Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

ATSAKYTI
Vartotojo avataras
JodaZ
Pranešimai: 27
Užsiregistravo: 2011-02-19, 16:15

Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė JodaZ »

Skaitinėjau kaip daryti sidrą iš obuolių ir iškilo keli klausimai.
Radau du aprašymus kaip jį daryti:

http://atvirasalus.lt/blog/regis/2012/0 ... taisykles/

http://www.medeja.lt/index.php?kk=3&vv=33&pp=2
Mane domina daryti su pirktinėm mielėm, užgazuojant butelyje.
1. Viename iš šaltinių RŪGIMĄ STABDANTI PRIEMONĖ (KONSERVANTAS) naudojamas prieš įdedant pirktines mieles. Ar tai nepakenkia mielių darbui? Nebus taip kad įdėjus tą konservantą galėsiu dėti kiek norėsiu visokių mielių o rūgimas nevyks nes jau "užkonservuota"? Gal reik įdėjus konservantą palaukti kažkiek valandų?
2. Pektino fermentas. Ar didelis skirtumas būtų darant su juo ir be jo?
3. Jei dėsiu ir pektino fermentą ir konservantą prieš sudedant mieles - ką dėti pirmiau, pektiną ar konservantą? Kaip supratau sudėjus pektiną reikia palaukti kelias valandas prieš sudedant mieles.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Regis »

Švelniai tariant į Medėjos rašinius daug nesigilink ;)
Savasalus.lt turi atsivežę mielių putojančiam vynui ir sidrui - kreipkis į juos. Mielės gana agresyvios, todėl laukines mieles turėtų užgožti.

Vartotojo avataras
darenkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2011-02-09, 16:21

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė darenkas »

sveiki, zodziu konservantas dedamas tam, kad butu uzmustos laukines mieles, kulturines mieles reiktu deti bent po paros. Manau pektina gali deti su konservantu ir nieko jam nenutiks.

Vartotojo avataras
Sidras
Pranešimai: 36
Užsiregistravo: 2012-08-20, 15:51

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Sidras »

Sidra gaminuosi jau keletą metų. Jei angliškai moki skaityti, labai geras puslapis yra http://www.cider.org.uk/, ir diskusijų lenta https://groups.google.com/forum/?fromgr ... r-workshop . Medėjos paistalų neklausyk dėl visokių skiedimų su vandeniu ir cukraus dadėjimu, virinimų ir panašiai.
Iš pačio patirties rekomenduoju naudoti SO2 (sunaikinti laukines mieles, kad neatsirastu visokių nagų lakų kvapų, rūgštumo ir pan.) + kultūrintas mieles (kadangi tokių kaip sidro mielių nėra, tai geriausi rezultatai būna su AWRI 350, EC-1118, 71B kada pH labai mažas, DV-10, D-47, W-15 ) + vitaminus (jei nori greitesnės fermentacijos ir kad nesustotų pusiaukėlėje fermentacija). Dėl pektino, čia jau kaip tau išeina, visokių nuomonių ir yra, bet pats pasakysiu iš savo patirties ir naudojant ir nenaudojant man visuomet sidras nuskaidrėdavo, gal dėl iš dalies naudodavau gerai prinokusius obuolius. Aš visuomet dedu, bet tik kokius 1/3-1/4 rekomenduojamos dozės. SO2 beveik neturi įtakos pektino veiksmingumui.
Užgazuojant butelyje yra keli variantai:
1. Pilna fermentacija iki "Hard Cider" ir duoti visoms nuosėdoms nusėsti po pirminės fermentacijos ir racking'o kol nuskaidrės (laikyti sidrą ant mielių patalo iš dalies nepatartina, nes jos priteiks savitą skonį, nors kiti tai specialiai daro). Po to į butelį įberti ~10g cukraus (maždaug arbatinis šaukštelis) ir likusioms mielėms atlikti savo darbą uždarius butelį. Perspėjimas - NENAUDOTI VYNO BUTELIŲ!!! Tik alaus arba šampano. Privalumai: mažai nuosėdų, lengvai kontroliuojamas, paprastas procesas. Trūkumai: padidėjęs alkoholio kiekis (čia kaip kam), atsiradęs pašalinis skonis cukraus fermentavimo metu.
2. Kada fermentacija pasiekia SG 1,005 (SG <1,010 saugu šampano buteliams) praleidus pro >10mikronų filtrą, ar prieš tai rackin'us supilstyti į alaus butelius ir psio. Likusi fermentacija vyksta butelyje prisisotinant CO2.

Privalumai: natūralus, be cukraus produktas, be pašalinių skonių. Trūkumai: didesnis drumstumas, nuosėdos, reikia tikslesnių matavimo priemonių SG kitimui matuoti (tam tikslui aš ir nusipirkau tikslius hidrometrus, kurių likutį išparduodu)
Vienu ir kitu atvėju, po kurio tai laiko prasidės lėta malo-laktinė fermentacija, kurios metu malo rūgštis taps lakto ir sidras bus švelnesnis, ne toks rūgštus (nors man asmeniškai toks patinka). Pavasariui-vasarai bus nuostabus gėrimas.
3. Kaip ir antru atvėju, tik pasiekus SG 1,014-1,012 supilstoma į butelius. Po kurio tai laiko atsidarom butelį ir paragaujam. Jei skanus ir užsigazavės, dar syki pamatuojamas SG (kad skirtumas neviršytu 0,005 SG) buteliai pasterizuojami vandens vonioje butelio tūrinys sušyla iki 64C ~30min. Privalumai: galima gauti saldų, pusiau saldų sidrą. Trūkumai: dideli operaciniai kaštai + daug darbo, pavojinga!!! rekomenduojama pasterizacijos metu naudoti akinus ir apsaugines pirštines, nebevyks malo-laktinė fermentacija.
Skanaus :)

Vartotojo avataras
goem
Pranešimai: 91
Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė goem »

O kam tau deti pektina, jo ir taip pakankamai oboliuose yra. Jei saldinsi sultis, tai daryk neiskarto, o kai aprims pirmine aktyvioji fermentacija. Veliau rekomenduojama antrine daryti. Beje idejus campden'a ar kazkoki kita konservanta neuzdaryk aklinai fermenterio. suleidus mieles kelias paras, palaikyk fermenterio anga pridengta marle, taip greicia pasidaugins mieles. Fermentacija rekomenduojama daryti zemesneje temperaturoje 15 - 17C', tada isryskeja subtilesni skoniai. Pirmine ir antrine fermentacija uztrunka apie 2menesius. Daugiau jokiu paslapciu nera, viskas priklausys kokios rusies oboliuos pasirinksi. sekmes.

Vartotojo avataras
null
Pranešimai: 633
Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė null »

nu va atsiradus Sidrui bendruomenėje ir kilus mintims pasigaminti sidrą atvirasalus.lt gimsta nauja SIDRO kategorija ir stilius. Dėkite receptus, pasakokite kaip daryti....

http://www.atvirasalus.lt/stilius/84-Sidras

Vartotojo avataras
null
Pranešimai: 633
Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė null »

Beje gal kas bus turtingas antaniniais obuoliais? Norėčiau iš jų pasidaryti sidrą...

Vartotojo avataras
Sidras
Pranešimai: 36
Užsiregistravo: 2012-08-20, 15:51

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Sidras »

To goem:

Taip, obuoliuose pektino daug, šnekama apie fermentą pektinams ardyti. Saldinant sultis gaunasi nebe sidras, o obuolių vynas. JodaZ teiraujasi apie sidrą. Dėl žemesnės fermentacijos temperatūros tai čia priklauso nuo mielių - jei naudojamos sukultūrintos, tai skaityti reikia specifikacija, darant laukine fermentacija - taip, ji galima prie žemesnių temperatūrų, tada SO2 kieki reiktų dvigubai mažesnį dėti. Kiek SO2 reikia priklausomai nuo pH ir kokia fermentaciją pasirinksi laukinė ar sukultūrinta : http://www.ciderworkshop.com/files/Rich ... Wizard.xls
Sekmės

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Regis »

Matyt nedarysiu šiemet sidro. Sodyboje senas soda, pramečiuoja, šiemet derliaus nebus :(

Vartotojo avataras
Zydrius
Pranešimai: 160
Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Zydrius »

mano žinomi sodai šiemet kaip tik turtingi obuoliais. įtariu kaip tik šiemet ir yra obuolių metai. tai manau, jei tik nori, lengvai obuolių gausi:)

Vartotojo avataras
goem
Pranešimai: 91
Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė goem »

Sidras, kiekvienas saltinis turi savo niuansus.O bayanus mieliu dirbimo temperatura 15 - 30C'.

Vartotojo avataras
goem
Pranešimai: 91
Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė goem »

Regis, priemesciu keliai nukrauti kritusiu obuoliu maisais. Obuoliu supirkimo kaina 0.30lt/kg. Daugiau negu puikus metas pradeti planuotis sidro gaminima :)

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Regis »

Anksti dar sidrą gaminti. Reikia luktelt bobų vasaros :)

Vartotojo avataras
goem
Pranešimai: 91
Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė goem »

apie gamyba sitam forume mes net nekalbam :)

off

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė audryla »

Turiu klausimėlį: kokias mieles iš "SavasAlus" asortimento rekomenduotumėt sidro gamybai?

Vartotojo avataras
svyturys
Pranešimai: 225
Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė svyturys »

S04 arba notty

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė audryla »

@švyturys

alaus mieles? Kažkodėl naiviai tikėjau atsakymo apie vyno mieles :-(

Vartotojo avataras
svyturys
Pranešimai: 225
Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė svyturys »

Tai kad savam nėra vyno mielių, dėl to ir parašiau šias alaus mieles kaip alternatyvą, nebent iš brouwland katalogo siųstis arba vitis.lt

Vartotojo avataras
svyturys
Pranešimai: 225
Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė svyturys »

O blyn, klydau, pasirodo yra :)

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė audryla »

...va va ... yra... todėl ir klausiu :-)

Vartotojo avataras
svyturys
Pranešimai: 225
Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė svyturys »

Nesu jų nei vienų bandęs, bet manau, kad daugiau ar mažiau tinka visos

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė audryla »

Kažkodėl linkstu prie šitų

Vartotojo avataras
Sidras
Pranešimai: 36
Užsiregistravo: 2012-08-20, 15:51

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Sidras »

To audryla,

Aš pats niekada nebandęs šių melių, šiais metais išbandysiu pats. Bet kaip minėjau ankstesnuose pasysakymuose " (kadangi tokių kaip sidro mielių nėra, tai geriausi rezultatai būna su AWRI 350, EC-1118, 71B kada pH labai mažas, DV-10, D-47, W-15 ) ", tai brouwland turi tik AWRI 350, bet ir man didokas kiekis - gal kas koorperatyviai gali susidėti? :) paimčiau kokius 200gr. O iš browland tiktų dar šios - "dried wine yeast BIOFERM CHAMP".

Vartotojo avataras
goem
Pranešimai: 91
Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė goem »

audryla, visos sidro isvardintos mieles (AWRI 350, EC-1118, 71B) yra Saccharomyces bayanus mieles, kitaip tariant putojancio vyno, sampano, sidro mieles. Savasalus minejo jog ju uzsiveze pakankamai.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Regis »

@svyturys: yra savam aluje sidrui tinkamu mielių. Tik jie web'e kažkodėl neskelbia. Apsilankyk ir rasi.

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė audryla »

...uff... kažkas ne taip su mano sidro bandymu...

Išspaudžiau sultis, subėriau sulfitus ir pektino enzymą... po 48 val suleidau kultūrines mielės. Praėjus 24 val po mielių suleidimo jokių gyvybės požymių.

Klausimai:

Per kiek realiai vyno mielės užsiveda?

Gal sulfitų per daug? Jei taip ką tokiu atveju daryt?

Vartotojo avataras
svyturys
Pranešimai: 225
Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė svyturys »

O tai kam tuos sulfitus dėjai? Gi jie mielių žudikai. O man sidras įsivažiavo per 3 dienas.

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė audryla »

Sulfitus sumečiau norėdamas laukines mieles užmušti...

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė Regis »

Sulfitai nužudo viską - tame tarpe ir vyno mieles. Jie tam ir skirti, kad stabdytų visų mielių veiklą.

Jeigu obuoliai prieš spaudimą plauti - laukinių mielių bijoti nereikia. Supilamos sultys, dedamos mielės ir laukiama rezultato.

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!

Standartinė audryla »

Tai kiek suprantu turiu dabar krūvą nerūgstančių sulčių? :-)

ATSAKYTI