Ar staigus išvirtos misos atšaldymas daro įtaką alaus skaidumui?

ATSAKYTI
gedas512

Ar staigus išvirtos misos atšaldymas daro įtaką alaus skaidumui?

Standartinė gedas512 »

Sveiki, žiūrėjau video youtube.com ir jame aiškino, kad subrendusio alaus skaidrumui daro įtaką staigus išvirtos misos atšaldymas variniu gyvatuku. Aš pirmus savo virimus dėjau kerpeną kaip alaus skaidrintoją, bet alus gavosi vis tiek drumstas (viriau savasalus.lt receptus "Gardusis Porteris"ir "Belgijos kaimo alus"), šaldžiau vonioje šalto vandens. Žinau, kad greit atšaldant misą sumažėja infekcijos tikimybė, bet kaip dėl skaidrumo? Galvoju gal reik įsigyt ta gyvatuką, o gal pačiam susimeistraut :)
Domaso

Re: Ar staigus išvirtos misos atšaldymas daro įtaką alaus skaidumui?

Standartinė Domaso »

Aš irgi kaip naujokas, iš savo pirmųjų virimų patirties pasakysiu - viriau netgi be kerpenos pirmus kelis šviesius alus, aušinau irgi vonioj turbūt panašiai kokias 50-60 min ir alus gavosi netgi labai skaidrus, ypač kai vėsiam garaže pastovėjo kokius 3 mėnesius.
Dar toks dalykas yra kaip "cold crashing" - antrinės fermentacijos metu palaikai alų artimoj ~0'C temperatūroj, tada gerai nusėda viskas ir išskaidrėja. Su alum asmeniškai dar nebandžiau, bet gaminant vyną tai pastebėjau kad tikrai padeda.

O į visokius juodus alus kaip porteriai/stautai, tai aš kerpenos iš vis nededu, jie dažniausia būna tokie tamsūs, kad iš to skaidrumo jokios naudos :) Man kažkaip net gražiau kai stautas/porteris toks "matinis" :)
Domaso

Re: Ar staigus išvirtos misos atšaldymas daro įtaką alaus skaidumui?

Standartinė Domaso »

Maistra rašė:Biskiuką kita lyga gaunasi kai tamsus alus skaidrus. Man, asmeniškai, šviesus gali būt drumstas, atseit kaimiškas variantas. Bet jau porteris su pienu, tai atsiprašant š. akės. :)
Na ne apie tokio žiaurumo drumstumą kalbu :) Sakykim taip, porteris man gavosi stauto juodumo ir "nepermatomumo" (kalbu apie labai labai tamsų - juodą alų)
ATSAKYTI