butelių plovimas :(
- west
butelių plovimas :(
bent jau man labiausiai nervinantis ir varginantis darbas visame alaus virime.
kaip darot jus? gal sakau kas yra sugalvojes kokia gudra sistema?
as plaunu paprastai su indu plovikliu ir sepeciu, kiekviena, tada pora kartu skalauju
o tada kaip mociute moke vakuodama agurkus sudedu i orkaite kokiom 10 min prie 100 c
kolkas viskas gerai alus negenda. bet laiko labai jau uztrunka.
gal kas bandet http://www.savasalus.lt/lt/iranga/valym ... blast.html
ar vertas pirkinys? http://gate2home.com/Lithuanian-Keyboard
kaip darot jus? gal sakau kas yra sugalvojes kokia gudra sistema?
as plaunu paprastai su indu plovikliu ir sepeciu, kiekviena, tada pora kartu skalauju
o tada kaip mociute moke vakuodama agurkus sudedu i orkaite kokiom 10 min prie 100 c
kolkas viskas gerai alus negenda. bet laiko labai jau uztrunka.
gal kas bandet http://www.savasalus.lt/lt/iranga/valym ... blast.html
ar vertas pirkinys? http://gate2home.com/Lithuanian-Keyboard
- PPJ
Re: buteliu plovimas :(
Su mažais buteliais daugiau vargo dėl to maksimaliai sumažinau puslitrinių butelių skaičių, dabar pilstau į litrinius ir dvilitrinius su keraminiais kamščiais. Išgėręs alų būtinai išplaunu butelį ir uždarau kamštį - tai ateityje sutaupo laiko ir sumažina vargą gramdant pridžiuvusias mieles ir kitas sausas medžiagas. Be to lengviau išplauti vieną butelį vos tik jį išgėrus, nei 20 - 30 susikaupusių butelių prieš pilstant. Prieš pilstydamas (jeigu reikia) pratrinu su šepečiu ir praplaunu lengvu dezinfekantu Chempiro oxi, kurio nereikia nuskalauti, taigi dar šiek tiek jėgų sutaupau. Tiek to vargo, dar pavienio butelio infekcijos neturėjau.
- vidmantas
Aš ir plaunu su chemipro, tik dar perskalauju paprastu vandeniu nes nelaukiu kol išdžius. Infecijos dėl pačio buteliavimo neturėjau. Beje, skirtingai nei PPJ stipriai sumažinau dvilitrinių ir litrinių skaičių. Pradėjau pilstyti į 0.5l ir 0.33l jei tik alaus stiprumas virš 7%. Darbas ne iš maloniųjų, teko susigyventi. Abejoju ar tas plovimo įrenginys atstos paprastą butelių šepetį.
- Gytis
Aš naudoju beveik išimtinai tik puslitrinius butelius. Svarbiausia yra išplauti iš karto ar bent jau neužilgo po to, kai išgeri alų. Prieš pilstant tik praskalauju su su chemipro oxi. Kol kas problemų dėl to neturėjau. Vienžo, procesas analogiškas PPJ.
Bet naudoju tik savo butelius. Naujų (t.y. ne savo) butelių per pastaruosius pusę metų gal tik kokius 20 paėmiau. Visada reikalauju grąžinti man mano butelius. Jeigu reikėtų kievieną kartą naujus butelius plauti, tikrai neplaučiau. Naudočiau kegus arba bambalius, jeigu greitam suvartojimui.
Bet naudoju tik savo butelius. Naujų (t.y. ne savo) butelių per pastaruosius pusę metų gal tik kokius 20 paėmiau. Visada reikalauju grąžinti man mano butelius. Jeigu reikėtų kievieną kartą naujus butelius plauti, tikrai neplaučiau. Naudočiau kegus arba bambalius, jeigu greitam suvartojimui.
- Regis
Ir aš naudoju tik 0,5L butelius. Irgi išplaunu ištutšinus butelį - taip lengviau ir paprasčiau.
Tačiau tuo atveju, jei butelis "ne mano" - procesas kur kas ilgesnis.
Visų pirma naudoju tik tamsaus stiklo butelius. Todėl vizualiai ne visada lengva nustatyti ar jis švarus ar ne. Tad gavęs "naujų" butelių prileidžiu vonią maksimaliai karšto vandens, sumerkiu butelius taip, kad iš jų išeitų oras ir tada palieku mirkti, kol vonioje esantis vanduo atvės iki malonaus darbui vandenio.
Buteliai mirksta valandą, kartais ir ilgiau. Patikėkit, kokių "fukakų" išplaukia iš vidaus - baisu.
Antra - atmirkusių butelių etiketės nusilupa pačios. Blogiau tik blizgučiai ties kakliuku nusiima, bet pašveitus su kempinėle nueina ir jie. Kartu nušveičiu ant stiklo likusius etikečių klijus ir praskalauju.
Na o jau tada buteliai keliauja į virtuvę. Ten perplaunu ir peršveičiu su šepeteliu vidų, tada jau praskalauju su su chemipro oxi.
50 butelių sutvarjyt tokiu būdu, o vėliau išpilstyt alų ir užkimšti - darbo visam vakarui. Tačiau aš linkęs apsidrausti ir man patinak gerti alų, žinant kad jo butelis yra švarus.
Tačiau tuo atveju, jei butelis "ne mano" - procesas kur kas ilgesnis.
Visų pirma naudoju tik tamsaus stiklo butelius. Todėl vizualiai ne visada lengva nustatyti ar jis švarus ar ne. Tad gavęs "naujų" butelių prileidžiu vonią maksimaliai karšto vandens, sumerkiu butelius taip, kad iš jų išeitų oras ir tada palieku mirkti, kol vonioje esantis vanduo atvės iki malonaus darbui vandenio.
Buteliai mirksta valandą, kartais ir ilgiau. Patikėkit, kokių "fukakų" išplaukia iš vidaus - baisu.
Antra - atmirkusių butelių etiketės nusilupa pačios. Blogiau tik blizgučiai ties kakliuku nusiima, bet pašveitus su kempinėle nueina ir jie. Kartu nušveičiu ant stiklo likusius etikečių klijus ir praskalauju.
Na o jau tada buteliai keliauja į virtuvę. Ten perplaunu ir peršveičiu su šepeteliu vidų, tada jau praskalauju su su chemipro oxi.
50 butelių sutvarjyt tokiu būdu, o vėliau išpilstyt alų ir užkimšti - darbo visam vakarui. Tačiau aš linkęs apsidrausti ir man patinak gerti alų, žinant kad jo butelis yra švarus.
- null
pilstau į kegą. neatlaikiau buteliavimo krūvio.
dar klausimas, kur jūs randate tiek vietos buteliams pastatyti:)
- Gytis
Turiu 18 žalių alaus dėžių. Sustatytos į 4 kolonas rūsyje užima apie 1 kv.m.
- PPJ
Aš turiu 40 litrų komplektą, kad būtų galima non stop virimus daryti - kol vieną partiją išgeriu, kitą spėju išfermentuot ir pabrandint. Taip ir suku ratu, nes vietos nelabai turiu.
Darant pagal jau aprašytą būdą laiko ir jėgų sąnaudos nedidelės - per pora valandų 20 - 25 literius galima supilt atsipūtus ir nepavadinčiau to krūviu.
Darant pagal jau aprašytą būdą laiko ir jėgų sąnaudos nedidelės - per pora valandų 20 - 25 literius galima supilt atsipūtus ir nepavadinčiau to krūviu.
- vidmantas
Karbonizuoju kiek reikia sukrovęs į tuščią patalynės dėžę, sandėliuoju rūsyje už 30 km
- Regis
Turiu garažą prie namo - 28 kv.m.
Šaltuoju metų laiku jame laikosi +4...+9C
Daaaug alaus telpa
O dar turiu 8kv rūsį po namu, tačiau jame šilta +13C
Dabar mąstau kaip jį atvėsinti bent iki +9C
Šaltuoju metų laiku jame laikosi +4...+9C
Daaaug alaus telpa
O dar turiu 8kv rūsį po namu, tačiau jame šilta +13C
Dabar mąstau kaip jį atvėsinti bent iki +9C
- GiN
Jeigu elio brandinimui, tai +13 pats tas, nereikia ten nieko šaldyt 
- Gytis
O jeigu lagerių fermentavimui, tai garažo +4..+9 pats tas 
- Regis
Taip ir gyvenam 
- Regis
Dar apie apleistų butelių plovimą.
Prireikė daugiau, paėmiau pas kaimyną tris dešimtis, prastovėję lauke pusmetį gal.
Mirkiau vonioje pusdienį, tai paviršių atgramdžiau, o vidus liko priskretęs. Niekas nepadėjo. Tada padariau taip: į kievieną butelį po lašiuką Fairy ir iki kakliuko vandens. Palikau trim parom - atmirko visas brudas. Šepetėlio beveik nereikėjo. Dabar blizga kaip nauji
Tad kas plaunat senus, "neatgramdomus" butelius - patausokit nervus ir sveikatą. Užmerkit ir brudas pats atlips
Prireikė daugiau, paėmiau pas kaimyną tris dešimtis, prastovėję lauke pusmetį gal.
Mirkiau vonioje pusdienį, tai paviršių atgramdžiau, o vidus liko priskretęs. Niekas nepadėjo. Tada padariau taip: į kievieną butelį po lašiuką Fairy ir iki kakliuko vandens. Palikau trim parom - atmirko visas brudas. Šepetėlio beveik nereikėjo. Dabar blizga kaip nauji
Tad kas plaunat senus, "neatgramdomus" butelius - patausokit nervus ir sveikatą. Užmerkit ir brudas pats atlips
- west
na aš pasidalinsiu savo sistema kuria naudoju ir esu laaaabai patenkintas.
1. kaip ir visi išgėręs praskalauju kelis sykius vandeniu.
2. kai ateina laikas pilstyt ant krano prisuku šitą (http://www.savasalus.lt/lt/iranga/valym ... blast.html) ir karštu vandeniu praskalauju, kelios sec vienam buteliui. žiauriai geras daigtas rekomenduoju visiems.
3. iškart praskalavęs dedu į orkaitę ir palaikau 100c - 10 min.
4. imu tiesiai iš orkaitės ir pilstau.
tikrai greit ir patogiai. plius nenaudoju jokios chemijos. kas man labai imponuoja. nes nesinori alaus su fairiu
kol kas paskutiniai 4-5 virimai viskas ok. vienas va stovi jau tuoj 5 mėn.
1. kaip ir visi išgėręs praskalauju kelis sykius vandeniu.
2. kai ateina laikas pilstyt ant krano prisuku šitą (http://www.savasalus.lt/lt/iranga/valym ... blast.html) ir karštu vandeniu praskalauju, kelios sec vienam buteliui. žiauriai geras daigtas rekomenduoju visiems.
3. iškart praskalavęs dedu į orkaitę ir palaikau 100c - 10 min.
4. imu tiesiai iš orkaitės ir pilstau.
tikrai greit ir patogiai. plius nenaudoju jokios chemijos. kas man labai imponuoja. nes nesinori alaus su fairiu
kol kas paskutiniai 4-5 virimai viskas ok. vienas va stovi jau tuoj 5 mėn.
- M&P
bandau rasti info kokias priemones naudojate dezinfekuojant fermentacinius indus,kegus,bet nelabai sekasi rasti panasios temos.Ar vizdelto dauguma naudojate Chempiro OXI?
- MK
Aš apsistojau ties Higėjos "Mėta". Su ja dezinfekuoju fermentacinius indus. po to daug kartų skalauju su karštu vandeniu. Buteliams chemijos nenaudoju. Juos atmirkau vandenyje, išplaunu ir 20-30 min orkaiteje pakepu prie 120-130 laipsniu.
- erstikis
Aš butelių nemirkau, tiesiog neužleidžiu ir išsiplaunu tą pačią dieną. Prieš supilstant alų, juos kaitinu orkaitėje.
- Tomas
Man atrodo, kad butelių kaitinimas orkaitėje tai jau persistengimas. Juk pakanka elementarios švaros, sterilumo čia nereikia 
Butelius prieš pilstant tiesiog gerai praplaunu tekančiu vandeniu ir dar gyvenime nei vienam butely neapsigyveno infekcija. Tiesa, naudoju "butelių plovimo mašiną", kurią paskelbiau jau senai
http://www.alaus.info/forumas/members/g ... ro-xp.html
Butelius prieš pilstant tiesiog gerai praplaunu tekančiu vandeniu ir dar gyvenime nei vienam butely neapsigyveno infekcija. Tiesa, naudoju "butelių plovimo mašiną", kurią paskelbiau jau senai
http://www.alaus.info/forumas/members/g ... ro-xp.html
- Regis
@Tomas: pritariu dėl butelių. O turbo-plovimo-mašiną galėtum paskelbti ir labiau viešoje erdvėje, nes anas forumas neregistruotiems lankytojams nieko nerodo 
- Tomas
Sorry dėl nuorodos, nepagalvojau
štai:
[attachment=4335,225]
[attachment=4335,225]
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
- Žaldokas
Jei ir ryžčiausi grįžti prie buteliavimo, tai galvočiau minimum apie kažką tokio. Nes vien nuo minties apie kokį nors rankinį plovimą krūminius semia 
http://www.youtube.com/watch?v=35zhUHyI ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=35zhUHyI ... re=related
- Žaldokas
@Maistra
Gera mintis. Dėl paprastumo gal ir ne, nes reikia papildomai generatoriaus (koks jis bebūtų). Už tai nereikėtų naudoti chemijos. Tai pliusas. Aš įsivaizdavau taip, kad pirma pravarai vandeniu (mechaninis plovimas), tada keiti vandenį į dezinfekantą ir "prasuki" juo. Bet garai antram etape taip pat variantas.
Gera mintis. Dėl paprastumo gal ir ne, nes reikia papildomai generatoriaus (koks jis bebūtų). Už tai nereikėtų naudoti chemijos. Tai pliusas. Aš įsivaizdavau taip, kad pirma pravarai vandeniu (mechaninis plovimas), tada keiti vandenį į dezinfekantą ir "prasuki" juo. Bet garai antram etape taip pat variantas.
- Žaldokas
Apie pirmą plovimą nekalbu. Tai atskira tema. Juk visų pirma nuo jų reikia nuimti etiketes.
Žinau ką reiškia paruošti 100 butelių, ne kartą teko. Teko ir arti 200. Dar kaimo sąlygomis, kur nei vandentiekio, nei kanalizacijos. O kai paskui stebi kaip tie 0,5 buteliukai "tirpsta" vasaros karštyje, supranti, jog tai kova su vėjo malūnais
Naujų tai gaut gal ir galima. Tačiau pirma - jie nebus tokie visai jau pigūs, o antra negi drįstum į juos iškarto (be sterilizavimo) pilstyt?
Žinau ką reiškia paruošti 100 butelių, ne kartą teko. Teko ir arti 200. Dar kaimo sąlygomis, kur nei vandentiekio, nei kanalizacijos. O kai paskui stebi kaip tie 0,5 buteliukai "tirpsta" vasaros karštyje, supranti, jog tai kova su vėjo malūnais
Naujų tai gaut gal ir galima. Tačiau pirma - jie nebus tokie visai jau pigūs, o antra negi drįstum į juos iškarto (be sterilizavimo) pilstyt?
- Giords
Aš irgi butelius ruošiu kaimo sąlygomis, o tai sakyčiau netgi geriau nei bute - naujus butelius užsimerkiu kokiam kubile, kitą dieną etiketės jau pačios nukrenta, su šlanga (ala http://www.savasalus.lt/lt/iranga/valym ... blast.html) kelis kartus praskalauju susidariusį pelėsį, su butelių plovimo mašina turbo pro xp prasuku, dar kartą praskalauju, ir viskas - nei kokių kaitinimų ar chemijos. Per 1 toną išvirto alaus gal ir buvo vienas atvejas, kai nesupratau, nuo ko buvo keistas alaus skonis vienam butely, bet tai mizeris
)
- Žaldokas
Plauti etiketes kaime geriau, bet tik vasarą. Iš "ale blast" nėra jokios naudos kai nėra vandentiekio (su geru spaudimu). Dėl kaitinimo ir chemijos jei alus suvartojamas per savaitę arba laikomas šaltai tai gal ir nereikia. Kitu atveju nebent sterilus vanduo pas patį bėga, kad iš 1 tonos tik vienas butelis neaiškus buvo 
- Raimondas
Namie turiu kercherį, tai su kercheriu pora sekundžiu į vidų ir ten viska išpurškia. po to seipapiplaunu pavirčiu jau kriauklėje ir į orkaite 15 min ant 150 temp
- west
geras su kercheriu nesu bandęs reiks vasarą pabandyt 
- Regis
Jeigu turit kercherį - pasidairykit spec. antgalio. Jis skirtas vamzdžių praplovimui. Žalvarinis antgalis su skylutėmis ant lankstau šlangelio. Uošvis turi - kaip tik antgalis telpa į butelį. Va tai efektyvus plovimo prietaisas 
- Burbulas
Butelių plovimui/dezinfekavimui su oxi naudoju šį įrenginį http://www.savasalus.lt/lt/iranga/valym ... atore.html. Viskas su juo gerai, tik kai keli butelį viršun karts nuo karto švirkštelna skysčio į šonus
. Patobulinau uždėdamas silikono gabalėlį. Dabar viskas subėga atgal į indą.
Šiandien prieš pilstant girą į plastikinius butelius nutariau irgi juos paralpaut/pradezinfekuot. Bėda, kad plastikinių butelių kaklelio skylė 21,5mm ir ant Avinator'ės jie praslysta gilyn - neišeina naudotis. Išeitį radau labai paprastą - pragręžiau dangtelyje 14mm skylę. dabar galima ir plastikinius butelius be vargo skalaut
[attachment=7750,386] [attachment=7750,387] [attachment=7750,388] [attachment=7750,389]
Šiandien prieš pilstant girą į plastikinius butelius nutariau irgi juos paralpaut/pradezinfekuot. Bėda, kad plastikinių butelių kaklelio skylė 21,5mm ir ant Avinator'ės jie praslysta gilyn - neišeina naudotis. Išeitį radau labai paprastą - pragręžiau dangtelyje 14mm skylę. dabar galima ir plastikinius butelius be vargo skalaut
[attachment=7750,386] [attachment=7750,387] [attachment=7750,388] [attachment=7750,389]
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.