Jeigu nedaug - nedarau nieko. Jeigu daug - priduodu butelį į supirktuvę. Turint omenyje faktą, kad daugiau kaip 7x naudoti tą patį butelį nerekomenduojama - gaunasi natūrali butelių kaita.
Šios apnašos, kurios lieka ant vidinės sienelių pusės net ir po kruopštaus plovimo alaus skoniui įtakos nedaro. Bent jau aš nepastebėjau.
Kauno alaus technologė juk minėjo, kad buteliai naudojami tol kol jie atlieka butelio funkciją. Nesuskile, neįskile. Žodžiu mechaniškai nepažeistas yra tinkamas.
Per 8 dienas issifermentavo mano elis http://www.atvirasalus.lt/recipes/view/3132 , bet jau vakar pastebejau, kad virsuj likes mieliu sluoksnis nenori grimzti i dugna. Palaikiau para 10C temperaturoje, bet ne ka tepadejo. Pries tai alus buvo fermentuojamas 21C temperaturoje. Pilstyt taip ar tiketis, kad dar per kelias dienas saltai mieles nuses?
aš kai verdu beveik visuomet nusitekinu papildomai kokius 5 l.
tada dadedu saują apynių taip iš akies razinų kelis lapu mėtų. ir puse stiklinės cukraus. ir kelis gramus mielių (pasilieku ant pokelio galo nuo to virimo.) užverdu kelioms minutėms tada ataušinu, ir užduodu mieles. kai pasirodo putos (o būna įvairiai nuo mielių matyt priklauso. kartais per parą kartais per kelias) supilu į bambalius ir į šaldytuvą.
gerti galima po dienos. ir iki savaitės paskui skonis prastėja.
Sveiki, kad nekurti beprasmės temos gal galėsite man atsakyti čia. Jau gerą mėnesį skaitinėju laisvesnę minutę radęs apie alaus virimą, kilo keli klausimai:
1. Verdant iš ekstraktų galima kiek suprantu per kelis puodus/vandens užvirinimus pasiekti reikiamą kiekį vandens fermentacijos indui užpildyti, o kaip verdant iš salyklo, ar galima tarkime 5-7 l puodus naudojant virti misą per kelis virinimus? Suprantu, kad taip žaidžiant galima užkratą lengvai pasigaut. Indukcinė kaitlentė, didžiausia kaitvietė ~21-22 cm skersmens, geriausią variantą radau 13,5 l puodą 23cm skersmens...
2. Vanduo ateina į butą iš po filtravimo sistemos, nukalkina, nugeležina, paminkština ir dar bala žino ką padaro. Po druskų keitimo kelias dienas bėga toks balkšvas tarsi su pagazavimo burbuliukais, pastačius nusistovi skaidrus normalus vanduo, man skonis neptinka. Ar galima tokį vandenį naudoti, ar nereiks išpilt į tualetą?
Dėkui už info.