Gera, bet nežinau, ae "eiliniam" tinka
Naujokų klausimai
- gvolkas
Re: Naujokų klausimai
http://www.amazon.com/Yeast-Practical-F ... 0937381969
O šiaip tai kad ir kokią Palmerio "How to brew" reikėtų perskaityt. Ten apie viską išsamiai kiek tik reikia namų aludariui žinot. Tik leidimą reikia pirkt kuo naujesnį, nes ta knyga jau kelis kartus atnaujinta.
- softee
"Laikyti galima ilgiau jei FG nepasiektas.."
Tai o jei mano fg turi būti 1.014, ir po trijų dienų pirminės fermentacijos aš jau turiu šitą skaičių? Naudoju S33 mieles, kambary tikrai šilta. Apie 24 laipsnius.. Tai vistiek laikyt dar iki tos pilnos savaitės reiktų dėl mielių nusėdimo?
Tai o jei mano fg turi būti 1.014, ir po trijų dienų pirminės fermentacijos aš jau turiu šitą skaičių? Naudoju S33 mieles, kambary tikrai šilta. Apie 24 laipsnius.. Tai vistiek laikyt dar iki tos pilnos savaitės reiktų dėl mielių nusėdimo?
- Gytis
Teorinis FG ne rodiklis. Tikrąjį FG žinosi, kai baigsis fermentacija.
- AntaKalnietis
Gyti, o FG po pirminės ir antrinės taip pat šiek tiek (nors ir nedaug) skiriasi. Kurį tada imti kaip "FG"?
- AntaKalnietis
@ softee - čia tik mano kukli nuomonė, bet "by default" (jau sakiau) daryčiau savaitė + savaitė. O po to, galima ir pavariuojuoti su daugiau (ypač antrinei) ir žiūrėti, kas gausis. Pvz. kartą į antrinę įmečiau nemenką saują apynių spurgų...Po daugiau nei savaitės ir jie kažkokį aitrumą ėmė duoti (kuris ne itin malonus)...Na čia tsakant - kiek žmonių, tiek nuomonių...Tuom ir įdomu.
- Gytis
F reiškia final. Imk tą, kas tau atrodo final.
- softee
Pastebėjau kad jei palieku mažiau negu pusę bonkos alaus, ir vėliau tą alų piluosi, tai jis būna gan stipriai susimaišęs su mielėm kurios buvo ant dugno.. Neįsivaizduoju kaip tada iš kego išsipučia tas alus? Tai ten iš vis jis visas susimakaluot turėtų su tom mielėm iš kart..
Gal ką nors darote kad tos mielės kuo mažiau patektų į bokalą? Abiem atvejais būtų įdomu sužinot ir butelius naudojant ir kegus.
Gal ką nors darote kad tos mielės kuo mažiau patektų į bokalą? Abiem atvejais būtų įdomu sužinot ir butelius naudojant ir kegus.
- Lrytas1
softee> pas keg`us paėmimas iš apačios, pirmo puse bokalo tai kas buvo ant dugno, po to vien alus. Jei nori buteliuose turėti skaidrų alų, tai subuteliuoti teks skaidrų. (kerpena, antrinė, cold crash, želatina ir t.t)
- Peckelis
Lrytas1> Galima ir taip, tik ar ne per sudėtingai?
softee> painvestuok į bokalą ar du, į kurį (kuriuos) tilps tavo butelio turinys, tvarkingai ir nepurtant pilant. Viskas, į sveikatą:)
softee> painvestuok į bokalą ar du, į kurį (kuriuos) tilps tavo butelio turinys, tvarkingai ir nepurtant pilant. Viskas, į sveikatą:)
- softee
HmZ.. Na kaip ir viskas aisku:) o kazi ar kas esate bande tuos mini kegus is savas alus? Ten toks mini kegu rinkinukas.. Kazkaip visai vilioja jis mane:) gal kas zino ar verta su tokiais kegais prasidet? Kokie butu minusai juose brandinant alu?
Kolkas tiesiog zadu virti po ~10L alaus, tad kiekio prasme butu man pats tas:)
Kolkas tiesiog zadu virti po ~10L alaus, tad kiekio prasme butu man pats tas:)
- vikingas
nha 10 litrų tai čia su nupylimais šiukšlių mielių ir visokio b rudo ... plius dar nuragavimai tai iki brandos tikrai neliks nei litro 
- AntaKalnietis
haha, geras terminas - "nuragavimai" 
- GiN
Norint normaliai su tais mažais kegais pilstyti alų, reiks kranelio, į kurį statosi maži CO2 balionėliai, kurie yra labai brangūs. Daugiau trūkumų nelabai matau. Beje, nebūtina pirkti tų keg'ų, galima panaudoti ir tuščius nuo alaus, kurio laikas nuo laiko pasirodo už gerą kainą parduotuvėse, ten kegas su alum kainuoja panašiai kaip tuščias naujas 
- Regis
Vyrai, turiu tokį klausimą - o jeigu pagaminčiau nerūdijančio plieno talpą ~12-13L, kuri esant reikalui tilptų ir į šaldytuvą, kuriai nereikėtų papildomų CO2 balionėlių ir iš kurios nupylus dalį alaus likęs liktų saugus (neturėtų kontakto su deguonimi) - ar pirktumėt?
Bandau išsiaiškinti, ar būtų poreikis tarp namudinių aludarių tokioms talpoms, kurios būtų kompatiškos, transportuojamos esant reikalui ir su išpilstymo galimybe?
Bandau išsiaiškinti, ar būtų poreikis tarp namudinių aludarių tokioms talpoms, kurios būtų kompatiškos, transportuojamos esant reikalui ir su išpilstymo galimybe?
- GiN
Regi, čia beveik mažasis Cornelius gaunasi
Aš norėčiau tokio, gal net šiek tiek mažesnio, apie 10 L. Žinoma, svarbu ir kaina.
- pofke
Aš tai imčiau manau, o dar labiau imčiau tokius kegus po 10-15 litrų:
http://www.alibaba.com/product-detail/n ... 90575.html
http://www.alibaba.com/product-detail/n ... 90575.html
- vikingas
tie alibabiniai standartiniai tie pajungimai visokių kranelių balionėlių ?
- vikingas
regi jei gali padaryt pigiau negu tai ką dabar galima įsigyti tai kodel gi ne ... manau talpa 10 litrų yra optimali savaitgalio baliui nes gaunasi "jaščikas" alaus , kas dažniausiai yra perkama .
- west
10l labai gera tara. vienas virimas 2 kegai ir porą butelių.
- Regis
12L yra su mintimi, kad bus supilama 10. Turi likti šiek tiek vietos natūraliam CO2 slėgiui, tai kartu ir saugumo klausimas. Be to tiksli7 virimų (kiek stebėjau statistiką) mažuma. Daugiausia verdama 21-22L. Taip būtų kaip tik 2 talpoms.
- Regis
@vikingas: "jei gali padaryt pigiau negu tai ką dabar galima įsigyti" o su kuo lyginti? Kas būtų ta patraukli kaina?
Kornelius (su dabar esančia nuolaida) - 415Lt. Tai ~22Lt /l. Ir jam dar reikia visų pajungimų: CO2, galvos, čiaupai.
5L statinaičių rimtai nevertinu, nes jos yra plonasienės. Be to ir joms reikia papildomų reikmenų.
Va ir įdomu, kokia kaina būtų patraukli?
Kornelius (su dabar esančia nuolaida) - 415Lt. Tai ~22Lt /l. Ir jam dar reikia visų pajungimų: CO2, galvos, čiaupai.
5L statinaičių rimtai nevertinu, nes jos yra plonasienės. Be to ir joms reikia papildomų reikmenų.
Va ir įdomu, kokia kaina būtų patraukli?
- pofke
Man asmeniškai būtų patraukli kaina iki 150 Lt. Nesakau, kad reali, nes neįsivaizduoju, bet patraukli tikrai būtų;D
- west
jo man patraukli kaina irgi butu ~100-150 lt. nes galima kegą už +- tiek nupirkt. o jis juk 50l. tik gailą su mūsų daugumos virimais per didelis. plius man nesinori viso virimo į vieną talpą supilt. norisi bent į kelias kad palikt galimybę ragaut skirtingu laiku. o aš verdu po 28l tai man butu dvi talpos po 10l ir 8l buteliais. būt labai puiku.
- softee
Regi, aš tokį keg'ą imčiau. Aišku žiūrint ką jis kainuotų. Kornelius man patinka, tik kad mano reikmėm jis per didelis.. Ir brangus rupūžė 
O dėl tų mažų kegų, tai aš kalbėjau apie šitą rinkinį su visais co2, kraneliu ir panašiai.. http://www.savasalus.lt/lt/iranga/stati ... kinys.html
Tai kaži ar verta prasidėt?
O dėl tų mažų kegų, tai aš kalbėjau apie šitą rinkinį su visais co2, kraneliu ir panašiai.. http://www.savasalus.lt/lt/iranga/stati ... kinys.html
Tai kaži ar verta prasidėt?
- Regis
Aš mažųjų statinaičių nebandžiau. Ar verta - reiktų klausti pas tuos, kas turi ir naudoja.
- Regis
@west: keg'a galima nusipirkt ir už 120L.
http://www.skelbiu.lt/skelbimai/statine ... 61017.html
Tačiau keg'ų sistema yra patogi baruose, bet man ji nepatinka dėl šių priežasčių: keg'o plovimas sudėtingas, reikia papildomos įrangos, norint naudotis keg'u - daryti KEG'eratorių. Tai nėra mobilu, ta reikia dedikuotos papildomos vietos. Pakeitus keg'ą reikia perplauti visus šlangelius, kranelius ir t.t. Žodžiu trumpai - valymas ir pilstymas komlikuotas. Aš galvoju apie mobilų variantą: ir dezinfekuot patogu, ir transportuot ir brandint šaldytuve (jei yra noro). Galvoju pasigaminti sau, bet kartu domiuosi ar ir kitiems toks supaprastintas variantas būtų įdomus.
http://www.skelbiu.lt/skelbimai/statine ... 61017.html
Tačiau keg'ų sistema yra patogi baruose, bet man ji nepatinka dėl šių priežasčių: keg'o plovimas sudėtingas, reikia papildomos įrangos, norint naudotis keg'u - daryti KEG'eratorių. Tai nėra mobilu, ta reikia dedikuotos papildomos vietos. Pakeitus keg'ą reikia perplauti visus šlangelius, kranelius ir t.t. Žodžiu trumpai - valymas ir pilstymas komlikuotas. Aš galvoju apie mobilų variantą: ir dezinfekuot patogu, ir transportuot ir brandint šaldytuve (jei yra noro). Galvoju pasigaminti sau, bet kartu domiuosi ar ir kitiems toks supaprastintas variantas būtų įdomus.
- Vytenis
As irgi registruojuosi i eile 
- vikingas
supaprastintas variantas be abejo kad būtų įdomu. man tarkim tas kegas ar tavo statinaitė būtų pagrindinis dalykas kad nusivežu gamton su chebryte ir vaišinu alum . tai ir viskas su tuo susije patogumas ir tt ... jei tu pagamintum ir išrastum tokį būdą ar kegą kad jis pigus būtų ekspluatuoti tai galima būtų už jį patį ir brangiau sumokėt. skaičiuoti reikia galutinį variantą kai jau alus bėga į bokalus su visais kranais angliarūgštėm ar pompom ir tt.
- Regis
Pompa yra blogis, mat jos dėka į talpą patenka deguonis, dėl kurio alus oksiduojasi.
- vikingas
tai regi jei tu konkretizuotum kaip tas kegas atrodys ir kuo bus pranašesnis už esamus variantus tai bus aiškiau. Sunku pasakyt ar pirkčiau kai konkrečiai nžn ką