 5l statinaite, kazkaip tiesioh uzsimetus http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... as-lageris

Net bijau atidarinet. Alus ir siaip nebuvo geras, o cia dar pastovejes... ko galima tiketis grudant kraneli ir veliau?

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

Nevykes paaiskinimas. Noriu suzinoti ar tarkim siuo atveju negali buti rugimo metu persigazave ir grudant kraneli neismus kamscio, su fontanu iki lubu.

Vartotojo avataras
softee

Standartinė softee »

Aš dar irgi paantrinčiau AntaKalniečio klausimui.. Man ir įdomu, gal kas žino kokią įtaka CO2 turi skysčio kiekis butely..

Vartotojo avataras
pofke

Standartinė pofke »

http://www.picobrewery.com/askarchive/headspace.htm
Aš nesuku galvos ir lieka tiek vietos, kiek užėmė išpilstymo vamzdelis:) Visada viskas gerai būna.

Vartotojo avataras
vidmantask

Standartinė vidmantask »

Sveiki,
pastebėjau, kad pas mane kartais mielės nuvalgo per daug, nei teoriškai turėtų. Pvz. FG turėjo gautis 1.016, realus 1.008. Ir taip ne pirmą kartą. Alus nenurūgsta, atrodo viskas ok, tiesiog "mačnesnis" ;-) Ir tai ne visai gerai, nes vistik noriu numatyti ABV tiksliau.
Kame gali būti priežastis? Kaip taisyti?

Vartotojo avataras
Giords

Standartinė Giords »

Deja, skaičiuoklė neatsižvelgia, ar misą gerai įaeruoji, ar ne, ar salini prie aukštesnių temperatūrų (virš 65C), ar prie žemesnių. Turbūt tik praktika gali padėti.

Vartotojo avataras
vidmantask

Standartinė vidmantask »

Ačiū, pradžiai pabandysiu salinti aukštesnėse temperatūrose

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

O jei naudot misos aeravimo įrangą, t.y. aeruot misą papildomai (pvz. kad ir su http://www.savasalus.lt/lt/iranga/aerav ... wferm.html), realu, kad dėl to OG net kokiais 8 punktais skirsis?

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

tai kiek suprantu aeruot reikia jau išsalinus. tai kaip gali saldumas misos pasikeist jei ją paaeruosi ? čia FG labaiu veikia tikriausiai

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Aš ne dėl saldumo klausiau, man tiesiog pasidarė įdomu, kad dėl papildomos aeracijos ABV vos ne visu laipsniu gali pasikeisti...

Vartotojo avataras
MK

Standartinė MK »

aeravimas po virimo prieš mielių uždavimą.

Vartotojo avataras
vidmantas

Standartinė vidmantas »

Gali įtakoti galutinį (FG) Bet mano manymu kai reikalą turime su pradiniu dideliu OG. Aš ajeruoju tik stipriuosius. 10ABV. Misa turi būti atvėsusi t.y. prieš pat mielių uždavimą kaip MK minėjo.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

vidmantai - tiesiog aeracija "rekomenduotina" alums su dideliu ABV? O "standartiniam" (4,5-5,5 ABV) ji realiai nieko neduotų?

Vartotojo avataras
vidmantas

Standartinė vidmantas »

Aš taip spėju kad stipresniems alums gaminti aeracija rekomenduotina. Bet jos sureikšminti perdėtai nereikėtų. Tiesiog mielėms darbuotis reikalinga deguonis. Ir gali tiesiog jos pritrūkti fermentuojant stipresnius alus. Jei tikslas pasiekti 10 ir daugiau ABV tiesiog apsidraudžiu, kad nebūtų staigmenų. Tik tiek. Aišku reikia parinkti ir atitinkamai mieles. Maisto papildai mielėms taip pat gali turėti įtakos. Silpniems nemanau kad būtina. Greičiau jau kenksminga. Patartina uzduoti mieles ir greičiau užvožti dangtį.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Kitaip sakant - verdant 1-2 partijas per mėnesį "standartinio" stiprumo alaus pirkti aeracijos komplektą nėra didelės prasmės?

Vartotojo avataras
MK

Standartinė MK »

iš virimo puodo į fermenterį pilk iš aukščiau ir turėsi aeraciją.

Vartotojo avataras
vidmantas

Standartinė vidmantas »

tikrai neverta. aš ajeravau per pemza ar kaip ji vadinasi. žodžiu akvariumo įrangą naudojau. O šiaip tikriauisa pora kartų perpilti iš puodo į kubilą turėtų pakakti. standartinio specialiai neverta. Žodžiu, kaip ir sakau. Per daug nesureikšmink.

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

As kelis alus viriau be aeracijos. Karsta misa i fermenteri, fermenteri i salta vonia. Saldavo zinoma ilgai, bet kazkokio juntamo skirtumo tarp aeruoto ir neaeruoto nepastebejau. Gal tikrai aeracija nera svarbus procesas eiliniams alams?

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

O sąmonė, kad geriausia (rekomenduotina) misą atšaldyti kuo greičiau, o maksimum per 1 val. laikotarpį? Nes šaldant ilgiau, smarkiai didėja ir infekcijos tikimybė (nes labai daug visokių mikrogyvių, kurie tą jos cukrų suvalgyt nori), ir būsimo alaus skoninėms savybėms tai atsiliepia?

BUTTON_TOPIC_LOCKED