Puslapis 33

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2017-12-30, 00:50
AndriusK
Dėl 76-78c žingsnio verdant "braumaster" tipo aparate. Koks tikslas? Taigi fermentai užsilenks kol kils temp iki virimo.

78c veiksmas tikslingas kai salinimas ir tekinimas vyksta ne tuo pat metu (susalinam ir tada tekinam).
Pataisykit jei nusišneku.

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2017-12-30, 11:29
aluviris
Aš kažkada apimtas nevilties dėl mažo efektyvumo, tiesiog iškėliau i viršų vidinę talpą ir į ją gan greitai (kiek spėja nuryt) supyliau 16l karšto 85-90C temp vandens. Ir gavau 78 efeltyvumą. Nuo to laiko tik taip ir darau ir turiu daugiau/mažiau stabilų efektyvumą. Dėl siurblio tai pas mane jis dirba prie aukštų temp. tik kol nuo 78 iki 100 pakyla. Bet musėt reiks nebenaudoti jo paskutinėj fazėje.

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2017-12-30, 11:32
aluviris
Zhiniukas rašė:O tu tekinimo žingsnio (76-78) nenaudoji?
Nenaudoju. Nors gal reiks išbandyt tik kiek laiko šitą fazę laikyt?

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2018-01-01, 12:13
veikejaz
Sveiki, gal yra atsiliepimų ar nuomonių apie didesnį broliuką MAGNUS? Galimi + ir - . "Daugiau- nebūtinai geriau" ? :? O gal priešingai?

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2018-01-01, 13:25
Lrytas1
Daugiau visada geriau :)

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2018-01-01, 14:47
Zhiniukas
Darant Giord'o Klarsteino aparato autopsiją pastebėti keli dalykai:

1. kaitinimo elementai valdomi paprastomis relėmis. tai gali įtakoti aparato ilgaamžiškumą.
2 visas valdymas padaryts ant vienos specializuotos mikroschemos. Kol veikia gera. Kai neveiks - reikės keisti visą plokštę.
3. Paliktos kaitinimo elemento apsaugos nuo perkaitimo. Paprastas termo jungiklis, suveikiantis prie 120-140 laipsnių ir termo saugiklis, suveikiantis prie 210 laipsnių. Termo jungiklis gali suveikti, jei kaitinimo elementas pridegs dulkėmis. Ženkliai pailgės virimo laikas. Giordas pats jį buvo jau išoperavęs. Giordui suveikė termo saugiklis, kai salinimo metu visa misa subėgo į salinimo puodo viršų. Kad to nebūtu, būtina prisukti recirkuliacijos kranelį, kad virš kaitinimo visada liktų misos.
4. Recirkuliacijos siurblys yra 12 l našumo, veikiantis nuo 230 V.
5. Labai mažas kaitinimo elemento plotas, kas salygoja gerą misos pridegimą salinimo ir virimo metu. Aš rekomenduočiau įsidėti papildomą, nepridegantį kaitinimo elementą.

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2018-01-10, 20:58
Giords
Zhiniukas rašė: 1. kaitinimo elementai valdomi paprastomis relėmis. tai gali įtakoti aparato ilgaamžiškumą.
Aparato ilgaamžiškumas jau įtakotas - vienas iš kaitinimo elemntų nebeveikia (ir kaip tyčia didesnis). Kažin ar nesudėtinga perlituoti kitą (kaip suprantu, reikia vienu metu įkaitinti nemaža plotą)? Kol kas atskiro teno į vidų nenorėčiau, nes apsunkina puodo valymą.

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2018-01-10, 21:02
veikejaz
Garantinis?

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2018-01-10, 21:06
Giords
veikejaz rašė:Garantinis?
Ne.

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2018-01-11, 12:40
Zhiniukas
Įsidėk tokį elementą į vidų (P-114 nuorodoje) ir viskas veiks. Ir nebijos perkaitimo. Tik reikės antgalius aplituoti, kad būtų hermetiška.


Paveikslėlis

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2018-05-04, 15:52
Pikuolis
Sveiki, žiūriu į tokį aparatą : https://www.klarstein.co.uk/Home-applia ... param=Mash
Verdu dažniausiai kartą į mėnesį ir ne daugiau 15l alaus, man reiktu tik tam, kad galėčiau patogiau išsivirti misą, nes neturiu normalios ugnies puodui. Kaip manote, ar tokiais kukliais tikslais man šitas daiktas tiktu? Ačiū!

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2018-10-20, 23:14
Sharmelis
Asmeniškai aš nepatarčiau.
Kaina gana didelė. Už mažesnius pinigus galėtum susikomplektuoti ir nuspirkti viryklę su balionu ir žarna. Puodą tikriausiai jau ir taip turi.
Čia parduodamas automatizuotas alaus virimo puodas. Kam tau jo reikia virti vien misai?

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2018-12-02, 19:29
AJ
Sveiki, baigiau savo aludario karjerą... su puodais :)

Įsigyjau Klarstein'a. Šiandien buvo pirmas virimas (Wtibeer), baisiai patogus reikalas, proceso metu praktiškai nėra ką veikti, tik pabaigoje tvarkymosi procesas užtrunka.

Vienintelis minusas - tragiškas efektyvumas (56%). Tekinau iškėlęs vidinę talpą su salyklu, kurią nuliejau atitinkamu kiekiu karšto vandens. Kas labiau patyrę, kokių tips'u turit? Gal "marškiniai" puodui padėtų pakelt?

Ir dar klausimas: užstačius salinimo temperatūras, ką pasiekia mash temp ir prasideda atgalinis skaičiavimas, sakyčiau nemažai šokinėja temperatūra. Mano atveju reikėjo 68 C - 60 min., tai temp visą laiką kito nuo 66 iki 70 C. Taip turi būti?

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2018-12-02, 20:07
Zhiniukas
Dėl temperatūros nekomentuosiu. Dėl efektyvumo man padeda pirmoko nutekinimas į fermenterį ir 20-30 min palaikymas antroko prieš tekinimą.

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2018-12-02, 22:24
Giords
AJ rašė:Sveiki, baigiau savo aludario karjerą... su puodais :)

Įsigyjau Klarstein'a. Šiandien buvo pirmas virimas (Wtibeer), baisiai patogus reikalas, proceso metu praktiškai nėra ką veikti, tik pabaigoje tvarkymosi procesas užtrunka.

Vienintelis minusas - tragiškas efektyvumas (56%). Tekinau iškėlęs vidinę talpą su salyklu, kurią nuliejau atitinkamu kiekiu karšto vandens. Kas labiau patyrę, kokių tips'u turit? Gal "marškiniai" puodui padėtų pakelt?

Ir dar klausimas: užstačius salinimo temperatūras, ką pasiekia mash temp ir prasideda atgalinis skaičiavimas, sakyčiau nemažai šokinėja temperatūra. Mano atveju reikėjo 68 C - 60 min., tai temp visą laiką kito nuo 66 iki 70 C. Taip turi būti?
Sveikinu įstojus į (ne)efektyvėlių klubą :D. Dėl temperatūrų - reikia patirties virimuose su recirkuliacija. Nėra taip, kad jei rodo tam tikrą T, tai ji yra visame salykle (bent pradžioje keliant T). Jei recirkuliacijos kraniukas atsuktas pilnai, tai didžioji dalis pakaitintos misos, užkeltos ant viršaus, per centrinį vamzdelį nubėga atgal žemyn, ir tik nedidelė dalis leidžiasi žemyn per salyklą (ypač kai blogas tekėjimas dėl smulkaus malimo). Atrodo, T jau pasiekta, bet iš tikrųjų dar visas salyklas nurodytos T nepasiekęs. Dar matau tokios sitemos trūkumą - nejudantis skystis tarp puodo ir įdėklo sienelių. Kiek įsivaizduoju, padėtų keli siauri (kokio 1 mm pločio, 50 mm ilgio) vertikalūs įpjovimai įdėklo viršutinėje dalyje (maždaug centrinio vamzdelio viršutinės dalies lygyje) - tada misa tekėtų ne tik centriniu vamzdeliu, bet ir minėtame tarpe.

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2018-12-05, 16:08
GiN
Marškiniai padėtų užtikrinti stabilesnę temperatūrą, išbandžiau.

Kokiu būdu tekini? Kaip pili vandenį? Ar nesusidaro išgrauža per salyklą dėl pylimo srovele?

Aš iškeliu įdėklą, leidžiu misai ištekėt, tada per du kartus pilu gana karštą vandenį (apie 85C) ir tokiu būdu susirenku galutinį reikiamą misos kiekį. Efektyvumas apie 65% be ypatingų pastangų.

Žiniuko būdas irgi manau geras - padeda vandeniui ištirpdyti likusį saldumą.

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2018-12-14, 10:06
cipsas
Gal kam teko čiupinėti Brewmonk ir Klarstein? kuris geresnis, patogesnis?

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2018-12-14, 11:34
Giords
cipsas rašė:Gal kam teko čiupinėti Brewmonk ir Klarstein? kuris geresnis, patogesnis?
Kiek suprantu, jie identiški, tik Brewmonk'o programavimas patogesnis (Klarsteine programuojant negalima grįžti padarius klaidą, programos neišsissaugoja - kiekvieną kartą įjungus reikia programuoti iš naujo).

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2019-06-16, 10:18
Giords
Praeitą savaitgalį praviriau aliuką su Viking Malt pilsnerio salyklu (VAVSA) - maloniai nustebino, nes efektyvumas gavosi 82% (procese niekas nekeista - 6 kg salyklo salinimas 25-iuose l vandens, nutekinimas pilnai, 30 min. recirkuliacija su 13 l vandens antrokui). Pradedu abejoti lig šiol naudotu čekišku...

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2019-09-03, 17:15
lukasvera
Sveiki, planuoju įsigyti Klarstein, tik nežinau dar 30 ar 40 litrų. Tai nutariau paklausti (kas turite), ar apsimoka pirkti ne pinigine prasme, kaip alus, ar nesvyla (jei taip, kaip to išvengti), kokį efektyvumą pasiekiate. Ačiū

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2019-09-03, 20:25
Giords
lukasvera rašė:Sveiki, planuoju įsigyti Klarstein, tik nežinau dar 30 ar 40 litrų. Tai nutariau paklausti (kas turite), ar apsimoka pirkti ne pinigine prasme, kaip alus, ar nesvyla (jei taip, kaip to išvengti), kokį efektyvumą pasiekiate. Ačiū
Turiu 30 l - labai tinka 30/33 l fermenteriams, nes verdant maksimaliu kiekiu (apie 7 kg salyklo, 25+12 l vandens) puodas yra pilnas, gerai recirkuliuoja (nėra galimybės sukelti didžiąją dalį vandens ant salyklo recirkuliacijos metu, paliekant pustuštį dugną, dėl ko gali svilti ar net sudegti (mano atvejas) tenas), gaunasi 24-25 l misos - kaip tik fermenteriui.

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2020-01-21, 22:21
Alinis
Sveiki alaus mėgėjai,ar yra virusių alutį su klarstein?Gal kas virš apie Vilnių ?Norėčiau sudalyvauti virime :D

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2020-01-22, 17:39
GiN
Atsakau į pirmą klausimą, viriau:
http://www.apiealu.lt/2017/12/brewmonk- ... mieji.html

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2020-01-24, 12:06
AndriusK
Gal visgi kažkas gali pafilmuoti kaip tai daroma? nes jau ne pirmas žmogus prašo papasakot.
Gal Tomukas įsileis i savo YouTube kanalą tokį video?


Jei trumpai:
Pliusai:
tikslumas (kiek nustatei tiek ir bus - temperatūra, laikas).
skaidrus alus (nuolat cirkuliuoja ir gerai išfiltruoja).
taupo apie 1-2h lyginant su paprastais puodais.
taupo vietą (aktualu butų gyventojams).
Geras kainos/kokybės santykis. (mačiau paskutinį kartą aukcione už 152 Eur buvo nupirktas aparatas 30l)

Minusai:
prastokas efektyvumas (tai reiškia kad reikia naudoti daugiau salyklo).

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2020-04-11, 11:49
George
Sveiki,
Ar nusipirkus 50litru brewmonk galima virti ir pvz dvigubai mažesnį kiekį? ar būtina pilną virt dėl recirkuliacijos ar dar kokių mandrybių?

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2020-04-11, 15:39
Zhiniukas
Galima. Bet neapsimoka.
Alaus gamybos procesas trunka tiek pat laiko, bet turi dvigubai mažiau alaus.

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2020-04-13, 13:52
LinasNas
AndriusK rašė: tikslumas (kiek nustatei tiek ir bus - temperatūra, laikas).
na su tuo ,kiek nustatei tiek ir bus, tai aš bepatirties, bet jau pradedu nepasitikėti termometrais, nes kiekvienas ir kalilibruotas, bet rodo skirtingai, o su nepatikrintais išvis pievos.. Gal paskui nebeimsiu į galvą, bet pakolkas nepatinka, kai neina tikslumo pagauti..

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2020-04-13, 14:34
AndriusK
LinasNas rašė:
AndriusK rašė: tikslumas (kiek nustatei tiek ir bus - temperatūra, laikas).
na su tuo ,kiek nustatei tiek ir bus, tai aš bepatirties, bet jau pradedu nepasitikėti termometrais, nes kiekvienas ir kalilibruotas, bet rodo skirtingai, o su nepatikrintais išvis pievos.. Gal paskui nebeimsiu į galvą, bet pakolkas nepatinka, kai neina tikslumo pagauti..
Termometro paklaidą visada reikia turėti raumeny ir pagal tai nustatyt kiek tau reikia.
Aš čia labiau apie tai, kad stabilią temperatūrą geriau palaiko automatinis puodas nei žmogus.

Re: Nematyta alus virimo sistema

Parašytas: 2022-04-27, 18:54
arz
AndriusK rašė:
2020-01-24, 12:06
Gal visgi kažkas gali pafilmuoti kaip tai daroma? nes jau ne pirmas žmogus prašo papasakot.
Kažkas panašaus.
https://www.youtube.com/watch?v=5gip9OM ... dx0F36otqU