Naujokų klausimai

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
GiN

Re: Naujokų klausimai

Standartinė GiN »

@AntaKalnietis: gal nereiks nei staliaus, čia yra gatavų medinių dėžių: http://beerbox.lt/
Beje, jei pilstai su CO2, laus kege gali stovėti gana ilgai, nereikia iš karto viso išgerti, t.y. nebūtina ;)

Vartotojo avataras
Doo

Standartinė Doo »

Sveiki, turiu tokį klausimą. Kodėl tas pats alus (tą prasme to paties virimo, iš to pačio fermentavimo kubilo) turi skirtingą skonį? Pilsčiau ir brandinau stikliniuose 1l buteliuose keramikiniais kamščiais. Iš vieno butelio alaus skonis labai geras, sodrus, gerai jaučiasi kartumas, alus turį ryškų poskonį, o iš kito butelio toks lengvas, skystas, neturi sodraus skonio, geriasi kaip vanduo? Kodėl taip nutinka ir kame problema? Ačiū už atsakymus ir patarimus!

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

Doo, Šampaninė rūgštelė nesijaučia (skonyje ir kvape)? jei taip tai nuoširdžiau plauk/dezinfekuok butelius/kamštelius.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Standartinė AntaKalnietis »

@ GiN - tai kad branginykai anie ir smarkiai. Be to, ten jie puslitriniams daugiausiai daro. Aš bandysiu su vienu nagingu staliumi "barteriu" už alų susitart :) Pilstau be CO2 - apie 7 gramus paprasto pirktinio cukraus į litrinį butelį, 3-4 paras kambario temperatūroj (virtuvėj) palaikau, tada viskas važiuoja į rūsį. Kažkaip nebesinori tų visų reikmenų prisikrauti, plius papildomai kainuoja tie visi CO2. Gal kada pabandymui ir įdomu būtų, bet labiau tik kaip pabandymui, kad žinot, kas tai realiai yra...
Beje, o kiek kaip mano subuteliuotas alus gali laikytis/"brandintis" padėtas tamsiai rūsyje prie 15-16C? Kokius 3 mėnesius drąsiai? Būtų įdomu kada palaikyti ilgiau, nors iki šiol ilgiau kaip mėnesį sunkiai išeidavo brandinti. Dėl lengvai nuspėjamų priežasčių :)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

@ Doo - ar kartais nebus taip, kad tas "sodrus" alus yra iš fermenterio "pabaigos"? Nes pas mane būna, kad koks 18 butelių "normalūs", o du paskutiniai eina į plastmasinius "kontrolinius" ir yra gerokai kartesni ir drumstesni - juos šiek tiek "įspaudęs" užsuku ir kai jie išsipučia (pilnai atsistato forma ir pasidaro tokie kieti, beveik "skambantys"), nešu vėsiau likusius, o "kontrolinius" suvartoju :)

Vartotojo avataras
Doo

Standartinė Doo »

Na ne, jokia rūgštelė, ar koks kitoks pašalinis skonis ar kvapas nesijaučia. O dėl sodresnio alaus iš fermenterio ,,pabaigos'', tai nežinau. Pasitaikė įvairiai. Šiaip pastebėjau, kad tas prastesnio skonio alus buvo iš butelių, kuris buvo pripildytas tik iki butelio kakliuko. Tik nežinau, ar tai gali turėti kažkokios įtakos.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

man dar skonis skiriasi nuo užsigazavimo .

Vartotojo avataras
vapas

Standartinė vapas »

@AntaKalnietis: alus gali laikytis labai ilgai, tik priklauso nuo stiliaus ir kitų faktorių. Neseniai ragavau savo Belgiško dubbelio, kuris kambaryje/rūsyje berods 3 metus jau stovi.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

vapai neparyškėjo spalvos ? :D

Vartotojo avataras
vapas

Standartinė vapas »

O kodėl turėjo? Labai gerai subrendęs alus, tik gaila, kad liko du litriniai buteliai, tai negaliu į taurę atiduoti.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

@ vapas - ale ir kantrybę turi. Beje, kiek žinau, temperatūra turi būti gan neaukšta ir stabili, t.y. kad nešokinėtų? Pas mane vasarą rūsyje būna apie 18 C, žiemą koks 15C. Čia turbūt idealiausia? Beje, o koks skonis po trijų metų brandos???

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

gal kas netingit, be nuorodu į jutuba ir kitus nelietuviskus puslapius paaiskinti kuo skiriasi ABW nuo ABV?

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

pirmas turbūt lenkiškai :D

Vartotojo avataras
Vytenis

Standartinė Vytenis »

ABW skaiciu daugint reikia is 1.25 ir gausi ABV. Jei ABW dauginsi is 0.8 gausi abv.

abw-alkohol by weight.

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

W - weight, svoris. V - volume, tūris. Imi 200 ml tegul bus 100 proc. spirito ir 300 ml vandens, gauni 40% abv, pagal tūrį. Imi 200 gramų spirito ir 300 gramų vandens ir gauni 40% abw, kas pagal abv bus 200*1000/789=253 tada 253/553=45,75% abv. Nes etanolio lyginamasis svoris yra 0,789.

Vartotojo avataras
vapas

Standartinė vapas »

@AntaKalnietis: taip temperatūra geriausia neaukšta ir nesvyruojanti (deja, bet mano atveju taip nebuvo). O išlaikyti taip ilgai paprasta, kai alaus stiprumas 8%+, o supilstyta į litrinius butelius, tai vakare neatsidarysi vienas, o ir šiaip tokio daug nesuvartosi.

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

Bet tai kaip suprantu visuomenej priimta skaiciuoti ABV. Ta prasme tiek mes, tiek komerciniai skaiciuoja pagal turi?

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

taip pagal tūrį :)

Vartotojo avataras
Vytenis

Standartinė Vytenis »

Priimta skaiciuoti ABV, o ABW manau yra is JAV, kur anksciau, o daugeliu atveju ir dabar-jiem kazkodel reikia daryti kitaip, nei visi. Gal kuriose valstijose dar nuo seno like istatymai, kurie ipareigoja supazindinti pirkeja su ABW. Matavimo prietaisai matuoja abv. Visiem taip paprasciau.

Vartotojo avataras
Maegnar

Standartinė Maegnar »

Turiu butelį, į kurį buvo įpiltas alus nuo pat fermenterio dugno. Rezultate - jame apie 1,5 cm mielų. Gal net daugiau.

Ar galima tą alų su mielėm kaip nors kūrybiškai panaudoti alaus gamyboje?

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Maegnar - manau būtų labai neblogas variantas kad ir kokius šašlykus pamarinuoti (aišku, mieles palikti butely). Reiktų internete pažiūrėt receptų :) Pvz.: http://www.youtube.com/watch?v=hOBLBA8WHsk Be to, ir kepimo metu alumi palaistytas šašlykas įgauna neblogų savybių (ne kartą bandyta).

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

Savaitgali patirciu apturejau su alais. Viena is ju kad birzu kraste alus parsiduoda kilogramais. Cia tiesa ar skiede man? Suprask atsinesa zmones visokias taras ir eik zinok ar ten tikrai litras ar penki. Todel sveria parduodami.
Kita patirtis tai geriau "molinuko". Galgojau mano neskanus. Dabar tikrai zinau, kad mano tobulas. Vis nedrisau pavaisinti savo alumi tu kurie nuo gimimo alu gamina (neverda). Bet kai paragavau, tai iskeles galva atnesiau savo. Teko visa gamybos procesa parodyt.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Samani. Nors pats esu nuo Biržų krašto, bet pirmą kartą girdžiu, kad ten alų kilogramais sveria :)
O kas dėl "molinuko", t.y. biržietiško kaimiško. Aišku, daug ir tokio brudo yra, kad net alumi nepavadinsi...Braške greičiau. Bet žinok yra ir gero "molinuko", t.y. tikro kaimiško alaus - tik reikia žinoti pas ką. Pas tėvukus kaime net du aludariai yra, kurie dar senoviškai daro - su visais ten kubilais, tekinimas per ruginius šiaudus ir t.t. Beje, biržietiškas nuo pasvalietiško ar pakruojietiško gerokai skiriasi.

Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

@Maegnar, jeigu kalbi apue mieles, tai manau jas gali panaudoti, bet reiks starterio. O alų nupilk ir išgerk :)

Vartotojo avataras
runce

Standartinė runce »

aš patenkindamas savo smalsumą tokius paskutinius butelius suvartoju pagal paskirtį 1-2d po pilstymo, nes jau būna užsigazavę dėl didelio mielių kiekio ir taip sužinau, ko tikėtis iš būsimo alaus

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

ar man tik pasirodė ar skaičiuoklėj nėra best heidelberg salyklo ? tai jį kaip bazinį imti toj skaičiuoklėj ?

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

Kaip Pilsneri, tik šviesesnis biškutuka.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

@ Lrytas1 - Jei vietoje 4 EBC (kuris automatiškai duodamas tam salyklui), žmogus įves 3 ar net 2, KĄ tai pakeis? Alaus spalvą iš 24 į 23? Čia kažkoks tamstos manymu esminis skirtumas, galintis iš esmės ar bent reikšmingai įtakoti būsimą alų? EBC 24 nuo EBC 23 pats atskirti sugebėtum? Nebalamutink žmonių - visiškai normalus receptas.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

na kas skiria daug dėmesio spalvai kas skaidrumui bet man skonis svarbiausia ir jei ta spalva tokia ar kitokia man nelabai svarbu :) ir nesipykit vyrai dėl šūdo .

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

vikingas> Spalva pakankamai subtilus dalykas, suskaičiuot vieną, o išvirt tokia pat ne taip jau ir paprasta, ypač šviesiam alui.

BUTTON_TOPIC_LOCKED