Naujokų klausimai

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Re: Naujokų klausimai

Standartinė AntaKalnietis »

Mano kuklia nuomone tai daryk antrą variantą - be kerpenos, bet su antrine. Aišku, labai norėsis pamatyti rezultatą, reikės papildomą savaitėlę palaukti. Bet antrinė, kaip ir minėjau, turi didelį pliusą - galėsi dar apynių saujelę jon įmesti, kas dadės nemenkai aromato.
Na o jei skaidrumo rezultatas netenkins (nors nemanau), kai antrą kartą virsi, galėsi ir su kerpena, ir su antrine. Trečią kartą - kaip "pofke" sako (nuomonių ir požiūrių yra įvairių, bet aš asmeniškai esu maksimaliai už natūralumą ir nusiteikęs prieš visokius ten priedus - kerpenas, želatinas, chemikalus ir t.t.). Ir jau būsi per praktiką gerai išsityrinėjęs sau svarbų skaidrumo kriterijų :)

Vartotojo avataras
pofke

Standartinė pofke »

1. Kerpena yra dumblis.

2. Želatina - gyvulinės kilmės produktas.
Kuo jie yra nenatūralūs, tai nesuprantu, bet daugiau nekomentuosiu, nes gali vėl postą pratrint;)
Šiaip jei jau baidantis visų priedų, tai antrinė+cold crash labai gerai nuskaidrina. Ir svarbu mieles aukštos flokuliacijos pasiimt, nes su neflokuliuojančiom mielėm tai ir kerpena, ir želatina nepadės.

verdant iš salyklo dar daugiau niuansų yra skaidrumo atžvilgiu.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

pofke, aš jokais būdais nesakau, kad kerpena yra kažkoks nuodas ar blogis ar želatina koks nors nuodas, kuris kalio cianidui prilygsta (nors apie želatiną daug negerovių teko prisiskaityti - turiu omeny "pirktinę"). Antras dalykas - o kam tų kerpenų ir želatinų, visokių ten "cold crash" ir t.t. (nebent pasibandymui, žinoti, kas tai yra iš praktikos), jei, mano nuomone ir iš asmeninės praktikos, alaus praskaidrinimui (na gal ir ne visai idealiam) pilnai pakanka antrinės (į kurią dar galima ir apynių įmesti geresniam aromatui), o jei dar bent 2-3 savaites alus pabrandinamas buteliuose, tai visai neblogas rezultatas gaunasi. Net su tokiom mielėm, kaip S-33.
Aišku, požiūriai gali būti skirtingi (tuom naminio alaus gamybos hobis ir įdomus), žmonės skirtingi, visi ieškom savaim, savo "metodikas", tad minčių, kurias kažkam po to reiktų "pratrinti", būtinybės kaip ir nėra :)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Maistra. Labai dėkingas už tavo patarimus - viskas "normalizavosi", gavau 0,72 (nuo 0,58-0,60 tai didžiulis šuolis į priekį). Manau sekantį kartą bus dar daugiau - nebebijosiu aukštesne temperatūra tekinti ir nuo dūšios prieš tekinant pamaišyti (skaičiau angliškuose forumuose, kad net verdančiu vandeniu tekina)...Žo šuo pakastas buvo, kad 1) bijodavau pamaišyti salyklą - kažkodėl taip į galvą buvau įsikalęs, 2) tekinimui pilamo vandens temperatūra būdavo SMARKIAI per maža...Va tuom naminė aludarystė ir įdomi :)

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

AntaKalnietis> Susipažinsi su taninų iš lukštų pasauliu :)

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

Teikinu 78-80C efektyvumu nesiskundžiu :)

Vartotojo avataras
Vytenis

Standartinė Vytenis »

Po 7 paru fermentacijos su S-04, pastebejau, kad labai daug mieliu ant dugno. Iki fermenterio kraniuko vidurio. Pries tai virime to nebuvo su sitom mielem. Kas galejo tai itakoti? Ir stebetinai leta fermentacija, nuo OG 1055 per 7 paras SG 1028.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Nors gamintojas daug ką rašo, manau, kad gali būti per žema temperatūra. Su S-04 turi būti bent 18C, idealiai kokie 20-22 C. Žiemą per šalčius man prie 15-16 C net alus su S-04 normaliai neužsigazavo po išpilstymo. Atsirado 19-20 C - viskas puikiai dirbti pradėjo...

Vartotojo avataras
puaka

Standartinė puaka »

Vyteniui, mano kuklia nuomone, tai greiciausiai problemos salinime buvo. Del temperaturos abejoju, nes neturetu buti tada mieliu tiek daug dugne.Jei S-04 per savaite visko nesuvalge tai manau turesi silpnesni ir saldesni alu (nors tai nebutinai blogai).

Del tekinimo temperaturos, tai man geriausi rezultatai gaunasi tekinant 75-78 C

Vartotojo avataras
Vytenis

Standartinė Vytenis »

Sutinku, Puaka, kad klaidos iki kol pateko i fermenteri. Neramina dar aeracijos stoka ir dar rehidruodamas mieles gerokai suplakiau, tai pradejo putoti dar nesupiltos.. Kaip mieles prisidaugina kelis kart daugiau nei ankstesniuose virimuose, bet pacio alaus beveik nefermentuoja.. Va kur mano Tiesos paieskos..

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

puaka - bet kiek aš pastebėjau, su S-04 visada būna toks tikrai nemenkas "nuosėdų" sluoksnis fermenterio apačioje - bent jau žymiai didesnis lyginant su kitomis "Fermentis" naudotomis mielėmis (S-33, S-05, T-58).

Vartotojo avataras
puaka

Standartinė puaka »

Tai taip, buna sluoksnis jei pirma kart mieles tai iki 1cm (24 Ltr ferment. is 1 pak.)antra didesnis, trecia karta kiek idesi mieliu (ir ziurint koks OG) gali ir dar daugiau priaugti, bet man niekada nebuvo iki kranelio vidurio (pas man tai butu apie 3cm)

Vartotojo avataras
Giords

Standartinė Giords »

Antakalnieti - o tu visus savo virimus čia registruoji ar "su S-04 visada būna" - tai abu kartus?

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Giords - geras pastebėjimas. Kažkaip vis patingėdavau suregistruoti. Reiks sutvarkyt. "Su S-04 visada būna" gal koks 14 kartų... :)

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

Man antakalnietis kažkokių mielių užfundijo pakelį. Antradienį dalyvausiu praktinėje paskaitoje - seminare virsim alų :D

Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Jei ne paslaptis, pas ką virimas? Ar paskaita-seminaras...

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

pas antakalnieti.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Mieles ne "kazkokios", o S-04 :)

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

guli šaldytuve pagarbiai :D

Vartotojo avataras
Regis

Standartinė Regis »

Dar prie mano paskutinės žinutės apie FG.

Gyvas pavyzdys - šiandien išpilsčiau paskutinį alų. Buvo vienas virimas, vienas alus, viena fermentavimo aplinka, trys fermenteriai su skirtingomis mielėmis:

FG su L.D. Nottingham - 1.014 po 13 parų

FG su WY Belgian Stout - 1.008 po 13 parų

FG su BRY-97 - 1.018 - po 17 parų ir mažiau nebebus.
Kodėl tai rašau. Naujokai, mielieji, būkit geri - domėkitės kas vyksta, kodėl ir ko galima tikėtis. Skirkit dėmesio detalėms.

Nes galima ilgai ir kantriai aiškint ABC, bet klausimai "jau nustojo burbuliuot - galiu pilstyt?" užmuša. :)

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

nu persispjaunam per petį tris kartus ir einu virt pirmą alų :D

tskant nei apynio nei mielių :D

Vartotojo avataras
Regis

Standartinė Regis »

Kaip sako liaudies išmintis - geriau gėda, negu niekada ;)

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

tikėkimės kad nebus gėda :D:D

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

neturiu vonios ir šaldymo gyvatuko tai uždengiau kubila ir apdėjes rankšluosčiais duše pilu šalta vandeni non stop,... gal atšals

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

tu geriau dangti pradenk ar visai atidenk...tik pažiūrėk, kad niekas netyčia į aušinamą misą neįkristų, neprilašėtų ir t.t.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

tai kai jau atvės gali prisigaudyt visokio brudo iš aplinkos ... tegu bus uždengtas .

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Tai ilgai labai vės. Aš visada, iki gyvatuko padarymo (už ką labai dėkui) vėsindavau atitengęs ar truputį dangčiu pridengęs. Ir nieko (tfu tfu tfu) neatsitikdavo...

Vartotojo avataras
Zalvarinis

Standartinė Zalvarinis »

Na, aš ir pirmus alus vėsinau su dušu. Tai uždaryk klozetą(jei yra toj pačioj patalpoj, langus, ir jei nėra pelėsio užsidarai su alum dušinėj ir ramiai atidengęs maskatuoji su dušu aplink puodo šonus :)

Gerai, kad po to nutariau laipioti į antrą aukštą, kur yra vonia.

O šiaip kol salinasi, tai iššuravoji vonią, tai žmona/draugė dar laimingesnė bus, kai ne tik virtuvė iščiustyta, bet ir vonia :)

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

kitam kartui pasidarysiu gyvatuka ir virtuvėj mikliai atsivėsinsiu :)

Vartotojo avataras
Paulius

Standartinė Paulius »

Aš vonioj atidengtą laikydavau. Kai gyvatuką pasdiariau, vis tiek į vonią merkiu puodą ir paleidžiu per gyvatuka po geru spaudimu 6C vandenį. Dabar pakeičiau puodą - atvėsinu per 15min. Ankščiau budavo 15-17L per 12min. Nesuk galvos per stipriai pirmą kartą dėl to vesinimo. Stenkis susikoncentruok į kitus dalykus, salinimą, tekinimą. Švaros laikykis. Su laiku po to viskas į vietas sustos.

BUTTON_TOPIC_LOCKED