Skubiai reikia patarimo

Jeigu niekur netinka, rašykite čia.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
valytojas

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė valytojas »

dar klausimas, gal kas trumpai ar nuorodą galit duot, kuo skiriasi kai fermentacijos inde mielės yra sumaišomos su būsimu alumi ir kai jos barstomos ant paviršiaus/putos?

Vartotojo avataras
Regis

Standartinė Regis »

@valytojas: pasiskaityk apie tai, kaip gyvuoja mielės ir ką jos veikia fermentacijos inde: http://alusalus.lt/2012/11/gimtadienio- ... us-mieles/ ir suprasi, kad esminio skirtumo nėra.

Tiesiog jeigu mielės sausos - jų nereikia įmaišyti, jas tereikia užbarstyti, kad neliptų į gumulus. O visa kita neturi esminio skirtumo.

Vartotojo avataras
Zydrius

Standartinė Zydrius »

čia skirtumas bus tada kai tu turėsi šlapias mieles vs sausas iš pakelio. miltelius gražiai upbarstysi po truputį per visą plotą kaip kokį tortą pudra kad papuoštum. o skystas taip ratu supili ir tiek. svarbiausia būt geros nuotaikos! :)

Vartotojo avataras
Maegnar

Standartinė Maegnar »

@valytojas

dėl puodų ir t.t. - aš verdu ant indukcinės kaitlentes paprastame emalijuotame puode 28l. Ir puodas yra tikrai didesnis už kaitvietę. Aišku užtrunka kažkiek, kol vanduo/misa užkaista, bet didelės bėdos dėl to nėra. todėl gali stipriai nesiparinti dėl to, kad puodas yra didesnis už kaitvietę.

Turint 13,5l puodą manau galima verstis, bet užsiknisi... Su tokio dydžio puodu galima lengvai ekstraktinius daryti. Bet all-grain tau reikia ~2,5-2,7l vandens and 1kg salyklo salinimo metu.

Tai uzkaitini, supili, vėl užkaitini, vėl supili. tada lauki valandą, tada tau reikia valandą virti savo alų su apyniais... Nedarysi gi dvieju virimų. Aišku yra variantas virti aukštesnio gravity ir tada skiesti. Arba tesiog virti po 10-12l, vietoj 20-25 :)

Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

@valytojas

aš verdu dviejuose 13l puoduose ant elektrinės kaitlentės. Visai pasiteisina - lengviau kilnot, tekinant gali pradėti virti dalį misos, o į kitą puodą tekinti ir pan. Žodžiu pirk du tokius puodus ir pirmyn ;)

Vartotojo avataras
Maegnar

Standartinė Maegnar »

GiN, tai verdi/apyniuoji du puodus?

Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

@Maegnar: taip ir man tai nebeatrodo keista. Apynius į dvi dalis padalint nėra toks jau ir didelis darbas :)

Vartotojo avataras
Regis

Standartinė Regis »

Ir aš verdu dviejuose puoduose - jokio diskomforto. Be to, vienas yra 18L, kitas - 9L. Nutekinu į didesnį, dedu jį virti. Tada tekinu į mažesnį. Kol suteka, kol užkaista - puodai užverda vienu metu. Labai patogu :)

Vartotojo avataras
Regis

Standartinė Regis »

Kaip sako liaudis - ir šuo kariamas pripranta ;)

Aš pastebėjau, kad virti 10L ir 22L laiko ir pastangų reikia tiek pat, todėl jeigu ką keisiu, tai iš kart į nerūdeikinį puodą ~60L ir galingą dujinį degiklį. Darbo sąnaudos bus panašios, bet per kartą išvirsiu ~50L alaus.

Vartotojo avataras
Golding

Standartinė Golding »

Ar turės alui įtakos tas faktas, kad kelias valandas į fermentatorių pateko oras?
Vakar išviriau alų. Užraugiau su S04 mielių pyragu. Šiandien ryte labai smarkiai burbuliavo, atrodė, kad tuoj dangtis nulėks. Kai grįžau iš darbo, pamačiau, kad burbuliatoriuje nebėra skysčio.

Vartotojo avataras
Golding

Standartinė Golding »

Aplinkos temperatūra 17C.

Vartotojo avataras
Golding

Standartinė Golding »

Pamatavau vidaus temperatūrą - 21C.

Vartotojo avataras
Maegnar

Standartinė Maegnar »

S-04 (II kartos) per 12 dienų nuleido 1,062 OG iki 1,018 SG.

Pagal skaičiavimą turėjo būti bent 1,017.

Buteliuoti ar dar leisti pastovėti?

Vartotojo avataras
Regis

Standartinė Regis »

@maistra: svyturys pas mus turi mišrių virimų - ir keliolika ir keliasdešimt litrų. Būtų įdomu jo patirties pasiklausyt šia tema.

Vartotojo avataras
Giords

Standartinė Giords »

@Golding: o tu manai, kad oro pateko? Fermentacijos (kaip ir pats rašei - audringos) pradžioje oro turbūt ir norėdamas neįpūsi, nes dujos eina tik viena kryptim - iš fermenterio. Aš per pačius pirmus virimus neturėjau burbuliatoriaus, tai ant dangčio skylės buvau uždėjęs vieno ar dviejų centų monetą - to užteko pilnai. Apskritai galima dangtyje padaryti tik ploną skylutę su adata ir to visiškai pakaktų - nereiktų jokių burbuliatorių.

Vartotojo avataras
svyturys

Standartinė svyturys »

@Regis

Kas dėl virimų, tai mažesnius kiekius verduosi namie su 28ltr puodu. Naudoju 7.5 kW degiklį su gamtinėm dujom.

Didesnius kiekius jau verdu pas uošvius, tenais ir stendas randasi.

Ar verta iškart prasidėt su dideliais kiekiais? Abejoju. Manau pradedantįjį aludarį stipriai demotyvuotų 200ltr nevykusio alaus pirmu virimu :).

O virimo mąstus reikia planuotis pagal alaus suvartojimą aplinkoje, kurioje esi :) Dėl to man ir beliko susidaryti galimybes virti didesnius kiekius.

Beje, yra sakančių, kad pereidinėjant prie didesnių kiekių galima būtų manyti, kad liks nenaudojamos anksčiau įsigytos įrangos: kibirai, fermenteriai, tekinimo įranga ar tas pats 28ltr emalis. Kadangi aš verdu tiek mažais tiek didesniais kiekiais tai man ne problema. Bet net ir neverdant didesnių kiekių galima viską panaudot, yra kur supilt susvertą salyklą, yra kur supilt sumaltą, panaudotą ir t.t.

Vartotojo avataras
Mindaugas

Standartinė Mindaugas »

Sveiki, iš vaistininko gavau dovanų džiovintų apynių, ant pakuotės užrašas "Paprastasis apynys (Humulus lupulus)" ir viskas, jie juos naudoja įvairių antpilų gamybai, tačiau apie kartumą man nieko negalėjo pasakyti. Įvairiuose šaltiniuose minima 10-20%, gal kam teko susidurt, kokio realaus kartumo galima tikėtis?

Vartotojo avataras
runce

Standartinė runce »

turbūt mažo: 1-3AA, bet gali būt visaip. pasidaryk arbatos

Vartotojo avataras
Mindaugas

Standartinė Mindaugas »

Tada kitas klausimas, o kaip ta spec. arbata pasidaryt, paprasčiausiai užpilt verdančiu vandeniu kaip arbata, ar pavirt kažkiek laiko, ir kaip ta kartumą vertint be patirties?

Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Turiu klausimą dėl butelių dezinfekcijos. Naudoju peroksidą. Teoriškai: skalauti nereikia - užtenka, kad išdžiūtų, praktiškai džiūtų jie kokias valandas dvi, baidyklės. Pilstau, sakykim, į drėgnokus. Ar ką darau ne taip?

Vartotojo avataras
justinas

Standartinė justinas »

Blin pasakyk kad pygiau gausis negu peroksidas http://www.savasalus.lt/lt/iranga/valym ... -100g.html... tai nezinau

Vartotojo avataras
AJ

Standartinė AJ »

Aš butelius skalauju tik vandeniu. Prieš pilstant visada užpilu juos vandeniu ir užmerkiu į savo turimus puodus kokiai valandai pamirkt (nors visi buteliai ir taip pas mane praplauti). Jokios chemijos nenaudoju. Išvirta 240 litrų alaus, infekcijos dar nebuvo :) Bendros švaros tereik ir viskas bus ok.

Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Kolegos, ne apie kainą kalba. Nors, Justinui su giliu liūdesiu pranešu, kad kaina atsistoja taip kokius tris kartus mažesnė nei Chemipro-oxi. Klausimas statosi taip - likę peroksido lašeliukai skiedžiasi alumi ir perteklinis deguonies atomas, atskilęs nuo H2O2, iš esmės atlieka tą patį, ką aš pats padaryčiau, aeruodamas alų, prieš supilant į tarą. Ar čia tokie mizerni kiekiai, kad be reikalo apie tai mintiju?

Vartotojo avataras
Zalvarinis

Standartinė Zalvarinis »

Kaip jūs pašalinat chemiją nuo apelsinų, greipfrutų odelių?

Vartotojo avataras
Zalvarinis

Standartinė Zalvarinis »

Dėkui

Vartotojo avataras
Vajezus

Standartinė Vajezus »

Kiek girdejau nelabai padeda. Rugstis su soda reaguoja o pesticidai nelabai. Per kazkokia laida sake kad nelabai yra veiksmingu nuplovimo priemoniu.

Vartotojo avataras
Vajezus

Standartinė Vajezus »

ar galima sodinant apyniu daigus i vazona sulengti sakni? bo ziuriu neuztenka aukscio

Vartotojo avataras
Vajezus

Standartinė Vajezus »

nu va po ranka neturiu poros kibiru :) O kaip manai geriau nukirpt ar sulenkt?

Vartotojo avataras
Vajezus

Standartinė Vajezus »

laikinai porai savaiciu. o kiek palikai issikisus virs zemes?

Vartotojo avataras
Vajezus

Standartinė Vajezus »

Dekui. viena pasisodinau kitam pritrukau zemiu.

BUTTON_TOPIC_LOCKED