Naujokų klausimai

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
pofke

Re: Naujokų klausimai

Standartinė pofke »

Laukinių apynių alfa rūgščių kiekis yra 1-3%.

Vartotojo avataras
Maegnar

Standartinė Maegnar »

Mano 5 kapeikos:

Pirma vis dėlto pasiskaityk bent jau postus (arba pasiziurek jutubuose) apie pati virimo procesa, kas po ko, kaip: alusalus.lt, pingvi.com tikrai turėjo procesų aprašymus.

Antra - Susirasyk klausimus, jeigu kas nors liks neaisku (o tikrai liks). tada susirask atsakymus i tuos klausimus. Garantuoju jie jau buvu uzduoti siame forume bent 10 kartu, o googluose - bent 10000 kartų.

Tada is perskaitytu/pamatytu virimu issirink ta, kuris tau labiausiai liko prie dusios, surask koki nesudetinga apdovanota recepta siame forume, nusipirk zaliavu is savasalus.lt ir virk.

Rinse and Repeat.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

maegnar ačiū taip ir padarysiu.

pofke tai reiškia laukiniai apyniai mažai kartūs ar tas alfa ne kartumą reiškia ?

Vartotojo avataras
pofke

Standartinė pofke »

Taip, tą ir reiškia plius minus. Yra pora publikacijų apie įvairių ekotopų Lietuvos apynių fitocheminę sudėtį, tai vidutiniškai yra 1-3%AA. Žinoma, yra ir išimčių, bet dažnai tai būna seni kultūriniai apyniai.

Vartotojo avataras
Regis

Standartinė Regis »

@vikingas: nusivylimas bus tame, kad mėnesį tupinėjęs aplink alų gali būti, kad paragavęs jį išpilsi. Jeigu negaila laiko ir pinigų - pirmyn!

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

Kai as pradejau, buciau apsidziauges gaves is senbuvio temu sarasa forume su svarbiausiom temom (infekcija, efektyvumas, Etc...) kurias privaloma perskaiyti. Gal kada reiks atsiseti ir padaryt sita darba.

Vartotojo avataras
west

Standartinė west »

Įkišiu ir aš savo balsą. Manau skaitymas nėra blogai bet galite perskaityt visa forumą ir visvien nelabai suprasit kas kur apie ką jei to nesat niekada darę ar matę. Taigi visiems naujokams siūlau įsiprašyti pas kokį seną aludarį į svečius ir gyvai pasižiūrėt virimo.

Naujokui nauda afygiena nes pamato viską gyvai plius eigoje gali paklausti kas kur kaip kada. Senam aludariui nauda .... na nežinau .. man pvz nauda kai ne vienas, neliūdna. Plius kiek pamenu jūs dauguma ten verdat kai kilot puodus reikia, tai va dviese kur kas lengviau. Na ir šiaip kažką gero daryt visą laiką smagu. Aš pvz pas save esu "apmokęs" berods 4 ar 5kis žmogus. Ir jei yra norinčių kad pakviesčiau į sekančius savo virimus rašykit PM. Aš gyvenu truputi už Kauno.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Standartinė AntaKalnietis »

Kilo tokia problemėlė (apskritai šiandieninis virimas buvo kažkoks "avarinis", gal Ragutį užpykdžiau)...O problemėlė paprasta - perdozavau apynių. Iki tiek, kad gatavą alų prieš supilant mieles paragavus net gomurį degina (visada paragauju tą mėginį, kur OG matuoju, galima numanyt būsimą alų)...Ar yra kokių nors būdų sumažinti tą kartumą fermentacijos metu, antrinėje ar po fermentacijų (pvz. ilgesnis brandinimas)? Ar teks tokį gerokai "red-hot-čili" ir suvartoti? Dar būtų kokie Chinook apyniai, kurių kartumas mažėja per laiką, o čia - Warrior su Bravo maišyti 1:1...Tikri tokie pikti ir agresyvūs "kareiviai"...
Beje, dar buvo viena beveik katastrofa. Turėkit omeny tai, kad jei fermenterį ilgesnį laiką kur nors rūsyje laikysite (šalčiau), VISADA jame palaikykite karšto vandens prieš naudojimą. Tada dar kartą patikrinkite ir suveržkite kranelį (tarpinę). Nes aš jį naudojau kaip kubilą sutekinti misai. Prieš sutekinant dar kranelį visą patikrinau, persukau tarpinę, išvaliau viską...Bet kai gavo karščio, tarpinė atsilaisvino ir ėmė bėgti pro kranelio kraštus...Virtuvės grindys visos lipo nuo misos, ploviau gal valandą...

Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Devyniais atvejais iš dešimties pavyksta prisukti tą kranelį va tokios tavo minėtos avarijos metu, jį visu korpusu sukant pagal laikrodžio rodyklę. Nebandei?

Vartotojo avataras
west

Standartinė west »

jo man viena karta taip daveržinėjant kad nekapsėtu kranelis liko rankoj. o turinys jau nebekapsėjo o bėgo :) svarbu nepersistengt :)

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

Gerbiamieji aludariai , tiesiog tokiam teoriniam įsivaizdavimui.... aš mėgstu nekartų alų tarkim kaip tas pats kanapinis . pagal ta teorinę skalė kai rašo kad "jaučiamas apynys dominuoja salyklas" čia dar nelabai kartu ?

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

vikingas> http://www.brewersfriend.com/2009/01/24 ... ess-range/

O jei truputi giliau tai kartumo pojūtis priklauso nuo pradinio tankio/finalinio alkoholio kiekio

http://finnhillbrewing.blogspot.co.uk/2 ... atios.html

Vartotojo avataras
west

Standartinė west »

vikingas jei atmetus visas kitas reikšmes tokias kaip apynio rūšis virimo laikas alaus stilius, abv ir t.t.t tai norint nekartaus alaus tavo IBU neturėtu viršyti 15-17.

bus nekartus.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

aš tiesiog noriu iš esamų receptų ką nors išsirinkt nekartaus nes kartumas man nepatinka. nežinau ar čia esantys "šnekutyje" lankotės, bet tarkim morkūno man jau per kartus :)

aš aišku čia mažas varžtelis šitoj šutvėj , bet ar jūs tarkim darot kokias degustacijas savo alaus ?:) galėčiau kokios užkandos priruošęs atvažiuot :D

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

viskas aišku čia kaip ir su vynu kuo saldesnis tuo mažiau rūgštumo jaučiasi :) ir atvirkščiai :) jei silpna koki pilsneri gamint tada mažiau apynų dėt jei koki riebesni tada daugiau ir pojūtis panašus bus santykinai :)
ačiū labai informatyvi lentelė :)

Vartotojo avataras
Albopilosa

Standartinė Albopilosa »

Sveiki,

Esu pradedantysis ir kelis kartus viriau alų iš ekstrakto. Beveik visus kartus gavosi sausokas skonis. Nuo ko tai priklauso?

Vartotojo avataras
west

Standartinė west »

jei iš ekstrakto tada nuo mielių. O šiaip pagrinde nuo salinimo temp.

Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Per giliai nelendant - nuo dviejų dalykų.

1. Ekstraktiniai alūs paprastai stipriau susifermentuoja, o verdant iš salyklo ir salinimo temperatūras parinkus tinkamai, galima lengviau gauti saldesnį alų.

2. Naudok žemos atenuacijos (mažiau ėdrias mieles, pvz., Windsor), jos sustos dirbę anksčiau ir paliks kažkiek cukrų dėl saldumo.

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

As ragavau turbut visus Albopilosa alus. Praktiskai visi labai sausi. Nors esam vire panasius receptus. Albopilosa nepaminejo, kad i dauguma ju dejo medaus 300-500g (10 min virimo) gal tai galejo itakoti?
dar vienas faktas: kalbejau su Marijum is SA, tai jis sake, kad ekstrakte buna nefermentuojamu cukru, tai kaip yra iš tikruju? jeigu yra, tai kaip ir turetu nebut sausi?

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

Tai koks to sauso alus FG ?

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

OG aukštesnis, FG neįtakoja - medus ir nusausino, mano nuomone.

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

FG rodo kad viskas normalu su tuo ekstraktu, sausumo pojūti matyt duoda medus, kaip Gytis sakė.

Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Kaltas, nepasižiūrėjau anksčiau, kad abu receptai su Windsor mielėmis:) Bet, jei pakankamai tiksliai pamatuotas FG, jis nėra žemas. Atenuacija šitoms mielėms paprastai būna žemesnė, bet čia ekstaktai - normalu.

O dėl sausumo. Skonio pajutimas kiekvieno individualus - kas vienam saldu, kitam gali būti ir ne. Pagal skaičius labai sausa neturėtų būti. Gal alūs stipriau užgazuoti, angliarūgštė bado liežuvį ir sumažina saldumo pojūtį?

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

patikrinti ar dėl angliarūgštės labai lengva... palikit alų išsivėdinti ir tada paragaukit ar labai sausas ar ne :)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Standartinė AntaKalnietis »

> Peckeli. Ko tik as nebandziau. Ir pagal laikrodzio rodykle, ir pries, ir pagal laikrodzio apyrankes krypti sukiojau, ir spaudziau, ir prilaikiau, ir su santechniniu siulu ta vieta bandziau vyniot, ir bandziau isleist misa nuo salyklo, ranka vidun i 80C laipsniu temperatura kisti. Beda ta, kad pas mane fermenteryje kranelis eina PO filtru, t.y. neisemes filtro, prie jo (verzles, esancios fermenterio viduje) neprieisi...Va cia tame suo ir pakastas.
> vikingas - darykis bet koki recepta, tik ziurek, kad pagal skaiciuokle IBU (kartumas) nebutu didesnis nei 30, o balansas ne daugiau 50. Ar dar geriau - kokiais dviem-trim vienetais abu parametrai mazesni (kokie 27-28 ir kokie 47-48 atitinkamai). Ir tokius maziau agresyvaus kartumo apynius dek - kokius Marynka, Bravo (toks vaisinis geras skonis)...Nedek "Apollo" ar "Warrior" (na bent is sau zinomu sakau)...Pagal mano recepta IBU turejo buti apie 33 (toks balansavimas ant kartaus, astroko apynio aromato ir kartumo, bet dar ne per kartaus alaus, koki as megstu). Gavosi per kartus matyt del to, kad labai sviezus apyniai papuole...Aromatas pasakiskas, bet su kartumu "pipiru per daug"...Ir dar apynys "Warrior" - tokio tiesmukai agresyvoko kartumo...Aisku, nepadauginus jo - butu pasaka...

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

antakalnieti tu kaip suprantu iš vilniaus >? gal kada virsi galėtum už kompanija priimt gizeliu kaip sakant ... aludario pameistriu ? :D man būtų įdomu pažiūrėt ir susipažintumėm ? :)

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

dar del to medaus: vakare vire ir medu dejo austant misai ties 45-50 laipsniu... ar tokiu budu irgi alus bus sausas? kitaip tariant ar verdant medus tisliau cukrūs keicia savo savybes :)

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

verdant gali nukenteti tik medaus maistinės savybės bet fruktozė yra atspari temperatūrai tai savybių nekeičia . o dėl sausumo tai čia jau ne specas...

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

Samanis> bus dar sausesnis, jei medaus nepasterizavai, tai fermentai esantis meduje dabar smaginasi sudėtingais cukrumis.

BUTTON_TOPIC_LOCKED