Naujokų klausimai

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
vikingas

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vikingas »

antakalnieti aš tau sakiau kad kažka tu čia netaip tauzyji su tuo 50 proc ...

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

aš savo alų išnešiau antrinei fermentacijai laukan ... šiaurinėj pusėj pastačiau ant trinkelių pavėsy . kai nupylinėjau į kitą fermentatorių tokių dalykų prisižiūrėjau kas ten ant dugno liko kad koks silpnaskrandis jau būt atpyles ir niekada alaus negertų :D:D:D

Vartotojo avataras
Regis

Standartinė Regis »

>Antakalnietis: dar kartą pakartosiu - domėkis pačiais salyklais, o ne daryk "iš lempos". Nereikės aklai eksperimentuot. Dar geriau - domėkis alaus stiliumi, jo istorija ir virimo ypatumais. Pasirink tau patinkantį stilių ir pasidomėk iš kur jis kilęs, kodėl, kokie salyklai naudojami ir kodėl. Tada išvirk. Ragauk. Rašyk pastabas, tada jomis remdamasis keisk receptą. Rašyk pokyčius ir lygink rezultatus. Jau vien tai, ar bus naudojamas pale ar pilsner salyklas yra skirtumas, salinimo režimas, virimo, fermentavimo temperatūros, brandinimas - viskas gali kardinaliai pakeisti net nekeičiant salyklo.

Įsigilindamas į stilių ir tobulinant receptą praktinė patirtis ką duoda vienas ar kitas salyklas ateis savaime.

Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

@AntaKalnietis: manau geras kelias yra gaminti pagal stilius, aiškintis, kodėl tokiam stiliui būdingas konkretus salyklas, ką jis duoda ir pan. Aš taip darau: išstudijuoju stilių, jo istoriją, technologinę pusę, medžiagas, tada ir verdu. Kitą kartą virdamas keičiu kokią nors vieną sudėtinę dalį, žiūriu, kaip keičiasi skonis. Turint įgudimo, galima keisti kelias dalis vienu metu. Bet geriausia pasidomėti ir keičiant jau žinoti KĄ nori gauti, o ne aklai kažką keisti ir žiūrėti, kas čia pasikeis.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Standartinė AntaKalnietis »

@vikingas - tauzyju ar ne, bet ne pirmą kartą ekstraktinį verdu, tai man pagal skaičiuoklę "pagal faktą" efektyvumas pasikoreguodavo iki 0,50-0,55 - nežinau kodėl, bet tiesiog "taip būdavo". Tai kai gavosi 0,90 (pripažinkim, kad skirtumas LABAI nemenkas), kilo logiškas klausimas - ar taip apskritai gali būti ir KODĖL taip yra :) O į fermenterio vidų, ypač po pirminės, geriau nežiūrėti, "vaizdzialis tikrai ne koks" būna, ypač kai pagalvoji, kad tą alų iš to taip atrodančio indo kažkada gersi ir dar su pasimėgavimu :)))

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

nu aš irgi ekstraktini viriau pagal skaičiuokle tai ten default 70 % alus stipresnis gavosi tai reiškias tikrai ne 50

Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

Paties ekstrakto efektyvumas yra labai aukštas, nes nedarot salinimo, ten jau viskas susalinta. Jei šalia ekstrakto dar naudojat salyklą (mirkot), tai va jo efektyvumas ir yra apie 50%, tačiau kadangi jis sudaro nedidelę dalį viso salyklo, tai ženkliai neįtakoja bendro efektyvmo.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

@ GiN, viskas, ką sakai, labai logiška. Tik va pas mane matyt vis ne kaip pas kitus žmones. Seniau virdavau 22 litrus, kur eidavo du indeliai (po 1,7 kg) to skysto čekiško salyklo. + Kokį 1 kg mirkydavau. Receptą darydavausi skaičiuodamas kokį 0,60 efektyvuvą, "pagal faktą" jis gaudavosi apie 0,50-0,55 (pamatavus OG). Šįkart tas pats 1 kg mirkomo, tie patys du 1,7 kg indeliai skysto ekstrakto, tas pats vanduo, tos pačios temperatūros ir t.t., bet va vietoje 1052, pamatavus gaunasi 1058. Aišku, geriau daugiau nei mažiau, bet keista, kad viską darant kaip visada, toks didžiulis efektyvumo skirtumas. Dabar galvoju gal čia koks paprastas dalykas, kaip to skysto salyklo ekstrakto šviežumas ar kokia nors kita, daugiau tų medžiagų turinti partija tai įtakojo...Na nes kito kokio nors loginio paaiškinimo (nebent, kad Ragutis tą dieną mane asmeniškai globojo) nelabai randu...O dar mieles paskutiniu momentu nusprendžiau pakeisti iš S-04 į S-05 (kas dar kokius 0,2 ABV primeta), tad alus vietoje planuotų 5,00 ABV gausis vos ne 6,00...
Dabar pradedu jau "iš esmės" suprasti ką sakė Regis - kad visas meistriškumas ir yra išvirti pagal tą patį receptą tokių pat "parametrų" alų :)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

@ vikingas - na taip, pamenu, kai tau sakiau, kad efektyvumą ne 0,70, o kokius 0,50 "primetinėk"...O dabar pats su 0,90 esu :)))

Vartotojo avataras
Regis

Standartinė Regis »

@Antakalnietis - jeigu vietoje 1052 pamatavus gaunasi 1058 - galimos dvi priežastys: arba efektyviau išsimirkė tas kilogramas, arba - verdant nugaravo didesnis kiekis vandens, ko pasekoje efektyvumas ir šoktelėjo ;)

Vartotojo avataras
pofke

Standartinė pofke »

Aš pasikartosiu - salyklo ekstrakto efektyvumas yra arti 100%. Pas tave arba problemų su matavimu buvo arba su procesu kažkurioj vietoj. Kilogramas mirkomo salyklo,kurio efektyvumas max 60%, na jei pasiseka, daugiau, negalėjo tau per pusę og numušt niekaip. Čia jau reik nemenkų sugebėjimų. Issiaiskink, ką darei kitaip, nei ankstesniais virimais, nes tikrai kažkas buvo stipriai ne taip, jei iš ekstrakto gaudavai 0,55-0,6.
P.s. net aa skaičiuoklėje ekstrakto efektyvumas yra konstanta,kaip cukraus.
Aišku nebent tu kalbi tik apie mirkomo salyklo efektyvumą.
P.p.s. tikdabar pamačiau,kad GiN tą jau parašė;)

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

Aš kai stebejau procesa man rodos ten su vandens kiekiu ir nugaravimais nedaskaičiuota. Neprisimenu ar tavo fermenteriai sugraduoti nes jei ne tiesiog tau kiekis kitas gaunasi tarkim skaičiavai 20 litru o fermentery koks 25 va ir skirtumas.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

Va supilsčiau pirma alų. Kvapas 10 balų skonis irgi labai neblogas tikiuos dar pagerės ir neprarūgs :)

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

jei viriau alų su s-04 mielėm kokia temperatūra užgazavimui geriausia ? klausiu nes vakar išpilsčiau į butelius namie vesoka apie 17-18 tai kažkaip nepastebiu kad pūslės kietėtų :) gal tiesiog ilgiau palaukt reikia ?

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

Palik ramybėj kokią savaitę...

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

ai nu tada aišku :) tegu ilsisi :)

Vartotojo avataras
Paulius

Standartinė Paulius »

Prie 16-17C aš gazuoju. Palieku 2-3sav.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

taip ilgai??? Nors mielių ten nedaug likę kol prisidaugins

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

gal kas žinot iš kokio salyklo tas savo alaus šviesus ekstraktas pagamintas ?? bent plius minus ?

Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

To pačio gamintojo skystas ekstraktas parduodamas ir SavamAlui, ir Alutekse. Kai klausiau Alutekse, tai ne visiškai užtikrintai buvo pasakyta, kad iš pilsnerio salyklo. Bet kad tikrai pasakytų, nebuvo.

Vartotojo avataras
pofke

Standartinė pofke »

Įtariu, kad čekiško pilsnerio. Pabandyk sugalvot, kodėl.
Redaguota: peckeli, 3 sekundėmis aplenkei;) Bet tikrai čekiškas pilsneris:

http://www.sladovnabruntal.cz/en/malt-e ... teristics/

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

tada koks analogas iš SA pardavinėjamu maždaug atitiktų ? nes norėčiau pakartoti virimą bet jau iš salyklo su salinimais ir tt :)

Vartotojo avataras
Rimantassp

Standartinė Rimantassp »

Tikrai buvo idomu paskaityti.

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

@vikingas visi SA parduodami pils salyklai tiktų, jei šnekam apie ekstrakto pakeitimą salyklais...

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

na supratau :) jei parašyta pilsen ar pils tai tiks :)

Vartotojo avataras
puaka

Standartinė puaka »

Gal kas nors zino ar bent jau nujaucia kokias mieles naudoja ''Vilniaus alus'' savo kvietiniame aluje?

Vartotojo avataras
gvolkas

Standartinė gvolkas »

Kiek teko girdėt, tai VA savo šviesiame aluje naudoja bananų pektiną ir taip gauna kvietinį. Kiek tiesos tame ir ar tai technologiškai įmanoma, aš nežinau.

Peckeli, įmanoma? Tu ten pas mus maisto pramonės technologas :)

Vartotojo avataras
pofke

Standartinė pofke »

Aš tai nemanau, kad taip daro, nes turėtų bėdų su visokiais kontrolieriais, juk savo puslapy sako, kad naudoja kviečius ir sudėtyje nenurodo pektino:

http://www.vilniausalus.lt/LT/catalog/p ... kvietinis/
Išvis nesu skaitęs, kad pektiną dėtų tokiu tikslu į alų. Būna specialios buteliavimo mielės, kiti priedai, didinantys drumstumą aluje - vienas šaukštas kvietinių miltų ant 20 litrų alaus virimo metu duos beveik nepanaikinamą drumstumą;)
Be to, negirdėjau, kad pramoniniu lygmeniu gamintų pektiną iš bananų -pagrinde būna obuoliai arba citrusiniai vaisiai, kuriuose pektino daug daugiau.
Tai, mano kuklia nuomone, mitas, kaip ir alus iš miltelių.
Bet gal Peckelis žinos daugiau.

Vartotojo avataras
Maegnar

Standartinė Maegnar »

Alaus etiketeje privaloma nurodyti tik alergenus, kiek man zinoma.

Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Ė, chebryte, joks aš ne technologas, o kad kažkada besimokant buvo produktų technologijos pora kursų, tai seniai ir neteisybė:))

Gvolkai, technologiškai gali būti įmanoma daug kas, bet dažnai tai netelpa į biudžetą ir nenaudojama. Jei kalba eina apie pektiną, beveik drąsiai sakau, kad tai mažai tikėtina, nes iš bet ko išskirtas pektinas yra struktūrinis polisacharidas (tirpios maistinės skaidulos), naudojamas kaip tirštiklis beigi neturi jokio skonio ir kvapo. Jei jau kas ir yra naudojama iš bananų giminės, tai galbūt ekstraktas. Bet kažkaip galvoju, kad pigiau kvietinio mielės aukštesnėj temperatūroj - na tau ir bananai.

Pofke, miltai nėra geriausias variantas, visko ten daug, ko nereikia. Geriau krakmolas, gal net kukurūzų ir abejoju, ar į virimą. Gal vėliau, aušinant. Kažkaip nemanau, kad kleisteris miglai gerai.

BUTTON_TOPIC_LOCKED