Skubiai reikia patarimo
- runce
Re: Skubiai reikia patarimo
pastoviai panašiai darau, aišku galima. aš nepilu jokio virinto vandens, tiesiog mielių likutį prasuku kubile, kad suskystėtų, tada į dezinfekuotą stiklainį supilu. bet per keletą valandų nenusistos ir šiaip šis metodas nėra ypač tinkamas, nes mielės bus neplautos, su apynių dervom ir neaiškus mielių kiekis. bet fermentacija užsikurs. beje, jei stiklainį dezinfekuosi verdančiu vandeniu, oxi gali nebešvaistyt.
šiuo metu praktikuoju mielių pernaudojimą iš antrinės fermentacijos. mano nuomone, tos mielės daug gyvibingesnės, švaresnės ir jas lengviau naudot
šiuo metu praktikuoju mielių pernaudojimą iš antrinės fermentacijos. mano nuomone, tos mielės daug gyvibingesnės, švaresnės ir jas lengviau naudot
- valytojas
2-tras mano virimas truputi nenusisekė(man taip atrodo), bet nesu tikras kur tikroji priežastis.
Fermentavau ne 7 dienas, o apie 11 dienų(skubiai teko išvykti ir nespėjau išpilstyti). Išpilstant dėjau pavirinto cukraus 6 arbatinius kupinus šaukštelius į 11 l alaus.
Rezultatas po mėnesio šaldytuve - alus turėjo vos matoma putelę ~2 mm, jokio užsigazavimo, skonis - patiko ragautojams.
Tai bėda, kad cukraus mažai ar kad ilgai truko pirminė fermentacija?
Fermentavau ne 7 dienas, o apie 11 dienų(skubiai teko išvykti ir nespėjau išpilstyti). Išpilstant dėjau pavirinto cukraus 6 arbatinius kupinus šaukštelius į 11 l alaus.
Rezultatas po mėnesio šaldytuve - alus turėjo vos matoma putelę ~2 mm, jokio užsigazavimo, skonis - patiko ragautojams.
Tai bėda, kad cukraus mažai ar kad ilgai truko pirminė fermentacija?
- Lrytas1
6x6g cukraus = 36g 3g litrui ir gaunasi 0.88 + 0.75= 1.63 co2 kiekis
http://www.atvirasalus.lt/wiki/straipsn ... ui_1_dalis
Gaunasi minimumas angliškam eliu.
Pastatyk šiltai 24-27c gal dar užsigazuos, nes šaldytuve tikrai nesigazavo
http://www.atvirasalus.lt/wiki/straipsn ... ui_1_dalis
Gaunasi minimumas angliškam eliu.
Pastatyk šiltai 24-27c gal dar užsigazuos, nes šaldytuve tikrai nesigazavo
- Gytis
Spėju, kad tu tiksliai nežinai, kiek truko fermentacija. Tu tik ant mielių laikei 11 dienų, o fermentacija gal truko 2 paras, pvz.
O ką reiškia "po mėnesio šaldytuve"? Ta prasme įdėjai cukraus ir į šaldytuvą?
O ką reiškia "po mėnesio šaldytuve"? Ta prasme įdėjai cukraus ir į šaldytuvą?
- Peckelis
Kas gali bišky pašviest. Koks vanduo reikalingas vokiškam pils? Stiliaus aprašyme - vid. sulfatinis. O kitos druskos, jų santykis? Help...
- Peckelis
A jo, yra už ko užsikabint. Dėkui. Aisiu burt, bo druskų reikalingų insigijau, vienok, reikia išbandyt:)
- valytojas
Gyti, aktyviai fermentavosi ~4 dienas, veikla matėsi dar +2 dienas.
Išpilsčiau 11 dieną. Išpilstant dėjau cukraus truputi skiesto vandeniu, užvirinto ir atvėsinto. Išpilsčius sukišau į šaldytuvą. Vakar svečiams suvaišinau 2l, viso šaldytuve prabuvęs 8 sav.
Liko 1l, bandysiu atidaryt sausio pabaigoje arba vasario pradžioje(noriu pajausti kaip skonis kinta).
Išpilsčiau 11 dieną. Išpilstant dėjau cukraus truputi skiesto vandeniu, užvirinto ir atvėsinto. Išpilsčius sukišau į šaldytuvą. Vakar svečiams suvaišinau 2l, viso šaldytuve prabuvęs 8 sav.
Liko 1l, bandysiu atidaryt sausio pabaigoje arba vasario pradžioje(noriu pajausti kaip skonis kinta).
- Pikas
Jeigu vos tik išpilsčius sudėjai į šaldytuvą, tai mielės "užmigo" ir nesuvalgė užgazavimui sudėto cukraus, todėl ir gazo nėra.
Išpilstytą alų reikėtų 1-2 sav. laikyti kambario temperatūroje, jeigu naudojamos elio mielės (galima vėsiau [~10-13C], jei naudojamo lagerinės mielės). Svarbu suprasti faktą, kad alų užgazuoja cukrų valgančio mielės, o jos aktyvios būna tik tam tikroje temperatūroje.
Išpilstytą alų reikėtų 1-2 sav. laikyti kambario temperatūroje, jeigu naudojamos elio mielės (galima vėsiau [~10-13C], jei naudojamo lagerinės mielės). Svarbu suprasti faktą, kad alų užgazuoja cukrų valgančio mielės, o jos aktyvios būna tik tam tikroje temperatūroje.
- Gytis
Valytojau, kolega Pikas jau paaiškino dėl užsigazavimo laikant šaldytuve..
- Vytenis
Koks turetu buti elio ph, mazdaug, as visgi nerimauju del nurugstejimo, ar galiu issklaidyti nerima su ph juostele matuodamas issifermentavusi ar paskui jau isbrandinta alu?
- Gytis
Nereikia ir pH juostelių. Paragauk ir matysi - nurūgštėjo ar ne. Tik man atrodo, kad tu jaudiniesi visai ne dėl tų dalykų, dėl kurių reikia jaudintis.
Alaus pH yra nuo 3.7 iki 4.3.
Alaus pH yra nuo 3.7 iki 4.3.
- Peckelis
Labas visiems, ne tiek patarimo noriu, kiek pagalbos. Reikia 40 g Centennial apynių. Kuo pakeist, neturiu. Ta prasme, Cascade irgi SA nėra, o Ammarillo ir taip nemažu kiekiu recepte eina:(
Gal kas turi parduot/iškeist/paskolint Centennial apynių, a?
Gal kas turi parduot/iškeist/paskolint Centennial apynių, a?
- Artis
Aš galiu paskolinti, max 50 g. Tik kaip juos perduoti?
- Peckelis
Apie pusė šešių būsiu Savam Aluj, arba panašiu laiku vos ne bet Vilniuje:)
- Vytenis
Darau siuo metu sita http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/3231-7-tas
ir nepasiekiu niekaip vitimo t. ( nauja el virykle, kurios pries tai neisbandziau su puodu) ar labai blogai, jei apie valanda laikysiu 85-95t? bet be virimo t?
ir nepasiekiu niekaip vitimo t. ( nauja el virykle, kurios pries tai neisbandziau su puodu) ar labai blogai, jei apie valanda laikysiu 85-95t? bet be virimo t?
- Gytis
niekaip nepasieki tai kiek čia laiko?
Iki kol užvirs pabandyk dangčiu uždengti, man padėdavo. Tik tada reikia visada šalia puodo būti, nes per kelias sekundes per kraštus gali išlipti.
Šiaip virimo temperatūros pasiekti tau nereikia, reikia, kad užvirtų
Gal verda, tik neintensyviai?
O jeigu blogai tai išpilsi? Pabandyk dalį į mažesnį puodą perpilti ir virinti abu.
Iki kol užvirs pabandyk dangčiu uždengti, man padėdavo. Tik tada reikia visada šalia puodo būti, nes per kelias sekundes per kraštus gali išlipti.
Šiaip virimo temperatūros pasiekti tau nereikia, reikia, kad užvirtų
O jeigu blogai tai išpilsi? Pabandyk dalį į mažesnį puodą perpilti ir virinti abu.
- Vytenis
Visgi galima dangciu? Laikau atidenges. Nepilsiu lauk,
pirmasis, kaip ir sakei, gavosi svelnus, lengvas geras alus 
- Gytis
Geriau nedengti, bet taip gali ir neužvirti. Tragedijos nebus, nenusinuodysi. Bet žinok akimirksniu gali per kraštą pradėti eiti, jeigu pražiopsosi. Gali nedidelį tarpelį palikti, kad matytum kas vyksta.
Kai užvirs, dangtį nuimk, bet tada turbūt labai neintensyviai virs, bet nieko baisaus. Aš taip du metus namie virdavau ir alus geras būdavo.
Kai užvirs, dangtį nuimk, bet tada turbūt labai neintensyviai virs, bet nieko baisaus. Aš taip du metus namie virdavau ir alus geras būdavo.
- Vytenis
gal nenusinuodysiu, jei dangti uzdengsiu, ar jei visgi neuzvirs?
- Gytis
jeigu uždengsi
užvirs, jeigu be dangčio 90 pasiekei.
- Lrytas1
Apvyniok paklode storesne.
- Vytenis
Lrytas, paklode virtuveje? cia aisku mano problemos, bet zmona ir taip ratus suka nepatenkinta, bijau, kad kaip senoliai sako-nenuziuretu alaus, sakai kaldra atsinest ?
90C turiu daugiau, tamiai verdu toliau, aciu..
- Lrytas1
Aš į rūsį iš virtuvės išsikraučiau 
- Vytenis
as ruosiu sau platforma garaze jau, tik vis tikejau i elektrine virykle virtuveje, bet dabar jau pakeiciau tikejima ir vaziuosiu i Jozifa ar kaip ji ten duju grielkos pirkt...
- Regis
Vytenis: jei turi garažą - spjauk į virtuvę su visomis viryklėmis. Aš numigravau ant dujų garaže. Neapsakomas gėris.
- traskis
Idomu jei verdant alu puodas yra uzdengtas dangciu,kas tada nutinka,nenugaruoja kazkas,ir skonis turbut kitoks?
- bmaggot
Didesnis slėgis, neišeina su garais šiluma, tai aukštesnė temperatūra.
O nenugaruoja tai vanduo.
Vargu, ar apynių medžiagos nugaruoja?
O nenugaruoja tai vanduo.
Vargu, ar apynių medžiagos nugaruoja?
- Gytis
- Peckelis
Bmaggot> Kai kurie sieros turintys junginiai, esantys salykle, turi nugaruoti ir nesulašėti susikondensavę nuo dangčio atgal į misą. Toliau kaip tekste:)
- bmaggot
Ahaaa!