Ruošiuosi alaus gamybai iš salyklo

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
Domaso

Re: Ruošiuosi alaus gamybai iš salyklo

Standartinė Domaso »

Na, nesiginčysiu, neturiu tiek patirties :) Bet jei jau tikrai stipriai blogai, tai dažniausiai po kelių dienų jau fontanais eina. :lol:
Bet ką tu sakai, tai tiesa, pats patyriau - buvau obuolių vyną supilstęs, dalį padariau pusiau saldaus (pasaldinau ir idėjau metabisulfito). Gulėjo daugiau nei metus be problemų garaže prie 12~18'C, bet vasarą kai karščiai užėjo, garaže temperatūra pakilo iki 25'C – su sausu nieko neatsitiko, bet pasaldinto išstūmė kamščius iki pusės (gerai kad kapsulės sulaikė nuo iššovimo :lol: ) - pasirodo nei metabisulfitas mielių neužmušė :) Tai netyčiom gavosi putojantis obuolių vynas - ir dar koks geras, daug skanesnis nei paprastas (negazuotas) vynas. Po tokio atradimo, šiais metais jau specialiai obuolių "šampaną" darau :)

Dėl manometro, šitą idėją aš ne pats sugalvojau, kažkuriam užsienio forume pamačiau - bet rimtai labai patogu ;)
Tik niekaip nesugalvoju kaip jį pritaisyt ant stiklinio butelio - nėra tokių slėginių butelių su užsukamais kamšteliais... "Flip top" butelis būtų idealu, bet ten vielutė eina per centrą - neišeina...

Beje, apskritai, dėl užsigazavimo laiko - ar gali pakenkt per ilgas laikymas kambario temperatūroj? Kiek skaičiau, tai skonis jau būna susiformavęs fermentacijos metu, tai neva priming'o etapas nelabai gali jį pakeist - nežinau kiek čia tiesos? Sakykim vakar supilsčiau lagerį, ir specialiai pastačiau prie +18~19'C kad užsigazuotų, planuoju palaikyt kad ir kokį mėnesį jei prireiks - galvoju ar nieko blogo?
Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Ruošiuosi alaus gamybai iš salyklo

Standartinė Peckelis »

Pritariu Maistrai. Monometras gerai, gražu, bet nebūtina :)
Jei fermentacija iš esmės pasibaigusi, būsimas slėgis buteliuose (ir kituose induose) reguliuojamas pridedamo maisto mielėms (misos, cukraus, gliukozės, medaus, ekstraktų ir t. t.) pavidale. Tikslumas garantuotas. Su nepasibaigusia fermentacija jau ploniau. Labai nelengva nujaust (ar suskaičiuot), kiek dar mielės dirbs ir kiek reikia (jei išvis reikia) papildomų maistų.
Ilgesnės brandos alums (metams ir ilgiau) primingo paprastai nededu - per šitą laiką susivaikšto ir užsigazuoja paprastai be erzinimosi :).
Taip kad teiginys "nėr fontano po savaitės" turi labai nemažai išlygų.
P. S. Turint stipriai persigazavusius stiklinius, siūlyčiau elgtis su pagarbia baime - teko matyti į sieną susmigusias stiklo šukes...
Domaso

Re: Ruošiuosi alaus gamybai iš salyklo

Standartinė Domaso »

Peckelis rašė:P. S. Turint stipriai persigazavusius stiklinius, siūlyčiau elgtis su pagarbia baime - teko matyti į sieną susmigusias stiklo šukes...
O kaip tu manai kam aš tą manometrą naudoju - būtent dėl tos pačios pagarbos :lol: (dabar mano alus su FG 1.018, vietoj planuotų 1.014), tai ir užtaisiau vieną butelį su manometru :)
Maistra rašė:Pats lagerių beveik nedarau, bet anas ir prie žemesnių temperatūrų užsigazuoja. Patikėk alus užsigazavęs per ilgą laiką būna daug įdomesnis. :) Kažką skaičiau, kad po karbonizacijos, sakykim 7d. prie +15, labai gerai mažint temperatūrą po laipsnį per parą, daeini iki lageriavimo t* ir t.t. Tam ir lageris, kad lageriuot, o ne gazuot savaitėm kambario t*. :)
Aš irgi nedarau, tik dabar žiemos sezonu tris lagerius pasidariau (kadangi kitaip neturiu sąlygų). Palaikysiu prie +18'C savaitėlę, žiūrėsiu ką manometras rodo; Tada bandysiu nešt į garažą, kur +15'C, nu ir ten turbūt reiks palikt, nebent jeigu dar žiema neišeis, tai į tvartą dar išnešiu, kur kokie +2~5'C... :roll:
(po laipsnį per parą mažint, tai čia man be šansų).
Domaso

Re: Ruošiuosi alaus gamybai iš salyklo

Standartinė Domaso »

Maistra rašė:Jei užsigazuos nešk iš karto tan savo tvartan. :)
Ok, taip ir padarysiu. Bet jei matysiu kad po savaitės nieko neužsigazavo, tai kaip suprantu irgi negerai nešt šaltai... Tada gal garaže prie +15 tiesiog palikt?
Domaso

Re: Ruošiuosi alaus gamybai iš salyklo

Standartinė Domaso »

Jo žiaurokai čia... :o bet čia ryškiai kelis ar keliolika kartų per daug užgazuota, plius gal buteliai brokuoti.

Kaip jau sakiau, iš savo manometro parodymų pastebėjau kad pilnai užsigazavęs alus būna 3~4 bar, o alaus butelis oficialiai techniškai įpareigotas atlaikyt 12 bar slėgį (manau atlaikytų tikrai daugiau, reiktų daryt bandymą). Nežinau kiek reikia pergazuot alų, kad sprogtų... Aišku, visada yra tikimybė, kad daug kartų naudojami buteliai yra su mikro trūkumais ir gali pasiduot prie gerokai žemesnės ribos.

Su alaus buteliais techninių bandymų neradau, bet štai keletas - paprastas vyno butelis (ne putojančio) sprogsta ties 18 bar, šampano prie 20 bar. Viskio butelis ir tas atlaiko 9 bar. Turint omenyje, kad alaus buteliai mažiukai (0.5l ar net 0.33l), ir darant prielaidą jei jų stiklo storis prilygsta vyno buteliui, tai alaus buteliai turėtų atlaikyt virš 18 bar.

Vyno butelio sprogimas prie 18 bar:
https://www.youtube.com/watch?v=RV7F9u8B2DI

Šampano butelio sprogimas prie 20 bar:
https://www.youtube.com/watch?v=8936O36wYWI

Viskio butelio sprogimas prie 9 bar:
https://www.youtube.com/watch?v=xcPhunuXQC0


:!: Šituo postu nenoriu pasakyt, kad nebijokit - gazuokit drąsiai, visada reikia atsargiai ;)
Tik norėjau pateikt realius skaičius, pagrįstus bandymais., pamaniau gal kam bus įdomu... :roll:
Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Ruošiuosi alaus gamybai iš salyklo

Standartinė AntaKalnietis »

Jau geriau tada su tuo "neaiškiu FG" pilstyti į plastikinius bambalius. Anie gal ir geriau slėgį laiko, o jei ir driokstels, tai tik daug bjauraus darbo bus viską išplaut ir išvalyt. Su stikliniais dar reikia nepamiršti, kad ir nenaujus naudojam, kurie ir kur trinktelti buvo, ar šiaip koks pažeidimas atsirado...
Neduok die kokia šukė kur akin ar dar kiton vieton pataikys :)
Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Ruošiuosi alaus gamybai iš salyklo

Standartinė AntaKalnietis »

Domaso, o iš kur ir už kiek pirkai tą slėgio matuoklį? Brouwlande mačiau, bet jis ten žvėriškai brangus. Tai pilsydamas į stiklinius darau ir vieną "kontrolinį bambalį" - kai anas jau kietas, nešu viską laikyt šaltai. Bet prietaisiukas praverstų.
Domaso

Re: Ruošiuosi alaus gamybai iš salyklo

Standartinė Domaso »

AntaKalnietis rašė:Domaso, o iš kur ir už kiek pirkai tą slėgio matuoklį? Brouwlande mačiau, bet jis ten žvėriškai brangus. Tai pilsydamas į stiklinius darau ir vieną "kontrolinį bambalį" - kai anas jau kietas, nešu viską laikyt šaltai. Bet prietaisiukas praverstų.
Niekur nepirkau, čia paprasčiausias manometras nuo senos kinietiškos padangų pompos :D Ten visiškas "pigiakas", bet kai dar padangas pūsdavau su ta pompa - rodydavo tiksliai.
Tiks belenkoks manometras, tik sugalvok kaip jį prie kamštelio pritaisyt. Kiti mačiau dar mašinos rato ventilį į kamštį įstato ir tada su padangų slėgio matuokliu galima pažiūrėt :) (Bet pastoviai rodantis manometras geriau, matosi visada koks slėgis, kada/kiek kyla).

Pvz. supilsčiau alų antradienį vakare, tai trečiadienį vakare jau pradėjo rodyklė judėt; Ketvirtadienį jau buvo virš 1 bar, penktadienį apie 2, o šiandien (sekmadienį) žiūrėjau - 2.7 bar - palauksiu dar kokią parą ir nešiu šaltai. Manometrinį butelį pabandysiu palikt prie 20'C ir stebėsiu kiek dar įstengs pakilt slėgis.
Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Ruošiuosi alaus gamybai iš salyklo

Standartinė Peckelis »

Alums su ne vietoje sustojusia fermentacija - labai vykęs sprendimas.
BUTTON_TOPIC_LOCKED