Naujokų klausimai

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
AJ

Re: Naujokų klausimai

Standartinė AJ »

@vikingas - aš anksčiau irgi dėdavau tą kerpeną, dabar jau keletą mėnesių skaidrinu tik Biersol (savas alus prekiauja) ir aišku į antrinę alų pilu :)

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

AJ o dėl foto ką gali pasakyt ??

Vartotojo avataras
AJ

Standartinė AJ »

Labai baisi :)))

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

tai nuotraukoj ir matom surištus baltymus :D verdant tiesiog su kiaurasamčiu reikia nugraibyt ir viskas. Klausimas butu: is kur tiek daug?

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

na suprantu kad negraži :D:D:D nežinai kas čia gali būt ? logiškai mastant gali būt baltymai ... tik kokio b jie taip iškrito į nuosėdas nes salyklo tik puse kg salinau kitkas eksttrakto buvo

Vartotojo avataras
AJ

Standartinė AJ »

Jei atvirai tai neįsivaizduoju kas čia per snargliai plaukioja.. aš net gert iš tokio nebandyčiau :)

O kaip su butelių dezinfekcija pas patį reikalai?

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

nu su oxi dezinfekavau . savaitgali iš butelių ragausiu tai bus matyt ar ten kažkas kitaip. nemanau kad čia infekcija nes skonis normalus alaus .

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

Na tokią temą geriau gvildent prie recepto... nuotrauka ten irgi būtų į temą...

O po kerpenos tiesiog reikia filtruot!

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

ten nieks tų receptų neskaito ...

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

Čia Tau taip atrodo :-)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Standartinė AntaKalnietis »

O tai po šimts kam tą kerpeną apskritai dėt, jei verdama iš ekstrakto??? Jei teisingai pamenu, tai vikingas ten su aušinimu darė, kad per naktį aušino, nešiojo iš vienos vietos į kitą (lauke, kambary ir t.t.). Gal tai kažkokią įtaka galėjo turėti (čia tik spėlioju). O gal, vikinge, absoliučiai viską iš puodo į fermenterį supylei (nepalikęs ant dugno puode tų visų nuosėdų ir tų tokių "besitampančių baltymų", kuriuos ta kerpena sutraukia? Nes nu na... jei toks "vaizdzialis"...

Vartotojo avataras
pofke

Standartinė pofke »

Mano kuklia nuomone, mielės ir gal baltymų dar biškis. Ar tikrai buvo pasibaigusi fermentacija? Pasidėk butelį į šoną ir po poros savaičių pažiūrėk.
Čekiškas ekstraktas, beje, turi baltymų, bent jau kiek pamenu. Ne tiek, kiek iš salyklo darant, bet būna. Ekonomiškai gamina:D

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

pofke, o negali būt priežastis dėl to, kad labai varijavo fermentacijos metu temperatūra - tai kambary žmogus laikė, tau laukan nešė...Nes mano kukliomis žiniomis temperatūra turi būti kuo stabilesnė, kuo mažiau keistis...O jei nuo 10 iki 25 C ji keitėsi ir dar ne kartą, gal dėl to ir prisigamino to tokio klaikaus vaizdzialio?

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

nu kitą virimą biški kitaip darysiu turiu jau ir aušintuvą pasigaminęs tai labiau technologiškai pasiruošęs būsiu :)

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

O bent šį filmuką žiūrėjai?

http://www.atvirasalus.lt/wiki/straipsn ... aludariams

Atkreipk dėmesį į žodžius ties kažkur 9:50 min

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

žiurėjau .... aš blogai padariau pas mane puodo didelio nebuvo tai aš supyliau i fermenterį karšta misą ir ant viršaus karšto vandens ir nuenšiau vėsint

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

O kurių biesų karštą vandenį pylei?

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

nu nžn tipo gal kad bakterijų nepagautų nu man taip logika suveikė

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

Tas pats filmkas nuo 10 minutės...

Vartotojo avataras
softee

Standartinė softee »

Vikingas, vandenį tai gerai kad virinai, tik jį supilt tai reiktų turbūt atvėsintą,

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

nu biški pavede logika mane :)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Vikingai, nu tu pavarai. Tai bent tą mokomąjį filmuką žiūrėjai? Ten viskas aiškiau nei aišku...O vandens virinti nereikia - statai puodą su išvirta misa į vionią ar kokį indą su šaltu vandeniu, palaikai, kol iki kokių 35C atvėsta, tada dapili šalto vandens tiesiai iš krano ir kaip tik gaunasi 20-22 C...Pas mane misos apskritai būna kokie 8-9 litrai, tai vandens dapylinėju šalto iki 20-22 litrų...Ir nieko...

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

žiūrėjau bet kažkaip verdant gliuknula kad reik taip daryt ir vsio :D

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Aš va todėl ir nesupratau, kodėl tu ten baisėjaisi kai atidarei fermenterį po pirminės. Galvojau nu žmogus kažkaip perdeda. O kai pamačiau čia tą foto kur įdėjai, tai nuo vaizdelio vos nesutampė :)

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

čia šaldytuve toks reikalas atsirado

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

šaldytuve? o kam tu į šaldytuvą dėjai? užsigazavimui - 3-4 dienos su 6-7 g cukraus prie 20-22 C, tada nunešt kur vėsiau ir kur stabili kokia 15-18 C temperatūra (rusų ar pan.)...O į šaldytuvą dėt tik porai valandų iki vartojimo...

Vartotojo avataras
softee

Standartinė softee »

As dar noreciau paklausti del fermentacijos. Kadangi verdu po 10L alaus, tai iki fermenterio virsaus didelis tarpas. Tad is cia man klausimu keletas kyla:

1) ar nieko tokio jei susidares slegis nebeisstumia burbuliuku per alsuokli kada fermentacija eina i pabaiga? Ar alus negali sugesti jei neisstums to co2 del didesnio atstumo iki fermenterio virsaus?

2) kaip elgtis jei mano atveju po 2-3 dienu jau nustoja burbuliuot? Tai jei as paliksiu dar iki savaites kad pastovetu neburbuliuojant, tai nieko tokio?

3) kadangi planuoju sekanti karta padaryti antrine fermentacija, tai tokiu atveju gal geriau tada po tu triju dienu pasibaigus burbuliavimui, perpilt i antrine? Ar visgi palaukt tos savaites pirminej ir tada perpilinet? Jei abiem atvejais alui nepakenksiu ir tai bus tiesiog abiem atvejais panasus rezultatas, tada taip ir sakykit:)

4) velgi ar antrinei fermentacijai nepamaisys tai, kad alaus tik ~10L dideliam kibire? Ar nieko baisaus. jei net ir nebeburbuliuos del to? Skaiciau, kad geriau antrine atlikti stikliniame inde su kuo mazesniu oro tarpu, bet gal tai tik teoriskai..
Na buciau dekingas uz atsakymus:)

Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

@softee:

1) Nieko tokio, CO2 nepakenks.

2) Reikia matuot SG, jei jis artimas FG, tai galima pilti į antrinę.

3) Laiko nesutaupysi. Jei perpilsi nesibaigus pirminei į antrinę, teks išlaukti tą laiką antrinėje, o ten, kadangi bus mažiau mielių, laikas gali dar labiau prasitęsti.

4) Stikliniam inde geriau daryti ilgą antrinę arba brandinimą. Nesuk galvos. Tai, kad pas tave 10L - nieko tokio (žr. 1 punktą).

Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

@AntaKalnietis: brandinimui 18C jau šiek tiek daugoka, rūsio temperatūra laikoma 13-15C. Šaldytuve irgi galima laikyt, tik alus tada lėčiau bręsta, bet CO2 geriau tirpsta. Sakyčiau šaldytuve bet kelias dienas reiktų palaikyti.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

@ GiN - o kokia temperatūra brandinimui jau būtų per žema? Nes jei šaldytuve brandinti - tai jame temperatūra apie plius 5-6 C būna. Kiek suprantu, nėra didelio skirtumo ar bus kokie 6C, ar 12C, ar 15C, svarbu, kad temperatūra būtų kuo pastovesnė ir kuo mažiau "šokinėtų"???

BUTTON_TOPIC_LOCKED