Naujokų klausimai

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
softee

Re: Naujokų klausimai

Standartinė softee »

Na aš asmeniškai pirmą alų surauginau pusiau atvirame inde be jokių bėdų.. Stovėjo jis ne virtuvėj, kaip ir Maistra sakė švarą palaikiau tiek aplinkui tiek pats nespjaudžiau į tą puodą :)
O dėl tos nuotraukos kurią įdėjau, ten ne sugedimo požymis tos baltos dėmelės?

Vartotojo avataras
Ulonas

Standartinė Ulonas »

Kai neturėjau fermenterio, tai midų fermentuodavau atviram stikliniam inde viršų uždengęs dezinfekuota marle - viskas buvo OK, bet vėliau pradėjau statyt burbuliatorių.

SU balkonu tai prikolų irgi grų būna - mano balkonas pilnai įstiklintas, todėl praeitą savaitę, kai gerai saulė užšviesdavo, prikaitindavo iki +40, o aš tai pastebėjau tik kai bulvės ten laikomos sudygo :) Taigi, būkit atsargūs su balkonais :)

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

durnas klausimas bet naujokų turbūt visi durni klausimai....
gimtadieniui užsakiau kad dovanotų pinigus nes noriu pradėt gamint savo alų nes labai mėgstų aukštaitiškus lietuviškus alus.
dabar noriu pasiklaust kokį rinkinį tų kibirų įsigyt kad pagamint alų.

pradžioj turbųt tais visokiaiūs salinimais neužsiimsiu ir užteks iš salyklo ekstrakto apynių ir mielių kažką suburti...
nu žodžiu protingi9eji kurmiai patarkit .. gal turit ir savo kokių minčių į viską atsižvelgsiu jei logika sveika bus :)

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

Vikingas, jeigu esi tvirtai apsisprendes netobulet, tada tau reikia paprasto 35l plastikinio kibiro, kranelio, burbuliatoriaus, ir puodo bent 15l. as su tokiu poziuriu ir tokia "technika" pradejau. dabar viska pakeiciau. bet to ka isvardinau pakanka, veliau prasideda svarstykles, hidrometrai, termometrai ir visi kiti rakandai. Jeigu visgi pinigu pridovanos pakankamai pirk pradedanciojo rinkini ir puoda: http://www.savasalus.lt/lt/pradedancioj ... erm-3.html

nors ir tam rinkinyje yra to ko nereikia.

Vartotojo avataras
SkyNaras

Standartinė SkyNaras »

Prie to rinkinio dar rekomenduočiau hidrometrą ir termometrą.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

samani nu aš mastau taip čia aišku kiek tik teoriškai apžiūrėjes pasiskaitęs ką čęia rašot... tai va misliju nusipirksiu ta rinkinį ... ir itariu iš salyklo kestįrakto praskiedus vandeniu ir ipylus apynių arbatos ir ibėrus mielių pasigaminsiu kokį dratą ir jei patiks tai ta kibira galbūt vėliau galima bus panaudoti antrinei fermentacijai ar kaip ten jūs vadinate, o įsigysiu salinimams visokiems tokį mačiau sulčių sterilizatoriu elektrini indą su tenu ir kraneliu.
ar jei jau man ten užsinorės mikroaludariu tapt tai šitie rinkinio dalykai reiks išmest ?

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

ismest nereiks, ta pati kibira gali panaudoti ir tekinimui ir fermentavimui (ne iskart vienu metu zinoma)va cia puikiai matosi ko reikia pradziai pereinant ant salyklinio alaus: https://www.youtube.com/watch?v=UBRHnZ8rArw

bet pvz 15l puodas jau nebetiks.

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

tik salyklo ekstrakta taip pat reikia virti...

Vartotojo avataras
Vytenis

Standartinė Vytenis »

Berods yra cooper ir kitu uzmaisalu, kuriu nereikia virti. Kas ten per sterilizatorius elektrinis? Gal foto kokia yra? Ar netrukdys maisyti salykla kaitinant.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

dar klausimas jei ten dėl kvapo ar spalvos ten to salyklo kokį puse kilogramo patraiškyt su kuo galima būtų namų salygom na neperkant tų malūnėlių ?

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

as pirmaji maliau su blenderiu. bet arba per smulkiai susimala, arba cieli grudai lieka, bet jauciasi skirtumas aluje.

Vartotojo avataras
Regis

Standartinė Regis »

@vikingas: perkant "Savas alus" papra6ai ir salyklą sutraiško. Aš jau 3 metai kaip alų verdu ir malūnėliui poreikio nejaučiu.

Apie tai ką pirkti ir kodėl: http://alusalus.lt/2012/08/naminis-alus-pradzia/

Ir bendrai rekomenduoju prieš verdant savo alų perskaityti viską, kas yra kategorijoje "Verdam alų" - blogiau nebus ;)

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

dar vienas dalykas pas mane vanduo iš grežinio toks biški geležuotas... o per filtra kai praeina iš krano bėga beveik distiliuotas... tai alui nelabai gerai kaip suprantu reik kietesnio vandens ?

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

Mano draugas verda tik su filtruotu ir viskas ok. As manau kad i vandens chemija kolkas nesigilink. Tikiuosi man to niekad neprireiks :D sitie dalykai patys su laiku ateina, manau.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

nu jei ok tai ok :)

dar durnas klausimas jei pas mane namie salygos tarkim 20 laipsniu temperatūra tai geriau mieles imt kurių fermentacija 18-25?

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

Taip.

Vartotojo avataras
softee

Standartinė softee »

Kolegos, jei iseitu, reiktu patarimo greito:) mano misos og buvo 12 pagal plato skale. Dabar jau sprendziu ar pilstyt ar dar luktelt.. Pamatavau su hidrometru na ir turiu 5 pagal plato skale. Ar luktelt kol 2,5 bus reik ar pilstyt? Ar gali but kad ir liks prie 5?

Beje ar teisingai suprantu kad jei supilstyciau dabar, alus butu silpnesnis negu palaukus kol nukris iki 2,5?
Beje ant mieliu pakelio parasyta: final gravity high. Kaip sita man reik suprast?

Vartotojo avataras
Vytenis

Standartinė Vytenis »

Nezinau, kokias mieles naudoji, bet dar lauk, SG 1020 nuo OG 1048 tai dar turetu fermentuotis manau. Sprogs buteliai, kazin ar suzinosi koks alus, supilstes nesibaigus fermentacijai. Jei nesikeis 2-3 paras SG, tada pilstyk.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

nu va teorini alaus receptą susiskaičiavau tai reik laukt dovanų ir pirkt viską ko reik alui gamint... nutariau rinkinio nepirkt o tik ta 30 litrų bačka su kraneliu ir burbuliatorium... kitų dalykų kaikurių nereikia kaikurie žinau kur gerokai pigiau.

Vartotojo avataras
pingvi

Standartinė pingvi »

@vikingas: tai ar pakvietė kas nors pažiūrėti alaus virimo proceso? :)

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

kaip ir kvietė bet pradingo :D

nu šiaip labai išsamiai ir paprastai video filmuke parodyta tai manau viskas ok bus :)

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

o kas nors gali mano teorinį receptą pastudijuot ir pasakyt kas netaip ir panašiai ??

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

Mano komentaras:

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

vikingas paviesink recepta ir imesk nuoroda.

Vartotojo avataras
Zalvarinis

Standartinė Zalvarinis »

Vikinge padaryk receptą viešą ir numesk nuorodą.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

tai neprašau virti tiesiog pastudijuokit ir pasakykit... dingo visi kaip vandenin :D

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

vikingas> užeik į savo receptą, daug pariščiau komentuoti recepto komentaruose.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

kol dašuto kur jūs ten komentuojat :D

Vartotojo avataras
softee

Standartinė softee »

Geras ir ramus jausmas, kai alus jau buteliuose..:) aciu ir kolektyvui uz pagalba informacija bei pamokymus;)
Ta proga noreciau uzduoti klausima tiems kas brandinimui naudoja kegus. Standartinius ar mini 5L kegus.. Jeigu norisi issivezti backute i piknika ar siaip kur transportuoti, tai mieles kaip suprantu butu beda, nes labai susimaisytu su alumi transportuojant. Tad pries pervezant backa ar perpilinejate alu i kita backa vezimuisi? Ar tokiu atveju reiketu perpilineti be alaus salycio su deguonimi, ar galima perpilinet ir paprastai su salyciu su deguonimi? Kiek tokiu atveju alus nesugenda? O gal vezates neperpyle ir tos mieles visai nemaiso? Pasidalinkite:)

BUTTON_TOPIC_LOCKED