Sveiki, norėjau pasidaryti paprasto saisono vasarai, per karščius gurkštelti.
Pale ale salyklas, lalermano Belle saisono mielės ir Hallertauer Hersbrucker apyniai. Salinau ir tekinau naudodamas maišą (BIAB) su antroku ir trečioku, mat turiu du puodus, tai galėjau sau leisti. , tikėjausi efektyvumo mažesnio , o gavosi 71 proc puodo efektyvumas, tai og gavosi 1.058.
Mielės turėjo suvalgyti iki 1.012, bet suvalgė iki 1.002, rezultate abv 7.4, alkoholis jaučiasi skonyje, o bičiuliai stiprių alų prisibijo, vasarą tokio nepagurkšnosi žolę pjaudamas. Bet negi išmesi, ūkyje gal pravers - supilsčiau į mažus buteliukus ir mąstau, kada jį bus galima geti, ar ilgai brandinti, nesu tokio stipraus daręs. Jei kas kokį patarimą mestels , būsiu dėkingas.
kiek brandinti perdaug stiprų saisoną?
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: kiek brandinti perdaug stiprų saisoną?
Nekomentuosiu dėl FG, koks yra, toks yra, jau nieko nepakeisi...
Nieko čia neprigalvosi - tiesiog padėk kokiam tamsiam rusy kokiam pusmečiui ir pažiūrėk ar pagerės kas nors. Tik turiu įtarimą, kad su 1.002 FG gali būt kad stebuklas neįvyks...
7% ABV tarp kitko nėra labai jau stiprus alus - aš visokius barleywine'us, imperial stout'us ir pan. (12% ABV ir daugiau) laikau kaip minimum 12 mėnesių, o dažnai ir 2, 3 ir 5 metus kol jie būna pasiruošę patekt į taurę..
Nieko čia neprigalvosi - tiesiog padėk kokiam tamsiam rusy kokiam pusmečiui ir pažiūrėk ar pagerės kas nors. Tik turiu įtarimą, kad su 1.002 FG gali būt kad stebuklas neįvyks...
7% ABV tarp kitko nėra labai jau stiprus alus - aš visokius barleywine'us, imperial stout'us ir pan. (12% ABV ir daugiau) laikau kaip minimum 12 mėnesių, o dažnai ir 2, 3 ir 5 metus kol jie būna pasiruošę patekt į taurę..

- Gytis
- Pranešimai: 1830
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: kiek brandinti perdaug stiprų saisoną?
Verdi 3% alų, kokį paprastą, net nebūtinai saisoną. Fermentuoji, kažkuriuo metu iš butelių supili į fermenterį saisoną. Dar likusios mielės suvarys ir antro slaus fg iki 0, bet koks skirtumas. Turėsi daug 5% laipsnių alaus.
Gali iš viso skirtingais santykiais pamaišyti, jeigu turi fermenterių pakankamai. Aš pats esu taip daręs ne kartą. Na kelis kartus, jeigu tiksliau. Alus tik geresnis būna, nes su antra partija gali kartumą, saldumą, spalvą ir t.t pakoreguoti.
Brandindamas slaus atiprumo nepakeisi.
Gali iš viso skirtingais santykiais pamaišyti, jeigu turi fermenterių pakankamai. Aš pats esu taip daręs ne kartą. Na kelis kartus, jeigu tiksliau. Alus tik geresnis būna, nes su antra partija gali kartumą, saldumą, spalvą ir t.t pakoreguoti.
Brandindamas slaus atiprumo nepakeisi.
-
- Pranešimai: 52
- Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06
Re: kiek brandinti perdaug stiprų saisoną?
O kokiu būdu galėjo išsifermentuoti iki FG 1.002 ir kodėl taip nutiko..? Buvo salinta labai žemoje temperatūroje ir prie kokios temperatūros galėjo taip nutikti..? Pasigavo bakteriją, kuri suvalgė daugiau nei mielės perkando..?
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: kiek brandinti perdaug stiprų saisoną?
Būtent tas ir man užkliuvo, todėl ir užsiminiau apie FG...
Mano spėjimas kad pasigavo bakteriją, na gal gali būt ir dėl žemos salinimo temperatūros - kokioje temp. buvo salinta? Bet bent jau man niekad nėra pavykę taip sausai sufermentuoti alų (čia praktiškai vyno "sausumas"
).
Kitas dalykas, jei tikrai bakterija, tai Gyčio pasiūlytas variantas nelabai tinka, nes maišydamas alus, ir naują alų užkrėsi ta bakterija...
Jei bakterija, tai alus turėtų būti blankaus skonio, beveik be kūno, stipriau gazuotas, gali būti šiek tiek rūgštokas ir pan. - kitaip sakant jaustųsi kad kažkas negerai.
Mano spėjimas kad pasigavo bakteriją, na gal gali būt ir dėl žemos salinimo temperatūros - kokioje temp. buvo salinta? Bet bent jau man niekad nėra pavykę taip sausai sufermentuoti alų (čia praktiškai vyno "sausumas"

Kitas dalykas, jei tikrai bakterija, tai Gyčio pasiūlytas variantas nelabai tinka, nes maišydamas alus, ir naują alų užkrėsi ta bakterija...
Jei bakterija, tai alus turėtų būti blankaus skonio, beveik be kūno, stipriau gazuotas, gali būti šiek tiek rūgštokas ir pan. - kitaip sakant jaustųsi kad kažkas negerai.
- gi-bi
- Pranešimai: 90
- Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32
Re: kiek brandinti perdaug stiprų saisoną?
Iš tikro būtų įdomu išgirsti atsiliepimą apie skonį.
Mano asmeninė patirtis su šiomis mielėmis, atenuacija ne mažiau 90 %,o gaminant midų 100 %.
Todėl jei pasalinta temperatūroje apie 62 C tai su FG viskas gerai
Mano asmeninė patirtis su šiomis mielėmis, atenuacija ne mažiau 90 %,o gaminant midų 100 %.
Todėl jei pasalinta temperatūroje apie 62 C tai su FG viskas gerai

-
- Pranešimai: 29
- Užsiregistravo: 2018-08-23, 12:47
Re: kiek brandinti perdaug stiprų saisoną?
Sveiki, salinimo temperatūros nebepamenu. Pastovėjo pora mėnesiu ir dingo tas aitrumas. Toks truputi ploksčias skonis , ale geriamumas atsirado. Būtų bakterija, nutūgštėtų normaliai, dabar tik sausas skonis. Ačiū už komebtarus. Belieka vesti užrašus virimo, tada žinosiu tiksliai, kaip ir ką dariau.
-
- Pranešimai: 29
- Užsiregistravo: 2018-08-23, 12:47
Re: kiek brandinti perdaug stiprų saisoną?
Užbaigiu šią temą. Paskutinį butelį šito saisono pabaigiau prieš pora savaičių, 10 mėn rūsy tamsiam išbuvo. Labai skaidrus, gero geriamumo, labai sausas, skonis susitvarkė. Pasirodo laikas tikrai gydo.
- kerla
- Pranešimai: 30
- Užsiregistravo: 2020-10-15, 19:09
Re: kiek brandinti perdaug stiprų saisoną?
Kartojai dar?Ali rašė: ↑2021-03-23, 21:14Užbaigiu šią temą. Paskutinį butelį šito saisono pabaigiau prieš pora savaičių, 10 mėn rūsy tamsiam išbuvo. Labai skaidrus, gero geriamumo, labai sausas, skonis susitvarkė. Pasirodo laikas tikrai gydo. Vonios lentynėlės