Klausimas kilo skaitant šią temą: http://aludariuforumas.lt/viewtopic.php?f=26&t=1311
Temoje buvo įdėta Lrytas1 nuotrauką. Kad būtų patogiau, pakartosiu ją.

Toje temoje kaip ir nuspręsta, kad Aludariuklubas.lt savo receptuose skaičiuoja brewhouse efficiency, bet man nesueina galai taip galvojant.
Išpilstymo stadijoje (transfer) nuostoliai atsiranda dėl likusios misos puode ir likusio alaus fermenteryje. Tai yra skystis su visu apynių ir salyklo produktu. Tai jeigu noriu gauti 20 litrų alaus, puode po virimo gali tikrai būti ir 22 litrai alaus (atvėsinto). Tie 2 litrai alaus, kurie yra prarandami turi pasiėmę ir salyklo spalvą, ir apynių kartumą. Todėl jeigu aludariuklubas.lt į receptą įrašysiu 20 litrų, tai skaičiai, kuriuos matysiu ties IBU ir EBC bus klaidingi, nes realiai jie bus mažesni. Darant alų, kuris yra labai tamsius ar kartus skirtumas tikrai nemažas. O ir tikslumas šioje vietoje svarbus, kad ir skirtumas 1-2 IBU.
Tai norėčiau pasiklausti patikslinimo, kaip kas rašo savo alaus kiekį į aludariuklubas.lt tinklapį, bei kaip reikėtų rašyti. Nes aš visada rašydavau Ending kettle efficiency ir puode po virimo likusios misos kiekį.