ruošiuosi virti alų iš salyklo ekstrakto pirmą kartą
-
- Pranešimai: 14
- Užsiregistravo: 2016-10-18, 10:16
ruošiuosi virti alų iš salyklo ekstrakto pirmą kartą
Sveiki,
ruošiuosi virti alų iš salyklo ekstrakto pirmą kartą ir turiu tokių klausimų:
Ar fermentacijos metu geriau laikyti indą šalia radiatoriaus ar toliau?
Ar brandinti vėsiau ar kambario temperatūroje?
Ką tiksliai reikia dėti į alų po fermentacijos "gazavimui"? Gliukozės piliules, cukraus piliules, cukrų, rudą cukrų? Ir kiek?
Kada geriausiai tai dėti? Dar fermentacijos inde prieš pilstant ar į kiekvieną stiklinį butelį po tam tikrą dozę? Kaip ją apskaičiuoti? (buteliai 0.75L)
Kaip stipriai cukrus/gliukozė užgazuoja alų? Ar galiu tikėtis giros lygio gazavimo, ar to nepasieksiu be CO2 prisotinimo?
Ekstraktas iš kurio gaminsiu alų: http://www.savasalus.lt/lt/alaus-rinkin ... brown.html
ruošiuosi virti alų iš salyklo ekstrakto pirmą kartą ir turiu tokių klausimų:
Ar fermentacijos metu geriau laikyti indą šalia radiatoriaus ar toliau?
Ar brandinti vėsiau ar kambario temperatūroje?
Ką tiksliai reikia dėti į alų po fermentacijos "gazavimui"? Gliukozės piliules, cukraus piliules, cukrų, rudą cukrų? Ir kiek?
Kada geriausiai tai dėti? Dar fermentacijos inde prieš pilstant ar į kiekvieną stiklinį butelį po tam tikrą dozę? Kaip ją apskaičiuoti? (buteliai 0.75L)
Kaip stipriai cukrus/gliukozė užgazuoja alų? Ar galiu tikėtis giros lygio gazavimo, ar to nepasieksiu be CO2 prisotinimo?
Ekstraktas iš kurio gaminsiu alų: http://www.savasalus.lt/lt/alaus-rinkin ... brown.html
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Keletas klausimų
Atsakymas į daugelį klausimu yra produkto manuale
https://www.brouwland.com/content/docs/ ... ewferm.pdf
https://www.brouwland.com/content/docs/ ... ewferm.pdf
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Keletas klausimų
Labai rekomenduočiau bent pavartyti "Verdam alų" temą, Ten daugelis tamstos klausimų po kaulelį išnarstyti.
-
- Pranešimai: 14
- Užsiregistravo: 2016-10-18, 10:16
Re: Keletas klausimų
Dėkoju už atsakymus.
Dabar matau, kad padariau klaidą viską ruošdamas. Skrupulingai sekiau visas taisykles, išskyrus vieną: nepažiūrėjau kaip pilnai paruošti mieles.
Mano rinkinio mielės buvo tokie rausvi grūdeliai, gamintojo instrukcija sakė jas ištirpinti 150ml 20-25 laipsnių temperatūros vandens ir palaikyti 5-15 min.
Deja, aš jų nepalaikiau daugiau nei 2-3 minučių ir pagautas "azarto" supyliau jas į paruoštą mišinį kibire ir išmaišiau..
Jau praėjo pora valandų, bet alsuoklyje nematau jokios veiklos.
Ar dar galiu tikėtis kažkiek sėkmės, ar jau palaidojau savo bandymą?
Dabar matau, kad padariau klaidą viską ruošdamas. Skrupulingai sekiau visas taisykles, išskyrus vieną: nepažiūrėjau kaip pilnai paruošti mieles.
Mano rinkinio mielės buvo tokie rausvi grūdeliai, gamintojo instrukcija sakė jas ištirpinti 150ml 20-25 laipsnių temperatūros vandens ir palaikyti 5-15 min.
Deja, aš jų nepalaikiau daugiau nei 2-3 minučių ir pagautas "azarto" supyliau jas į paruoštą mišinį kibire ir išmaišiau..
Jau praėjo pora valandų, bet alsuoklyje nematau jokios veiklos.
Ar dar galiu tikėtis kažkiek sėkmės, ar jau palaidojau savo bandymą?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
-
- Pranešimai: 14
- Užsiregistravo: 2016-10-18, 10:16
Re: Keletas klausimų
Nekantrus tiesiog, kol kas, baisu dar.
Užburbuliavo 8 ryte kaip reikalas, atrodo kad burbuliatorius norėtų pabėgt. "Krauzen" susiformavo labai įdomiai ir netolygiai, bet gal viskas bus gerai.
Alsuoklis labai burbuliuoja(VIDEO)
Krauzen 1
Krauzen 2
Užburbuliavo 8 ryte kaip reikalas, atrodo kad burbuliatorius norėtų pabėgt. "Krauzen" susiformavo labai įdomiai ir netolygiai, bet gal viskas bus gerai.
Alsuoklis labai burbuliuoja(VIDEO)
Krauzen 1
Krauzen 2
-
- Pranešimai: 15
- Užsiregistravo: 2016-07-09, 16:57
Re: Keletas klausimų
Manau dar panikos mažoka kaip pradedančiam, tai saulės spinduliai kurie matosi foto irgi nepridės skonio.
-
- Pranešimai: 14
- Užsiregistravo: 2016-10-18, 10:16
Re: Keletas klausimų
Saulė niekada tiesiogiai į tą vietą nešviečia, bet turėsiu omenyje.
-
- Pranešimai: 14
- Užsiregistravo: 2016-10-18, 10:16
Re: Keletas klausimų
Gerai. Atsiimu savo žodžius. Patikrinau kibirą per pietus, kiaurai roletą vis tiek jaučiu gavo saulės. Nebėra krausen'o. Burbuliuoja dar intensyviau. Kvapas aštrokas.
Kaput?
Dabar aptraukiau juodu maišu, bet jaučiu jau per vėlu.
Kaput?
Dabar aptraukiau juodu maišu, bet jaučiu jau per vėlu.
-
- Pranešimai: 14
- Užsiregistravo: 2016-10-18, 10:16
Re: Keletas klausimų
Kambaryje yra +23. Jaučiu nuo saulutės dar gavo daug laipsnių ir saulutė išžudė mieles. Ate alau. Pirmas blynas prisvilęs.Maistra rašė:Jo, aukok "Baltąjam Demonui" ir virk kitą alų. Tik pas antrą nelandžiok į fermenterį bent savaitę ir viskas bus gerai.
Dar.. nepamiršk, kad jei kambary +20, tai fermentery gali būt ir +25... todėl ir tenka aukot alų.
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Keletas klausimų
Ne per greitas su išvadom? Per parą ar dvi dar neturėtų viskas sugesti. Aš pirmom dienom stengiuos aplinkos temperatūrą laikyti keliais laipsniais žemesnę, nei rekomenduojama fermentavimosi T (naudoju šaldytuvą su šildymo - šaldymo funkcija), o fermentacijos pabaigoje - pakeliu keliais laipsniais.
-
- Pranešimai: 14
- Užsiregistravo: 2016-10-18, 10:16
Re: Keletas klausimų
Nežinau.Giords rašė:Ne per greitas su išvadom?
Ar tikrai nenužudžiau mielių, nesugadinau partijos visiškai?Giords rašė:Per parą ar dvi dar neturėtų viskas sugesti.
Įtariu kad kampas kibiro gavo saulės kokioms 2-3 valandoms..
Kvapas dujų kurios išeina pro alsuoklį yra aštrus, graužia nosį.
Aš turiu dabar tik kibirą, kuris stovėjo kambario kampe, prie lango. Iš jo gavo saulės šviesos ir daug temperatūros.Giords rašė:Aš pirmom dienom stengiuos aplinkos temperatūrą laikyti keliais laipsniais žemesnę, nei rekomenduojama fermentavimosi T (naudoju šaldytuvą su šildymo - šaldymo funkcija), o fermentacijos pabaigoje - pakeliu keliais laipsniais.
Į patį puodą nelindau, jo neatidarinėjau, bet kadangi jis persišviečia, "krausen" nebebuvo, likę tik liekanos "pridžiuvę", pats dangtis pasipūtęs, pro alsuoklį viskas burbuliavo kaip akvariume pompa, ekstra spaudimą numušiau palengva spausdamas dangtį, kad neištaškyti alsuoklio vandens.
Kol kas uždengiau juodu maišu, pakeičiau vietą, bet skeptiškai žiūriu į bandymą toliau laikyti, informacijos stygius..
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Keletas klausimų
Per porą valandų niekas nesugedo, gal būt. Labai viską skubi daryti. Nors naujokai kitaip negali.
Neaptraukinėk jokiais maišais, geriau surask vėsesnę vietą. Ir palauk bent savaitę. Tada paragauk ir pradėk galvoti ką su alumi daryti.
Neaptraukinėk jokiais maišais, geriau surask vėsesnę vietą. Ir palauk bent savaitę. Tada paragauk ir pradėk galvoti ką su alumi daryti.
-
- Pranešimai: 14
- Užsiregistravo: 2016-10-18, 10:16
Re: Keletas klausimų
O kaip patikrint ar tikrai baigtas kriukis? Nusipilt pavizdėlį pro kraną?Maistra rašė:Tai aš ir sakau, kad prie +28 jam jau išrūgo. Ką toliau daryt irgi paaiškinau.
-
- Pranešimai: 14
- Užsiregistravo: 2016-10-18, 10:16
Re: Keletas klausimų
Bendradarbis kuris gamina alų pusantrų metų, sakė viskas bus gerai. Belgiškos mielės pas mane. Supratau ne viską dar, kuo belgiškos mielės pranašesnės, bet nors tiek gerai, kad viskas gerai.
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Keletas klausimų
offtopic: aš bandau prisimint savo pirmus alus... nu ir kažkaip man atrodo kad nebuvo tiek daug streso, panikos ir šokinėjimo aplink fermenterį kaip dabartiniam jaunimui
na o kad nebūtų visai offtopic'as. tai mano patarimai ateičiai būtų tokie.
1. nereikia lyst į fermenterį bent savaitę o dar geriau dvi (jei nežinai tiksliai ko ten ieškoti)
2. užtikrinti kuo stabilesne fermentavimo temp. (aplinkos pageidautina -2 laipsniai nuo mielių rekomenduojamo vidurkio, nebent žinai tiksliai ką kokie temp. režimai duoda)
3. atsipalaiduoti, alus yra ramių žmonių gėrimas. jei stresuosi nesigaus
na o kad nebūtų visai offtopic'as. tai mano patarimai ateičiai būtų tokie.
1. nereikia lyst į fermenterį bent savaitę o dar geriau dvi (jei nežinai tiksliai ko ten ieškoti)
2. užtikrinti kuo stabilesne fermentavimo temp. (aplinkos pageidautina -2 laipsniai nuo mielių rekomenduojamo vidurkio, nebent žinai tiksliai ką kokie temp. režimai duoda)
3. atsipalaiduoti, alus yra ramių žmonių gėrimas. jei stresuosi nesigaus
-
- Pranešimai: 14
- Užsiregistravo: 2016-10-18, 10:16
Re: Keletas klausimų
Tai į fermenterio vidų aš ir nelindau. Nei trupučio per visą šitą laiką. Rėmiausi alsuokliu ir tuo kas prasišviečia. Dabar palikta ramiai ir tamsiai, tai viskas toliau ramiai vyksta. Kvapas pasirodo yra mielių, viskas bus gerai.west rašė:offtopic: aš bandau prisimint savo pirmus alus... nu ir kažkaip man atrodo kad nebuvo tiek daug streso, panikos ir šokinėjimo aplink fermenterį kaip dabartiniam jaunimui
na o kad nebūtų visai offtopic'as. tai mano patarimai ateičiai būtų tokie.
1. nereikia lyst į fermenterį bent savaitę o dar geriau dvi (jei nežinai tiksliai ko ten ieškoti)
2. užtikrinti kuo stabilesne fermentavimo temp. (aplinkos pageidautina -2 laipsniai nuo mielių rekomenduojamo vidurkio, nebent žinai tiksliai ką kokie temp. režimai duoda)
3. atsipalaiduoti, alus yra ramių žmonių gėrimas. jei stresuosi nesigaus
Na kaip nestresuoti pirmą kartą iš vis bandant kažką tokio rauginti gyvo. Vytinta mėsa tai jo, joje nėra streso, ji jau ir taip pilna druskos, ir kitų gėrybių, ramiai džiovyklėje sudžiūva.
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Keletas klausimų
Belgiškų mielių fermentacijos temperatūra yra aukštesnė nei kitų elio mielių, tuo jos (šiuo atveju) yra pranašesnės. Belgiškos mielės taip pat išskiria aitrių junginių ferementacijos metu, todėl ir graužia nosį.Murloc992 rašė:Supratau ne viską dar, kuo belgiškos mielės pranašesnės, bet nors tiek gerai, kad viskas gerai.
Kvėpuok, nusiramink, po poros savaičių ramiai pažiūrėsi, kas gavosi. Sėkmės!
-
- Pranešimai: 14
- Užsiregistravo: 2016-10-18, 10:16
-
- Pranešimai: 14
- Užsiregistravo: 2016-10-18, 10:16
Re: Keletas klausimų
Nežinau. Nematavau.. Sakė savasalus.lt parduotuvėje, kad viskas bus gerai ir gaminant su ekstraktu nereiks matuoti, tai hidrometro kolkas nepirkau. Jaučiu, jeigu viskas gerai, tai tada pagal instrukciją aplink 1.010. Laikiau 11 parų.
-
- Pranešimai: 14
- Užsiregistravo: 2016-10-18, 10:16
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Keletas klausimų
Drąsūs aludariai, drąsūs... A pas patį irgi - aludarystė ne bailiamsMaistra rašė:Drąsūs aludariai šiais laikais. Įdėk kokion kartoninėn dėžėn dėl visa ko.