Naujokų klausimai
- AJ
Re: Naujokų klausimai
@vikingas - aš anksčiau irgi dėdavau tą kerpeną, dabar jau keletą mėnesių skaidrinu tik Biersol (savas alus prekiauja) ir aišku į antrinę alų pilu 
- vikingas
AJ o dėl foto ką gali pasakyt ??
- Samanis
tai nuotraukoj ir matom surištus baltymus
verdant tiesiog su kiaurasamčiu reikia nugraibyt ir viskas. Klausimas butu: is kur tiek daug?
- vikingas
na suprantu kad negraži
:D:D nežinai kas čia gali būt ? logiškai mastant gali būt baltymai ... tik kokio b jie taip iškrito į nuosėdas nes salyklo tik puse kg salinau kitkas eksttrakto buvo
- AJ
Jei atvirai tai neįsivaizduoju kas čia per snargliai plaukioja.. aš net gert iš tokio nebandyčiau 
O kaip su butelių dezinfekcija pas patį reikalai?
O kaip su butelių dezinfekcija pas patį reikalai?
- vikingas
nu su oxi dezinfekavau . savaitgali iš butelių ragausiu tai bus matyt ar ten kažkas kitaip. nemanau kad čia infekcija nes skonis normalus alaus .
- audryla
Na tokią temą geriau gvildent prie recepto... nuotrauka ten irgi būtų į temą...
O po kerpenos tiesiog reikia filtruot!
O po kerpenos tiesiog reikia filtruot!
- vikingas
ten nieks tų receptų neskaito ...
- audryla
Čia Tau taip atrodo 
- AntaKalnietis
O tai po šimts kam tą kerpeną apskritai dėt, jei verdama iš ekstrakto??? Jei teisingai pamenu, tai vikingas ten su aušinimu darė, kad per naktį aušino, nešiojo iš vienos vietos į kitą (lauke, kambary ir t.t.). Gal tai kažkokią įtaka galėjo turėti (čia tik spėlioju). O gal, vikinge, absoliučiai viską iš puodo į fermenterį supylei (nepalikęs ant dugno puode tų visų nuosėdų ir tų tokių "besitampančių baltymų", kuriuos ta kerpena sutraukia? Nes nu na... jei toks "vaizdzialis"...
- pofke
Mano kuklia nuomone, mielės ir gal baltymų dar biškis. Ar tikrai buvo pasibaigusi fermentacija? Pasidėk butelį į šoną ir po poros savaičių pažiūrėk.
Čekiškas ekstraktas, beje, turi baltymų, bent jau kiek pamenu. Ne tiek, kiek iš salyklo darant, bet būna. Ekonomiškai gamina:D
Čekiškas ekstraktas, beje, turi baltymų, bent jau kiek pamenu. Ne tiek, kiek iš salyklo darant, bet būna. Ekonomiškai gamina:D
- AntaKalnietis
pofke, o negali būt priežastis dėl to, kad labai varijavo fermentacijos metu temperatūra - tai kambary žmogus laikė, tau laukan nešė...Nes mano kukliomis žiniomis temperatūra turi būti kuo stabilesnė, kuo mažiau keistis...O jei nuo 10 iki 25 C ji keitėsi ir dar ne kartą, gal dėl to ir prisigamino to tokio klaikaus vaizdzialio?
- vikingas
nu kitą virimą biški kitaip darysiu turiu jau ir aušintuvą pasigaminęs tai labiau technologiškai pasiruošęs būsiu 
- audryla
O bent šį filmuką žiūrėjai?
http://www.atvirasalus.lt/wiki/straipsn ... aludariams
Atkreipk dėmesį į žodžius ties kažkur 9:50 min
http://www.atvirasalus.lt/wiki/straipsn ... aludariams
Atkreipk dėmesį į žodžius ties kažkur 9:50 min
- vikingas
žiurėjau .... aš blogai padariau pas mane puodo didelio nebuvo tai aš supyliau i fermenterį karšta misą ir ant viršaus karšto vandens ir nuenšiau vėsint
- audryla
O kurių biesų karštą vandenį pylei?
- vikingas
nu nžn tipo gal kad bakterijų nepagautų nu man taip logika suveikė
- audryla
Tas pats filmkas nuo 10 minutės...
- softee
Vikingas, vandenį tai gerai kad virinai, tik jį supilt tai reiktų turbūt atvėsintą,
- vikingas
nu biški pavede logika mane 
- AntaKalnietis
Vikingai, nu tu pavarai. Tai bent tą mokomąjį filmuką žiūrėjai? Ten viskas aiškiau nei aišku...O vandens virinti nereikia - statai puodą su išvirta misa į vionią ar kokį indą su šaltu vandeniu, palaikai, kol iki kokių 35C atvėsta, tada dapili šalto vandens tiesiai iš krano ir kaip tik gaunasi 20-22 C...Pas mane misos apskritai būna kokie 8-9 litrai, tai vandens dapylinėju šalto iki 20-22 litrų...Ir nieko...
- vikingas
žiūrėjau bet kažkaip verdant gliuknula kad reik taip daryt ir vsio 
- AntaKalnietis
Aš va todėl ir nesupratau, kodėl tu ten baisėjaisi kai atidarei fermenterį po pirminės. Galvojau nu žmogus kažkaip perdeda. O kai pamačiau čia tą foto kur įdėjai, tai nuo vaizdelio vos nesutampė 
- vikingas
čia šaldytuve toks reikalas atsirado
- AntaKalnietis
šaldytuve? o kam tu į šaldytuvą dėjai? užsigazavimui - 3-4 dienos su 6-7 g cukraus prie 20-22 C, tada nunešt kur vėsiau ir kur stabili kokia 15-18 C temperatūra (rusų ar pan.)...O į šaldytuvą dėt tik porai valandų iki vartojimo...
- softee
As dar noreciau paklausti del fermentacijos. Kadangi verdu po 10L alaus, tai iki fermenterio virsaus didelis tarpas. Tad is cia man klausimu keletas kyla:
1) ar nieko tokio jei susidares slegis nebeisstumia burbuliuku per alsuokli kada fermentacija eina i pabaiga? Ar alus negali sugesti jei neisstums to co2 del didesnio atstumo iki fermenterio virsaus?
2) kaip elgtis jei mano atveju po 2-3 dienu jau nustoja burbuliuot? Tai jei as paliksiu dar iki savaites kad pastovetu neburbuliuojant, tai nieko tokio?
3) kadangi planuoju sekanti karta padaryti antrine fermentacija, tai tokiu atveju gal geriau tada po tu triju dienu pasibaigus burbuliavimui, perpilt i antrine? Ar visgi palaukt tos savaites pirminej ir tada perpilinet? Jei abiem atvejais alui nepakenksiu ir tai bus tiesiog abiem atvejais panasus rezultatas, tada taip ir sakykit:)
4) velgi ar antrinei fermentacijai nepamaisys tai, kad alaus tik ~10L dideliam kibire? Ar nieko baisaus. jei net ir nebeburbuliuos del to? Skaiciau, kad geriau antrine atlikti stikliniame inde su kuo mazesniu oro tarpu, bet gal tai tik teoriskai..
Na buciau dekingas uz atsakymus:)
1) ar nieko tokio jei susidares slegis nebeisstumia burbuliuku per alsuokli kada fermentacija eina i pabaiga? Ar alus negali sugesti jei neisstums to co2 del didesnio atstumo iki fermenterio virsaus?
2) kaip elgtis jei mano atveju po 2-3 dienu jau nustoja burbuliuot? Tai jei as paliksiu dar iki savaites kad pastovetu neburbuliuojant, tai nieko tokio?
3) kadangi planuoju sekanti karta padaryti antrine fermentacija, tai tokiu atveju gal geriau tada po tu triju dienu pasibaigus burbuliavimui, perpilt i antrine? Ar visgi palaukt tos savaites pirminej ir tada perpilinet? Jei abiem atvejais alui nepakenksiu ir tai bus tiesiog abiem atvejais panasus rezultatas, tada taip ir sakykit:)
4) velgi ar antrinei fermentacijai nepamaisys tai, kad alaus tik ~10L dideliam kibire? Ar nieko baisaus. jei net ir nebeburbuliuos del to? Skaiciau, kad geriau antrine atlikti stikliniame inde su kuo mazesniu oro tarpu, bet gal tai tik teoriskai..
Na buciau dekingas uz atsakymus:)
- GiN
@softee:
1) Nieko tokio, CO2 nepakenks.
2) Reikia matuot SG, jei jis artimas FG, tai galima pilti į antrinę.
3) Laiko nesutaupysi. Jei perpilsi nesibaigus pirminei į antrinę, teks išlaukti tą laiką antrinėje, o ten, kadangi bus mažiau mielių, laikas gali dar labiau prasitęsti.
4) Stikliniam inde geriau daryti ilgą antrinę arba brandinimą. Nesuk galvos. Tai, kad pas tave 10L - nieko tokio (žr. 1 punktą).
1) Nieko tokio, CO2 nepakenks.
2) Reikia matuot SG, jei jis artimas FG, tai galima pilti į antrinę.
3) Laiko nesutaupysi. Jei perpilsi nesibaigus pirminei į antrinę, teks išlaukti tą laiką antrinėje, o ten, kadangi bus mažiau mielių, laikas gali dar labiau prasitęsti.
4) Stikliniam inde geriau daryti ilgą antrinę arba brandinimą. Nesuk galvos. Tai, kad pas tave 10L - nieko tokio (žr. 1 punktą).
- GiN
@AntaKalnietis: brandinimui 18C jau šiek tiek daugoka, rūsio temperatūra laikoma 13-15C. Šaldytuve irgi galima laikyt, tik alus tada lėčiau bręsta, bet CO2 geriau tirpsta. Sakyčiau šaldytuve bet kelias dienas reiktų palaikyti.
- AntaKalnietis
@ GiN - o kokia temperatūra brandinimui jau būtų per žema? Nes jei šaldytuve brandinti - tai jame temperatūra apie plius 5-6 C būna. Kiek suprantu, nėra didelio skirtumo ar bus kokie 6C, ar 12C, ar 15C, svarbu, kad temperatūra būtų kuo pastovesnė ir kuo mažiau "šokinėtų"???