Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
- JodaZ
- Pranešimai: 27
- Užsiregistravo: 2011-02-19, 16:15
Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Skaitinėjau kaip daryti sidrą iš obuolių ir iškilo keli klausimai.
Radau du aprašymus kaip jį daryti:
http://atvirasalus.lt/blog/regis/2012/0 ... taisykles/
http://www.medeja.lt/index.php?kk=3&vv=33&pp=2
Mane domina daryti su pirktinėm mielėm, užgazuojant butelyje.
1. Viename iš šaltinių RŪGIMĄ STABDANTI PRIEMONĖ (KONSERVANTAS) naudojamas prieš įdedant pirktines mieles. Ar tai nepakenkia mielių darbui? Nebus taip kad įdėjus tą konservantą galėsiu dėti kiek norėsiu visokių mielių o rūgimas nevyks nes jau "užkonservuota"? Gal reik įdėjus konservantą palaukti kažkiek valandų?
2. Pektino fermentas. Ar didelis skirtumas būtų darant su juo ir be jo?
3. Jei dėsiu ir pektino fermentą ir konservantą prieš sudedant mieles - ką dėti pirmiau, pektiną ar konservantą? Kaip supratau sudėjus pektiną reikia palaukti kelias valandas prieš sudedant mieles.
Radau du aprašymus kaip jį daryti:
http://atvirasalus.lt/blog/regis/2012/0 ... taisykles/
http://www.medeja.lt/index.php?kk=3&vv=33&pp=2
Mane domina daryti su pirktinėm mielėm, užgazuojant butelyje.
1. Viename iš šaltinių RŪGIMĄ STABDANTI PRIEMONĖ (KONSERVANTAS) naudojamas prieš įdedant pirktines mieles. Ar tai nepakenkia mielių darbui? Nebus taip kad įdėjus tą konservantą galėsiu dėti kiek norėsiu visokių mielių o rūgimas nevyks nes jau "užkonservuota"? Gal reik įdėjus konservantą palaukti kažkiek valandų?
2. Pektino fermentas. Ar didelis skirtumas būtų darant su juo ir be jo?
3. Jei dėsiu ir pektino fermentą ir konservantą prieš sudedant mieles - ką dėti pirmiau, pektiną ar konservantą? Kaip supratau sudėjus pektiną reikia palaukti kelias valandas prieš sudedant mieles.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Švelniai tariant į Medėjos rašinius daug nesigilink
Savasalus.lt turi atsivežę mielių putojančiam vynui ir sidrui - kreipkis į juos. Mielės gana agresyvios, todėl laukines mieles turėtų užgožti.
Savasalus.lt turi atsivežę mielių putojančiam vynui ir sidrui - kreipkis į juos. Mielės gana agresyvios, todėl laukines mieles turėtų užgožti.
- darenkas
- Pranešimai: 128
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 16:21
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
sveiki, zodziu konservantas dedamas tam, kad butu uzmustos laukines mieles, kulturines mieles reiktu deti bent po paros. Manau pektina gali deti su konservantu ir nieko jam nenutiks.
- Sidras
- Pranešimai: 36
- Užsiregistravo: 2012-08-20, 15:51
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Sidra gaminuosi jau keletą metų. Jei angliškai moki skaityti, labai geras puslapis yra http://www.cider.org.uk/, ir diskusijų lenta https://groups.google.com/forum/?fromgr ... r-workshop . Medėjos paistalų neklausyk dėl visokių skiedimų su vandeniu ir cukraus dadėjimu, virinimų ir panašiai.
Iš pačio patirties rekomenduoju naudoti SO2 (sunaikinti laukines mieles, kad neatsirastu visokių nagų lakų kvapų, rūgštumo ir pan.) + kultūrintas mieles (kadangi tokių kaip sidro mielių nėra, tai geriausi rezultatai būna su AWRI 350, EC-1118, 71B kada pH labai mažas, DV-10, D-47, W-15 ) + vitaminus (jei nori greitesnės fermentacijos ir kad nesustotų pusiaukėlėje fermentacija). Dėl pektino, čia jau kaip tau išeina, visokių nuomonių ir yra, bet pats pasakysiu iš savo patirties ir naudojant ir nenaudojant man visuomet sidras nuskaidrėdavo, gal dėl iš dalies naudodavau gerai prinokusius obuolius. Aš visuomet dedu, bet tik kokius 1/3-1/4 rekomenduojamos dozės. SO2 beveik neturi įtakos pektino veiksmingumui.
Užgazuojant butelyje yra keli variantai:
1. Pilna fermentacija iki "Hard Cider" ir duoti visoms nuosėdoms nusėsti po pirminės fermentacijos ir racking'o kol nuskaidrės (laikyti sidrą ant mielių patalo iš dalies nepatartina, nes jos priteiks savitą skonį, nors kiti tai specialiai daro). Po to į butelį įberti ~10g cukraus (maždaug arbatinis šaukštelis) ir likusioms mielėms atlikti savo darbą uždarius butelį. Perspėjimas - NENAUDOTI VYNO BUTELIŲ!!! Tik alaus arba šampano. Privalumai: mažai nuosėdų, lengvai kontroliuojamas, paprastas procesas. Trūkumai: padidėjęs alkoholio kiekis (čia kaip kam), atsiradęs pašalinis skonis cukraus fermentavimo metu.
2. Kada fermentacija pasiekia SG 1,005 (SG <1,010 saugu šampano buteliams) praleidus pro >10mikronų filtrą, ar prieš tai rackin'us supilstyti į alaus butelius ir psio. Likusi fermentacija vyksta butelyje prisisotinant CO2.
Privalumai: natūralus, be cukraus produktas, be pašalinių skonių. Trūkumai: didesnis drumstumas, nuosėdos, reikia tikslesnių matavimo priemonių SG kitimui matuoti (tam tikslui aš ir nusipirkau tikslius hidrometrus, kurių likutį išparduodu)
Vienu ir kitu atvėju, po kurio tai laiko prasidės lėta malo-laktinė fermentacija, kurios metu malo rūgštis taps lakto ir sidras bus švelnesnis, ne toks rūgštus (nors man asmeniškai toks patinka). Pavasariui-vasarai bus nuostabus gėrimas.
3. Kaip ir antru atvėju, tik pasiekus SG 1,014-1,012 supilstoma į butelius. Po kurio tai laiko atsidarom butelį ir paragaujam. Jei skanus ir užsigazavės, dar syki pamatuojamas SG (kad skirtumas neviršytu 0,005 SG) buteliai pasterizuojami vandens vonioje butelio tūrinys sušyla iki 64C ~30min. Privalumai: galima gauti saldų, pusiau saldų sidrą. Trūkumai: dideli operaciniai kaštai + daug darbo, pavojinga!!! rekomenduojama pasterizacijos metu naudoti akinus ir apsaugines pirštines, nebevyks malo-laktinė fermentacija.
Skanaus
Iš pačio patirties rekomenduoju naudoti SO2 (sunaikinti laukines mieles, kad neatsirastu visokių nagų lakų kvapų, rūgštumo ir pan.) + kultūrintas mieles (kadangi tokių kaip sidro mielių nėra, tai geriausi rezultatai būna su AWRI 350, EC-1118, 71B kada pH labai mažas, DV-10, D-47, W-15 ) + vitaminus (jei nori greitesnės fermentacijos ir kad nesustotų pusiaukėlėje fermentacija). Dėl pektino, čia jau kaip tau išeina, visokių nuomonių ir yra, bet pats pasakysiu iš savo patirties ir naudojant ir nenaudojant man visuomet sidras nuskaidrėdavo, gal dėl iš dalies naudodavau gerai prinokusius obuolius. Aš visuomet dedu, bet tik kokius 1/3-1/4 rekomenduojamos dozės. SO2 beveik neturi įtakos pektino veiksmingumui.
Užgazuojant butelyje yra keli variantai:
1. Pilna fermentacija iki "Hard Cider" ir duoti visoms nuosėdoms nusėsti po pirminės fermentacijos ir racking'o kol nuskaidrės (laikyti sidrą ant mielių patalo iš dalies nepatartina, nes jos priteiks savitą skonį, nors kiti tai specialiai daro). Po to į butelį įberti ~10g cukraus (maždaug arbatinis šaukštelis) ir likusioms mielėms atlikti savo darbą uždarius butelį. Perspėjimas - NENAUDOTI VYNO BUTELIŲ!!! Tik alaus arba šampano. Privalumai: mažai nuosėdų, lengvai kontroliuojamas, paprastas procesas. Trūkumai: padidėjęs alkoholio kiekis (čia kaip kam), atsiradęs pašalinis skonis cukraus fermentavimo metu.
2. Kada fermentacija pasiekia SG 1,005 (SG <1,010 saugu šampano buteliams) praleidus pro >10mikronų filtrą, ar prieš tai rackin'us supilstyti į alaus butelius ir psio. Likusi fermentacija vyksta butelyje prisisotinant CO2.
Privalumai: natūralus, be cukraus produktas, be pašalinių skonių. Trūkumai: didesnis drumstumas, nuosėdos, reikia tikslesnių matavimo priemonių SG kitimui matuoti (tam tikslui aš ir nusipirkau tikslius hidrometrus, kurių likutį išparduodu)
Vienu ir kitu atvėju, po kurio tai laiko prasidės lėta malo-laktinė fermentacija, kurios metu malo rūgštis taps lakto ir sidras bus švelnesnis, ne toks rūgštus (nors man asmeniškai toks patinka). Pavasariui-vasarai bus nuostabus gėrimas.
3. Kaip ir antru atvėju, tik pasiekus SG 1,014-1,012 supilstoma į butelius. Po kurio tai laiko atsidarom butelį ir paragaujam. Jei skanus ir užsigazavės, dar syki pamatuojamas SG (kad skirtumas neviršytu 0,005 SG) buteliai pasterizuojami vandens vonioje butelio tūrinys sušyla iki 64C ~30min. Privalumai: galima gauti saldų, pusiau saldų sidrą. Trūkumai: dideli operaciniai kaštai + daug darbo, pavojinga!!! rekomenduojama pasterizacijos metu naudoti akinus ir apsaugines pirštines, nebevyks malo-laktinė fermentacija.
Skanaus
- goem
- Pranešimai: 91
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
O kam tau deti pektina, jo ir taip pakankamai oboliuose yra. Jei saldinsi sultis, tai daryk neiskarto, o kai aprims pirmine aktyvioji fermentacija. Veliau rekomenduojama antrine daryti. Beje idejus campden'a ar kazkoki kita konservanta neuzdaryk aklinai fermenterio. suleidus mieles kelias paras, palaikyk fermenterio anga pridengta marle, taip greicia pasidaugins mieles. Fermentacija rekomenduojama daryti zemesneje temperaturoje 15 - 17C', tada isryskeja subtilesni skoniai. Pirmine ir antrine fermentacija uztrunka apie 2menesius. Daugiau jokiu paslapciu nera, viskas priklausys kokios rusies oboliuos pasirinksi. sekmes.
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
nu va atsiradus Sidrui bendruomenėje ir kilus mintims pasigaminti sidrą atvirasalus.lt gimsta nauja SIDRO kategorija ir stilius. Dėkite receptus, pasakokite kaip daryti....
http://www.atvirasalus.lt/stilius/84-Sidras
http://www.atvirasalus.lt/stilius/84-Sidras
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Beje gal kas bus turtingas antaniniais obuoliais? Norėčiau iš jų pasidaryti sidrą...
- Sidras
- Pranešimai: 36
- Užsiregistravo: 2012-08-20, 15:51
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
To goem:
Taip, obuoliuose pektino daug, šnekama apie fermentą pektinams ardyti. Saldinant sultis gaunasi nebe sidras, o obuolių vynas. JodaZ teiraujasi apie sidrą. Dėl žemesnės fermentacijos temperatūros tai čia priklauso nuo mielių - jei naudojamos sukultūrintos, tai skaityti reikia specifikacija, darant laukine fermentacija - taip, ji galima prie žemesnių temperatūrų, tada SO2 kieki reiktų dvigubai mažesnį dėti. Kiek SO2 reikia priklausomai nuo pH ir kokia fermentaciją pasirinksi laukinė ar sukultūrinta : http://www.ciderworkshop.com/files/Rich ... Wizard.xls
Sekmės
Taip, obuoliuose pektino daug, šnekama apie fermentą pektinams ardyti. Saldinant sultis gaunasi nebe sidras, o obuolių vynas. JodaZ teiraujasi apie sidrą. Dėl žemesnės fermentacijos temperatūros tai čia priklauso nuo mielių - jei naudojamos sukultūrintos, tai skaityti reikia specifikacija, darant laukine fermentacija - taip, ji galima prie žemesnių temperatūrų, tada SO2 kieki reiktų dvigubai mažesnį dėti. Kiek SO2 reikia priklausomai nuo pH ir kokia fermentaciją pasirinksi laukinė ar sukultūrinta : http://www.ciderworkshop.com/files/Rich ... Wizard.xls
Sekmės
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Matyt nedarysiu šiemet sidro. Sodyboje senas soda, pramečiuoja, šiemet derliaus nebus
- Zydrius
- Pranešimai: 160
- Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
mano žinomi sodai šiemet kaip tik turtingi obuoliais. įtariu kaip tik šiemet ir yra obuolių metai. tai manau, jei tik nori, lengvai obuolių gausi:)
- goem
- Pranešimai: 91
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Sidras, kiekvienas saltinis turi savo niuansus.O bayanus mieliu dirbimo temperatura 15 - 30C'.
- goem
- Pranešimai: 91
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Regis, priemesciu keliai nukrauti kritusiu obuoliu maisais. Obuoliu supirkimo kaina 0.30lt/kg. Daugiau negu puikus metas pradeti planuotis sidro gaminima
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Anksti dar sidrą gaminti. Reikia luktelt bobų vasaros
- goem
- Pranešimai: 91
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
apie gamyba sitam forume mes net nekalbam
off
off
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Turiu klausimėlį: kokias mieles iš "SavasAlus" asortimento rekomenduotumėt sidro gamybai?
- svyturys
- Pranešimai: 225
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
S04 arba notty
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
@švyturys
alaus mieles? Kažkodėl naiviai tikėjau atsakymo apie vyno mieles
alaus mieles? Kažkodėl naiviai tikėjau atsakymo apie vyno mieles
- svyturys
- Pranešimai: 225
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Tai kad savam nėra vyno mielių, dėl to ir parašiau šias alaus mieles kaip alternatyvą, nebent iš brouwland katalogo siųstis arba vitis.lt
- svyturys
- Pranešimai: 225
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
O blyn, klydau, pasirodo yra
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
...va va ... yra... todėl ir klausiu
- svyturys
- Pranešimai: 225
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Nesu jų nei vienų bandęs, bet manau, kad daugiau ar mažiau tinka visos
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Kažkodėl linkstu prie šitų
- Sidras
- Pranešimai: 36
- Užsiregistravo: 2012-08-20, 15:51
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
To audryla,
Aš pats niekada nebandęs šių melių, šiais metais išbandysiu pats. Bet kaip minėjau ankstesnuose pasysakymuose " (kadangi tokių kaip sidro mielių nėra, tai geriausi rezultatai būna su AWRI 350, EC-1118, 71B kada pH labai mažas, DV-10, D-47, W-15 ) ", tai brouwland turi tik AWRI 350, bet ir man didokas kiekis - gal kas koorperatyviai gali susidėti? paimčiau kokius 200gr. O iš browland tiktų dar šios - "dried wine yeast BIOFERM CHAMP".
Aš pats niekada nebandęs šių melių, šiais metais išbandysiu pats. Bet kaip minėjau ankstesnuose pasysakymuose " (kadangi tokių kaip sidro mielių nėra, tai geriausi rezultatai būna su AWRI 350, EC-1118, 71B kada pH labai mažas, DV-10, D-47, W-15 ) ", tai brouwland turi tik AWRI 350, bet ir man didokas kiekis - gal kas koorperatyviai gali susidėti? paimčiau kokius 200gr. O iš browland tiktų dar šios - "dried wine yeast BIOFERM CHAMP".
- goem
- Pranešimai: 91
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
audryla, visos sidro isvardintos mieles (AWRI 350, EC-1118, 71B) yra Saccharomyces bayanus mieles, kitaip tariant putojancio vyno, sampano, sidro mieles. Savasalus minejo jog ju uzsiveze pakankamai.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
@svyturys: yra savam aluje sidrui tinkamu mielių. Tik jie web'e kažkodėl neskelbia. Apsilankyk ir rasi.
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
...uff... kažkas ne taip su mano sidro bandymu...
Išspaudžiau sultis, subėriau sulfitus ir pektino enzymą... po 48 val suleidau kultūrines mielės. Praėjus 24 val po mielių suleidimo jokių gyvybės požymių.
Klausimai:
Per kiek realiai vyno mielės užsiveda?
Gal sulfitų per daug? Jei taip ką tokiu atveju daryt?
Išspaudžiau sultis, subėriau sulfitus ir pektino enzymą... po 48 val suleidau kultūrines mielės. Praėjus 24 val po mielių suleidimo jokių gyvybės požymių.
Klausimai:
Per kiek realiai vyno mielės užsiveda?
Gal sulfitų per daug? Jei taip ką tokiu atveju daryt?
- svyturys
- Pranešimai: 225
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
O tai kam tuos sulfitus dėjai? Gi jie mielių žudikai. O man sidras įsivažiavo per 3 dienas.
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Sulfitus sumečiau norėdamas laukines mieles užmušti...
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Sulfitai nužudo viską - tame tarpe ir vyno mieles. Jie tam ir skirti, kad stabdytų visų mielių veiklą.
Jeigu obuoliai prieš spaudimą plauti - laukinių mielių bijoti nereikia. Supilamos sultys, dedamos mielės ir laukiama rezultato.
Jeigu obuoliai prieš spaudimą plauti - laukinių mielių bijoti nereikia. Supilamos sultys, dedamos mielės ir laukiama rezultato.
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Tai kiek suprantu turiu dabar krūvą nerūgstančių sulčių?