brandinimo temperatūros??
- west
brandinimo temperatūros??
iškilo klausimas.
anksčiau kai neturėjau sąlygų visą alų brandinau tiesiog namie ant lentynos tamsiukyje.
dabar išsikasiau alė rūsį kur pastoviai +5. taigi lageriavimui buvo labai puiku.
kyla klausimas. kitos rūšys, baltas, elis? kaip geriau jiems? brandinti ir toliau kambario temp. ar palaikyti kelias dienas kad užsigazuotu ir išnešti šaltai į +5?
anksčiau kai neturėjau sąlygų visą alų brandinau tiesiog namie ant lentynos tamsiukyje.
dabar išsikasiau alė rūsį kur pastoviai +5. taigi lageriavimui buvo labai puiku.
kyla klausimas. kitos rūšys, baltas, elis? kaip geriau jiems? brandinti ir toliau kambario temp. ar palaikyti kelias dienas kad užsigazuotu ir išnešti šaltai į +5?
- Gytis
Re: brandinimo temperatūros??
manau +5 visiems bus daug geriau. Tik laikyk šiltai bent savaitę, o tai net ir dvi prieš išnešdamas šaltai.
- zaltys
kuo žemesnė temperatūra - tuo lėčiau vyksta procesas, tuo ilgiau gali laikyti, mažiau keisis skonis. Aš tik už rūsiuką
Dar pabandyčiau keletą butelių elio iš kart po išpilstymo pusmečiui padėt šaltai, turiu nuojautą kad užsigazuotų, gal ir klystu.
- pofke
Man po antrinės per 3 mėnesius neužsigazavo eliukas rūsy prie +3. Parnešus į +15 užsigazavo per 5 dienas.
- zaltys
tada nebandysiu, viskas aišku
- Maegnar
Fermentacija kibire (ar kubile, ar dar kur laikot) eliui vyksta prie 18-21 C, o lageriui - prie 7-11 C.
Buteliuose galima pora savaiciu palaikyti siltai, o veliau isnesti i rusi.
Buteliuose galima pora savaiciu palaikyti siltai, o veliau isnesti i rusi.
- Linas
Pas mane šiltu metų laiku rūsys gan šiltas, šiuo metu apie 13 laipsnių šilumos. gal kažkas taip pat prie panašių sąlygų brandina/sandėliuoja alų? Kiek laiko gali išsilaikyti neprarūgęs alus tokioje temperatūroje, jeigu misa buvo verdama apie 1 val. Anksčiau iki mėnesio laikydavo, bet virdavau tik keletą minučių. Ar tikėtinas kitoks rezultatas kai dabar verdu 1 val?
- vidmantas
Vasarą iki 14, žiemą iki 3 šilumos. Metus išlaikė ir neriba. Ne vien nuo virimo laiko priklauso. ABV ir IBU taip pat kažkiek svarbūs.
- erstikis
@Linas. Jei neužkrėsi alų aušindamas, perpilinėdamas ir dėdamas mieles, tai užteks ir 30 min misos virimo, ir laikysis alus ne vienus metus. Viskas priklauso nuo užkrėtimo laipsnio.
- Tomas
Nelaukiant karščių, kai ir rūsyje temp. pakyla iki +20, ir išsikovojus namie papildomą vietą, įsigijau "alaus šaldytuvą", atitinkamai jį ir apipavidalinau
[attachment=2918,133]
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
- svyturys
Ach tu mažas nenaudėli
. Man kol kas tai nepavyksta išsikovoti papildomos vietos, juolab noriu aš šaldymo dėžę pirkt, kuri ploto daugiau užima. Ir manau, kad tau ten vietos ir lagerui fermentuot užtektų
Beje, kodėl uždarytas, negi tuščias
?
- Tomas
Svarsčiau ir aš apie dėžę, bet bute nėra daug vietos, tai įprastas šaldytuvas čia turi privalumą. Juolab jo tūris - 285 ltr. (šaldytuvas be šaldymo kameros). O tu jau numatei kaip patobulinti šaldymo dėžę, kad būtų reikiama alui temperatūra?
P.S. taip, kol kas tuščias, bet tereikia tik iš rūsio viską sunešti
Parašysiu vėliau kiek alaus įmanoma sutalpinti jame
P.S. taip, kol kas tuščias, bet tereikia tik iš rūsio viską sunešti
Parašysiu vėliau kiek alaus įmanoma sutalpinti jame
- Modeslovas
Gėris toks šaldytuviukas. O ir atrodo super.
Reikia tikėtis ir aš kada nors iki ko nors panašaus dagyvensiu )
Reikia tikėtis ir aš kada nors iki ko nors panašaus dagyvensiu )
- svyturys
Manau pakaktų įmontuot termostatą, kuris palaikytų ir pliusinę temperatūrą.