Naujokų klausimai
- Samanis
Re: Naujokų klausimai
Lrytas cia ne as viriau, tik draugeliui baigiant virt prilekiau pasiziuret. Man ta alu teks gert tai ir domiuosi 
- vikingas
beje esu neblogas santechnikas tai jei reiks kam kokių reikalų sutvarkyt ar name irengti tai nesidrovėkit... dalį atlyginimo galesim ir barteriu sutart
jei tik nelabai kartus bus 
8 605 13700
8 605 13700
- Doo
Sveiki, gerbiamieji aludariai. Patarkite naujokui. Pirmadienį išsiviriau savo pirmą alų iš salyklo (iš savas alus rinkinio). Pirmadienį vakare supyliau fermentuotis, tačiau burbuliatorius visą savaitę neišleido nei vieno burbuliuko. Antradienį vanduo iš vieno burbuliatoriaus stulpelio nusileido į apačią, o kitame užkilo vos ne iki pat viršaus. Taip laikėsi visas dienas. O šiandien pradėjo burbuliuoti kaip pašėlęs. Gal žinote kas čia ir kodėl taip? Naudojau Lallemand Danstar NOTTINGHAM mieles.
- Lrytas1
Doo> Pauostyk, paragauk, SG pamatuok.
- Maegnar
Kolegos,
Jeigu alus persigazavęs - ar galima nuleisti šiek tiek gazą? T.y. ar trumpam atidarius ir vėl uždarius butelius neprasidės oksidacija ar dar koks baubas? (buteliai keramikiniais kamščiais)
Aišku gali būti kad čia dar brandos klausimas - alus tik 2 savaites buteliuose, tai gal dar nusiramins?
Jeigu alus persigazavęs - ar galima nuleisti šiek tiek gazą? T.y. ar trumpam atidarius ir vėl uždarius butelius neprasidės oksidacija ar dar koks baubas? (buteliai keramikiniais kamščiais)
Aišku gali būti kad čia dar brandos klausimas - alus tik 2 savaites buteliuose, tai gal dar nusiramins?
- Gytis
Jeigu tik 2 savaites laikai ir jau persigazavęs, vėliau bus tik blogiau.
Aš esu gal porą kartų nugazavęs alų. Man geriausias buvo toks variantas: atšaldau alų, statau butelį į kriauklę, atkemšu tik kamštelio kraštą, kad gazas tik tik eitų. Paprastai eina kažkiek putų kartu. Kai jau putos nebeina, vėl užkemšu. Po kokių dviejų savaičių alaus vėl užsigazuoja.
Oksidacijos tai nebijočiau. Blogiau kai butelį atkemši ir alus iš butelio fontanu varo.
Aš esu gal porą kartų nugazavęs alų. Man geriausias buvo toks variantas: atšaldau alų, statau butelį į kriauklę, atkemšu tik kamštelio kraštą, kad gazas tik tik eitų. Paprastai eina kažkiek putų kartu. Kai jau putos nebeina, vėl užkemšu. Po kokių dviejų savaičių alaus vėl užsigazuoja.
Oksidacijos tai nebijočiau. Blogiau kai butelį atkemši ir alus iš butelio fontanu varo.
- Maegnar
Nefontanuoja, bet išbėga šiek tiek ir mielių pyragėli išneša su savim nuo dugno 
- runce
gali su keramikiniais kamščiais nugazuot gan nesunkiai: lėtai atidarinėk, gal net per kelis kartus, kad nebeliptų alus iš butelio, uždėk kamštį ant kakliuko bet neužspausk ir palik parai ar dviems
- Samanis
- Samanis
o kiek taip vidutiniskai reikia trinktelt? ir kiek stipriai?
- Tbigas
samani nepagailek keliu litu nors daikta turesi http://medeja.lt/index.php?unikal=382&v ... kti&vv=111
as turiu ir esu labai patenkintas siuo irenginiu...jokio bumsejimo tyliai graziai uzsidaro....bet tiems volfas engelman buteliams nelabai tinka nes ju kaklu neapzioja normaliai...
as turiu ir esu labai patenkintas siuo irenginiu...jokio bumsejimo tyliai graziai uzsidaro....bet tiems volfas engelman buteliams nelabai tinka nes ju kaklu neapzioja normaliai...
- GiN
Šiek tiek pasitreniravus ir pajautus uždarytuvą, galima uždaryti beveik bet kokį butelį. Man patogiausia su tuo juodu uždarytuvu Greta:
http://www.savasalus.lt/lt/iranga/kamsc ... liams.html
http://www.savasalus.lt/lt/iranga/kamsc ... liams.html
- Samanis
siaip netaupau, tik neesu isitikines, kad naudosiu daznai. Buciau linkęs netgi išsinuomoti ir nusipirkti 20 kamštelių iš forumiečių kad sužinočiau ar man reikia tokio daikto.
- Vytenis
Turiu raudonaji uzdarytuva is SA-labai geras daiktas. Engelman buteliai irgi uzsidaro, tik siek tiek kreivai tas kamstelis, bet tikrai laiko nenusauna. Samani, tau tikrai reikia tokio daikto
Sekundziu triju darbas uzdaryti, o ir isdalint tokius butelius negaila draugams paragavimui ir stipresni alu i mazesnius pilstyt..
- west
Samanis kamštelius gali naudoti tuos iš parduotuvės kur komerciniai uždaryti tik atidarant reikia nesulenkti. na ale su žiebtuvėliu.
- Samanis
Nu bet ir uzpuolet
gerai gerai perku
jezus maryja 
- Samanis
Maistra o kur parduoda uz 20-35lt?
- Samanis
užsisakiau Gretą
tikėkimės, nebus skelbimo: "parduodu Gretą, mažai naudota" 
- Rimantassp
Sveiki, pagaliau nusipirkau 28L emaliuotą, kuriame salinsiu su pauzėmis 52C, 62C ir 72C. Po to pakaitinsiu iki 78C ir supilsiu į plastikinį fermentavimo kubilą su filtru misos tekinimui. Supylus mentalą į kubilą, aišku jis atšals kokiais 8C. Ar man reikėtų verdančiu vandeniu pakelti temperatūrą iki 78C ir po to tekinti misą papildomai pilant 80C vandeniu, ar nekelti temperatūros ir tekinti misą pilant papildomai 80C vandenį? Patarkit prašau.
- Peckelis
Neaiškindamas, kaip reikia, pasakysiu, kaip darau. Prieš supilant tekinimui, fermentavimo kubilą sušildau verdančiu vandeniu 2-3 litrais, supilu mentalą, ir uždengiu kepure tokia iš pūsto polietileno. Šilumos nuostoliai minimalūs, tekinu kaip noriu ir kokia temperatūra kokiam receptui reikia - man gerai...
- Rimantassp
Maistra, o kas negerai dapilant per foliją?
- Rimantassp
- Lrytas1
Jo visiems pas ką infekcijos baimė, cold dalies nežiūrėkite 
- softee
Sveiki. Esu naujas alaus virime, kaip ir šiame forume 
Teko vieną partiją savo alaus jau ragaut
Dariau patį primityviausią receptą tiesiog iš ekstrakto. Viskas neblogai tik tikrai per kartus gavosi.. Ryškiai būsiu apynių padauginęs arba ne tokius pasirinkęs.
Žodžiu sekančiam virimui norėčiau išsiaiškinti tris dalykus. Tad būčiau dėkingas jei atsirastų kas paaiškintų:
1) Ar teisingai suprantu, kad po pirminės fermentacijos (kibire su alsuokliu) išpilsčius į butelius kuo ilgiau palaikai kambario temperatūroj tuo daugiau užsigazuoja? Aš laikiau vieną parą, tuomet dėjau į šaldytuvą brandinimui. Tai jei būčiau laikęs ilgiau ar būčiau gavęs daugiau gazo finaliniam rezultate?
2) Kas įtakoja putos didumą aluje? Mano atveju ji tokia nelabai didelė buvo. O gal ji maža ir turi būt naminiam aluje?
3) Ar sekantį kartą geriau virti tiesiog su mažesniu kiekiu apynių, ar pakeist ir pačius apynius? Viriau iš 10L vandens + salyklo ekstraktas 1,7kg. Apynių dėjau MAGNUM 12,6proc alfa rūgštingumo 10 gramų. Viriau apie 53min. Kaip minėjau gavosi tikrai kartokas su ilgai išliekančiu kartumu burnoje. Tai ar reikėtų mažint šių apynių kiekį (pvz dėčiau kokius 5-6g) ar geriau būtų ir apynių rušį kitokią naudot su mažesniu alfa rūgštingumu?
4) Kaip sterilizuojate butelius?
Būčiau dėkingas jei kas pakomentuotų mano klausimus
Teko vieną partiją savo alaus jau ragaut
Žodžiu sekančiam virimui norėčiau išsiaiškinti tris dalykus. Tad būčiau dėkingas jei atsirastų kas paaiškintų:
1) Ar teisingai suprantu, kad po pirminės fermentacijos (kibire su alsuokliu) išpilsčius į butelius kuo ilgiau palaikai kambario temperatūroj tuo daugiau užsigazuoja? Aš laikiau vieną parą, tuomet dėjau į šaldytuvą brandinimui. Tai jei būčiau laikęs ilgiau ar būčiau gavęs daugiau gazo finaliniam rezultate?
2) Kas įtakoja putos didumą aluje? Mano atveju ji tokia nelabai didelė buvo. O gal ji maža ir turi būt naminiam aluje?
3) Ar sekantį kartą geriau virti tiesiog su mažesniu kiekiu apynių, ar pakeist ir pačius apynius? Viriau iš 10L vandens + salyklo ekstraktas 1,7kg. Apynių dėjau MAGNUM 12,6proc alfa rūgštingumo 10 gramų. Viriau apie 53min. Kaip minėjau gavosi tikrai kartokas su ilgai išliekančiu kartumu burnoje. Tai ar reikėtų mažint šių apynių kiekį (pvz dėčiau kokius 5-6g) ar geriau būtų ir apynių rušį kitokią naudot su mažesniu alfa rūgštingumu?
4) Kaip sterilizuojate butelius?
Būčiau dėkingas jei kas pakomentuotų mano klausimus
- pofke
1. Jei pilstant dėjai cukraus/ekstrakto/šviežios misos tai taip. Yra tiek wiki, tiek forume apie tai rašyta.
2. Putą įtakoja daug faktorių, iš kurių pagrindiniai - tam tikro ilgio baltymų kiekis bei karbonizacija. Iš ekstrakto verdant bent man puta buvo mažesnė, bet tame patirties neturiu, nes tik vieną alų esu viręs iš ekstrakto.
3. Naudokis skaičiuokle. O šiaip aš tai dėčiau apynius su mażiau alfos tokiu atveju, bet ćia skonio reikalas.
4. Verdančiu vandeniu prieš pilstymą, po plovimo - hipochlorito (ace) ir acto vandeniniu tirpalu. Irgi apie tai temų forume yra.
O šiaip - paskaityk gerų knygų, bus aiškiau. Papazian, Palmer, Mosher, Hieronymus ir kiti autoriai labai išsamiai ir aiškiai viską aprašo.
Devyniskart pamatuok, dešimtą pjauk;)
2. Putą įtakoja daug faktorių, iš kurių pagrindiniai - tam tikro ilgio baltymų kiekis bei karbonizacija. Iš ekstrakto verdant bent man puta buvo mažesnė, bet tame patirties neturiu, nes tik vieną alų esu viręs iš ekstrakto.
3. Naudokis skaičiuokle. O šiaip aš tai dėčiau apynius su mażiau alfos tokiu atveju, bet ćia skonio reikalas.
4. Verdančiu vandeniu prieš pilstymą, po plovimo - hipochlorito (ace) ir acto vandeniniu tirpalu. Irgi apie tai temų forume yra.
O šiaip - paskaityk gerų knygų, bus aiškiau. Papazian, Palmer, Mosher, Hieronymus ir kiti autoriai labai išsamiai ir aiškiai viską aprašo.
Devyniskart pamatuok, dešimtą pjauk;)
- Gytis
1) neteisingai supranti. Užsigazuoja tiek, kiek užgazavimui cukraus ar ko užgazavimui pridėjai. Plius užsigazuoja nevienodu greičiu.
2) daugybė faktorių. Po kiek laiko alų ragavai?
3) apie receptus galiu ką nors pasakyti tik pamatęs juos.
4) Abejoju ar kas nors sterilizuoja, jeigu jau labai tiksliam būti. O dezinfekuoja įvairiai. Esu tikras, kad šita tema diskutuota forumuose, išbandyk forumų paiešką. Aš asmeniškai naudoju baliklį chloro pagrindu.
2) daugybė faktorių. Po kiek laiko alų ragavai?
3) apie receptus galiu ką nors pasakyti tik pamatęs juos.
4) Abejoju ar kas nors sterilizuoja, jeigu jau labai tiksliam būti. O dezinfekuoja įvairiai. Esu tikras, kad šita tema diskutuota forumuose, išbandyk forumų paiešką. Aš asmeniškai naudoju baliklį chloro pagrindu.
- Peckelis
Kol kas trumpai:)
1. Terminas "kuo ilgiau" netikslus. Reikia šiltai palaikyti, kol užsigazuos (tikrinu vieno-dviejų įpiltų PET butelių kietumą). Ilgiau palaikęs, būtum gavęs daugiau gazo.
2. Putų susidarymo fizikos neaiškinsiu. Puta būna. Dažniausiai didelė ir puiki:) Ypač alui subrendus.
3. Eksperimentuok. Mažink ir kiekį, ir gali pakeisti kitais, ir trumpiau virti. Bandyk.
4. Jei švarūs, tik praskalauju ir iškaitinu orkaitėje pusę valandos prie 170 C. Jei prirūgę neaišku iš kur, užmerkiu baliklio tirpale, po to praskalauju parūgštintu vandeniu ir iškaitinu.
O šiaip pasivartyk po temas, beveik visi klausimai ne tik kad užduoti, bet ir atsakyti:) O kai išlįs neaiškumas, tada klausk.
1. Terminas "kuo ilgiau" netikslus. Reikia šiltai palaikyti, kol užsigazuos (tikrinu vieno-dviejų įpiltų PET butelių kietumą). Ilgiau palaikęs, būtum gavęs daugiau gazo.
2. Putų susidarymo fizikos neaiškinsiu. Puta būna. Dažniausiai didelė ir puiki:) Ypač alui subrendus.
3. Eksperimentuok. Mažink ir kiekį, ir gali pakeisti kitais, ir trumpiau virti. Bandyk.
4. Jei švarūs, tik praskalauju ir iškaitinu orkaitėje pusę valandos prie 170 C. Jei prirūgę neaišku iš kur, užmerkiu baliklio tirpale, po to praskalauju parūgštintu vandeniu ir iškaitinu.
O šiaip pasivartyk po temas, beveik visi klausimai ne tik kad užduoti, bet ir atsakyti:) O kai išlįs neaiškumas, tada klausk.
- Peckelis
Gytis> Sublokavom:)
- Gytis
Trys skirtingi atsakymai, bus tik dar neaiškiau
Bet baliklis visuose figūruoja, vadinasi tikras reikalas.
- MK
Peckeli buteliai netrūkinėja pakaitinus prie 170? Aš apsistojau ties 110C, nes kaitinant didesnėje temperatūroje bonkos pradėjo spaudimo nebelaikyt. tarkim iš 20 pora suskyla alau pasigazavus.