Sveiki,
Pirmą kartą gaminame sidriuką ir iškilo toks klausimas. Skaičiau, kad sidras fermentacijos metu negali gauti deguonies, kitaip virs actu. Klausimas, kaip paimti mėginį matavimui jeigu fermentacija vyksta stikliniame inde be kraniuko? Ar nieko tokio jei bus trumpam atidaryta paimti mėginį?
Ačiū
Sidro mėginio paėmimas iš fermentacijos indo
-
- Pranešimai: 1
- Užsiregistravo: 2019-11-07, 07:05
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: Sidro mėginio paėmimas iš fermentacijos indo
Ar aš čia kažko nežinau, ar man vienam čia skamba juokingai?
(nesupratau ar Lrytas, sakydamas "Nieko nebus" turėjo omenyje, kad nieko nesigaus, ar kad viskas ok
)
Juk kontakto su deguonim 100% niekad neišvengsi. Aš kai darau sidrą tai palaukiu kol įvyks pirminė fermentacija kibire, tada atidarau dangtį, įmerkiu hidrometrą (kontaktas su deguonim), jei viskas ok, su sifonu perpilu į antrinį siaurėjantį didbutelį (kontaktas su deguonim). Po kokio mėnesio-kito, su sifonu perpilu sidrą į išpilstymo kibrą (kontaktas su deguonim), vėl merkiu hidrometrą, dedu gliukozės užgazavimui, išpilstau į butelius (kontaktas su deguonim) ir palieku brandintis. Nu man kažkaip gaunasi tas sidras, ir į actą nepanašus...
Ar galit pasakyt kaip galima nuo užraugimo iki butelio daeit be kontakto su deguonim?
P.S. Jei stikliniame (siaurėjančiame) inde fermentuoji, tai oksidacija dar mažesnė, ten gi kakliuke paviršiaus plotas kokių 20-30 kartų mažesnis nei kibire - tiesiog atkimšk kamštį, įmerk dezinfekuotą hidrometrą, pamatuok ir vėl užkimšk.


Juk kontakto su deguonim 100% niekad neišvengsi. Aš kai darau sidrą tai palaukiu kol įvyks pirminė fermentacija kibire, tada atidarau dangtį, įmerkiu hidrometrą (kontaktas su deguonim), jei viskas ok, su sifonu perpilu į antrinį siaurėjantį didbutelį (kontaktas su deguonim). Po kokio mėnesio-kito, su sifonu perpilu sidrą į išpilstymo kibrą (kontaktas su deguonim), vėl merkiu hidrometrą, dedu gliukozės užgazavimui, išpilstau į butelius (kontaktas su deguonim) ir palieku brandintis. Nu man kažkaip gaunasi tas sidras, ir į actą nepanašus...
Ar galit pasakyt kaip galima nuo užraugimo iki butelio daeit be kontakto su deguonim?
P.S. Jei stikliniame (siaurėjančiame) inde fermentuoji, tai oksidacija dar mažesnė, ten gi kakliuke paviršiaus plotas kokių 20-30 kartų mažesnis nei kibire - tiesiog atkimšk kamštį, įmerk dezinfekuotą hidrometrą, pamatuok ir vėl užkimšk.
-
- Pranešimai: 100
- Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26
Re: Sidro mėginio paėmimas iš fermentacijos indo
Jei neskubi, ir matai, kad fermentacija vyksta, laikyk tą sidrą kokį mėnesį, tai fermentacija tikrai pasibaigs ir mielės nusės, tada jau pilstyk. Pamatuosi, jei įdomu, prieš pilstydamas.
- Gytis
- Pranešimai: 1830
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Sidro mėginio paėmimas iš fermentacijos indo
Nuo deguonies sidras actu nevirs.
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Sidro mėginio paėmimas iš fermentacijos indo
Atidarius fermenterį, pvz., hidrometro pamerkimui, kontakto su deguonimi dar nėra (nebent pūs skersvėjai). Babandyk atsidaręs fermenterį prikišti nosį prie jo paviršiaus - CO2 kirs per nosį kaip reikiantKrauzenas rašė:Juk kontakto su deguonim 100% niekad neišvengsi. Aš kai darau sidrą tai palaukiu kol įvyks pirminė fermentacija kibire, tada atidarau dangtį, įmerkiu hidrometrą (kontaktas su deguonim), jei viskas ok, su sifonu perpilu į antrinį siaurėjantį didbutelį (kontaktas su deguonim). Po kokio mėnesio-kito, su sifonu perpilu sidrą į išpilstymo kibrą (kontaktas su deguonim), vėl merkiu hidrometrą, dedu gliukozės užgazavimui, išpilstau į butelius (kontaktas su deguonim) ir palieku brandintis. Nu man kažkaip gaunasi tas sidras, ir į actą nepanašus...
Ar galit pasakyt kaip galima nuo užraugimo iki butelio daeit be kontakto su deguonim?

-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: Sidro mėginio paėmimas iš fermentacijos indo
Jau šitą "bajerį" patyriau prieš daug metų, dar savo aludarystės/vyndarystės pradžioj, tai man ne naujiena - pirmą kartą vos nenugriuvau užtraukęsGiords rašė:Pabandyk atsidaręs fermenterį prikišti nosį prie jo paviršiaus - CO2 kirs per nosį kaip reikiant

O šiaip, CO2 paklodė žinoma saugo nuo oksidacijos, bet turbūt tik pirminiame fermenteryje, toliau perpylinėjant jau nelabai kas iš jos telieka, todėl siaurėjantys didbuteliai yra labai geras daiktas antrinei. Aišku, jei turi prabangą įpurkšt CO2, tai dar geriau.
Beje, dar reiktų pastebėti, kad temos autorius baiminasi dėl sidro pavirtimo actu, tai reiktų dar pasakyti, kad gavęs deguonies sidras nepavirs actu jei nebus užkrėstas "Acetobacter" bakterija - jei viskas švariai daroma ir laikoma, tai gali oksiduot kiek nori, be bakterijos acto negausi...
(jokiu būdu nesakau, kad nereikia laikytis švaros)