Skubiai reikia patarimo
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Skubiai reikia patarimo
Modeslovas> +++++1 :DD
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Skubiai reikia patarimo
Idant naujokai nenublūdytu - apsimesiu, kad nepagavau bajerio ir rimtu tonu paprieštarausiu: moteriškos sintetinės kojinaitės, kojinės ir pėdkelnės netinka virimo temperatūroms. Rezultatu neapsidžiaugsit.
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Skubiai reikia patarimo
čia priėjo Regis ir sugadino bajerį
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Skubiai reikia patarimo
Regis> Na, kodėl gi šitaip? Kaip, berods, kolega GiN VAK`e minėjo, gautųsi alelis su putyte:))) Juokauju, žinoma.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Skubiai reikia patarimo
Peckelis> alelis ir putytė gali būt. Ir tam visai nereikia moters kojinių puode virint O pavirink kojines - gali putytės ir nebelikt
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Skubiai reikia patarimo
Per AT2013 gavau vieną patarimą, kurį norėčiau pasitikslinti:
Tam kad nereikėtų į kiekvieną butelį atskirai dėti cukraus, galima reikiamą visam alaus kiekiui cukrų ištirpinti nedideliame kiekyje vandens, užvirinti ir įpilti į fermenterį, o po 15 minučių pilstyti. Neva visuose buteliuose bus vienodas kiekis cukraus ir visi vienodai užsigazuos.
Klausimas - ar reikia aušinti virtą vandenį su cukrum, ar tiesiog toki prie 95C ir pilti į fermenterį?
PS
Esu viręs kartą su kojine - nieko ypač blogo nepastebėjau
Tam kad nereikėtų į kiekvieną butelį atskirai dėti cukraus, galima reikiamą visam alaus kiekiui cukrų ištirpinti nedideliame kiekyje vandens, užvirinti ir įpilti į fermenterį, o po 15 minučių pilstyti. Neva visuose buteliuose bus vienodas kiekis cukraus ir visi vienodai užsigazuos.
Klausimas - ar reikia aušinti virtą vandenį su cukrum, ar tiesiog toki prie 95C ir pilti į fermenterį?
PS
Esu viręs kartą su kojine - nieko ypač blogo nepastebėjau
- pofke
- Pranešimai: 273
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16
Re: Skubiai reikia patarimo
Vieni aušina, kiti ne. Dariau ir taip, ir taip, skirtumo nepastebėjau. Dabar tiesiog supilu nuo ugnies nuimtą sirupą maža srovele.
- vapas
- Pranešimai: 86
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:58
Re: Skubiai reikia patarimo
aš darau taip: užsivirinu vandenį, sudedu gliukozę.. pavirinu 10-15 min. ir tada vėsinu (per tą laiką baigiu ruoštis butelius ir t.t.). Po to supilu į fermenterį.
- SkyNaras
- Pranešimai: 170
- Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52
Re: Skubiai reikia patarimo
Ar supylus sirupą į fermenterį išmaišote viską? Ar tiesiog paliekate? Išmaišius turėtų sukilti mielės.
- vapas
- Pranešimai: 86
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:58
Re: Skubiai reikia patarimo
Kaip rašė Maegnar, palieku 10-20 min.
- DV
- Pranešimai: 240
- Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04
Re: Skubiai reikia patarimo
Jei daryti teisingai, tai:
1. Nupili alų nuo mielių į kitą, išpilstymo, fermenterį. Tam reikia sifono.
2. Supili sirupą, pamaišai. Esu skaitęs nuomonių, kad maišyti nereikia, atseit pilant alų ANT sirupo viskas susimaišo savaime. Mano patirtis tokia, kad toli gražu. Maišoma atsargiai, iš lėto, nesuplakant.
3. Pilstai į butelius.
1. Nupili alų nuo mielių į kitą, išpilstymo, fermenterį. Tam reikia sifono.
2. Supili sirupą, pamaišai. Esu skaitęs nuomonių, kad maišyti nereikia, atseit pilant alų ANT sirupo viskas susimaišo savaime. Mano patirtis tokia, kad toli gražu. Maišoma atsargiai, iš lėto, nesuplakant.
3. Pilstai į butelius.
- zydas99
- Pranešimai: 8
- Užsiregistravo: 2013-05-20, 15:30
Re: Skubiai reikia patarimo
Sveiki Kolegos, ruošiuosi po fermentacijos išpilstymui, ir iškilo toks klausimas, ar reikia prakošti pilant į butelius? Alų darau pirmą kartą, iš misos ekstrakto.
- zydas99
- Pranešimai: 8
- Užsiregistravo: 2013-05-20, 15:30
Re: Skubiai reikia patarimo
Dar klausimas, tirpinate cukrų prieš pilstant, kokiame kiekyje vandens? nebus per daug jei pas mane alaus gavosi 12L sirupą darau iš dviejų stiklinių?
- ExDigi
- Pranešimai: 48
- Užsiregistravo: 2012-10-23, 13:58
Re: Skubiai reikia patarimo
2 stiklines cukraus? Alaus bombos bus?
http://www.atvirasalus.lt/wiki/straipsn ... ui_1_dalis
As dažniausiai šią skaičiuoklę naudoju http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
Va paimk pasiskaičiuok kokio užgazavimo nori ir kiek tavo 12-likai litru cukraus reikės, o tirpinimui iki puslitrio ant 20 ltr normaliai viskas būna.
http://www.atvirasalus.lt/wiki/straipsn ... ui_1_dalis
As dažniausiai šią skaičiuoklę naudoju http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
Va paimk pasiskaičiuok kokio užgazavimo nori ir kiek tavo 12-likai litru cukraus reikės, o tirpinimui iki puslitrio ant 20 ltr normaliai viskas būna.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Skubiai reikia patarimo
Nereikia tirpinimui pusės litro, 200 ml pilnai užtenka. na bet 0,5 ltr įdėjus bus alaus daugiau )
- zydas99
- Pranešimai: 8
- Užsiregistravo: 2013-05-20, 15:30
Re: Skubiai reikia patarimo
nea ne cukraus dvi stiklinės , vandens dvi stiklinės o cukraus tai ant vieno litro dėjau vieną arbatinį šaukštelį
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Skubiai reikia patarimo
Aš irgi nupilu alų nuo mielių, prieš tai parą palaikęs vėsiai, į kitą fermenterį, o cukrų tirpinu kokiame litre (bendras kiekis iki 25 l) to pačio alaus jį užvirindamas.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Skubiai reikia patarimo
@zydas99
vienu žodžiu ExDigi tau nuorodą į brewersfriend kalkuliatorių įmetė, pasiskaičiuok.
vienu žodžiu ExDigi tau nuorodą į brewersfriend kalkuliatorių įmetė, pasiskaičiuok.
- ExDigi
- Pranešimai: 48
- Užsiregistravo: 2012-10-23, 13:58
Re: Skubiai reikia patarimo
@Gytis Aišku galima ir mažiau skiesti alų, bet įprotis toks jau yra
Pažiūrėjau įdomumo dėlei - tirpumas cukraus vandenyje 2,1g/ml@20 °C, pakėlus iki 90° galima 4,2g/ml ištirpinti, bet čia jau žaidimas gaunasi stengiantis kuo mažiau alų skiest:)
@zydas99 primečiau užgazavimas bus 2,2 jei 60g (12x5g) cukraus dėsi.
Pažiūrėjau įdomumo dėlei - tirpumas cukraus vandenyje 2,1g/ml@20 °C, pakėlus iki 90° galima 4,2g/ml ištirpinti, bet čia jau žaidimas gaunasi stengiantis kuo mažiau alų skiest:)
@zydas99 primečiau užgazavimas bus 2,2 jei 60g (12x5g) cukraus dėsi.
- Tomas Žeimys
- Pranešimai: 321
- Užsiregistravo: 2012-05-25, 09:52
Re: Skubiai reikia patarimo
Nors ne visai į temą, bet susijusi informacija apie cukraus naudojimą alaus gazavimui:
Cukraus tirpinimas jį verdant su nedideliu kiekiu vandens turi vieną pranašumą – gautą tirpalą lengva sumaišyti su alumi jei alaus užgazavimui naudojama metodika kai visas cukrus sumaišomas su partija alaus, o tada pilstomas. Pasitaiko ir tokių atveju kai aludariai virina cukrų dezinfekcijos tikslais, o vėliau švirkštu dozuoja į butelius prieš alaus pilstymą. Va šitoj vietoj virinimas aplamai nėra būtinas jei naudojamas klasikinis „baltas cukrus“ (nežinau kaip su gliukoze, bet įtariu, kad galioja ta pati situacija). Kodėl nereikia cukraus dezinfekuoti? Visu pirma cukrus, kaip ir druska pasižymi drėgmės sugėrimo savybėmis. Tokioje aplinkoje bakterijos negali gyventi ir daugintis, nes praranda ląstelėse esantį vandenį (berods osmoze šis procesas vadinamas). Būtent dėl šios savybės cukrus dažnai naudojamas kaip mėsos konservantas ir Makdonaldo mėsainiai negenda ištisus metus. Antras dalykas – cukrus dedamas į alų, kuris jau yra išfermentuotas ir sudėtyje turi alkoholio, kas nužudo likusias bakterijas (jei joms netyčia pavyko išgyventi be vandens). Todėl jei tinkamai saugote cukrų ir į jį nekakoja musės galima drąsiai daryti kaip darau aš – pasiimu švarų šaukštelį ir cukrų iš pakuotės pilu tiesiai į butelį be jokių virinimų.
Cukraus tirpinimas jį verdant su nedideliu kiekiu vandens turi vieną pranašumą – gautą tirpalą lengva sumaišyti su alumi jei alaus užgazavimui naudojama metodika kai visas cukrus sumaišomas su partija alaus, o tada pilstomas. Pasitaiko ir tokių atveju kai aludariai virina cukrų dezinfekcijos tikslais, o vėliau švirkštu dozuoja į butelius prieš alaus pilstymą. Va šitoj vietoj virinimas aplamai nėra būtinas jei naudojamas klasikinis „baltas cukrus“ (nežinau kaip su gliukoze, bet įtariu, kad galioja ta pati situacija). Kodėl nereikia cukraus dezinfekuoti? Visu pirma cukrus, kaip ir druska pasižymi drėgmės sugėrimo savybėmis. Tokioje aplinkoje bakterijos negali gyventi ir daugintis, nes praranda ląstelėse esantį vandenį (berods osmoze šis procesas vadinamas). Būtent dėl šios savybės cukrus dažnai naudojamas kaip mėsos konservantas ir Makdonaldo mėsainiai negenda ištisus metus. Antras dalykas – cukrus dedamas į alų, kuris jau yra išfermentuotas ir sudėtyje turi alkoholio, kas nužudo likusias bakterijas (jei joms netyčia pavyko išgyventi be vandens). Todėl jei tinkamai saugote cukrų ir į jį nekakoja musės galima drąsiai daryti kaip darau aš – pasiimu švarų šaukštelį ir cukrų iš pakuotės pilu tiesiai į butelį be jokių virinimų.
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Skubiai reikia patarimo
Tomai,
Dariau kaip ir tu, bet yra keli niuansai:
1) pats pilstymo procesas trumpėja
2) yra galimybė vieną butelį pergazuot, kitą neužgazuoti, nes vieną kartą šaukšleiu pasiėmi perdaug, kitą - permažai.
Dariau kaip ir tu, bet yra keli niuansai:
1) pats pilstymo procesas trumpėja
2) yra galimybė vieną butelį pergazuot, kitą neužgazuoti, nes vieną kartą šaukšleiu pasiėmi perdaug, kitą - permažai.
- pofke
- Pranešimai: 273
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16
Re: Skubiai reikia patarimo
O vat čia nesutinku - yra toks gana paplitęs mieliagrybis Zygosaccharomyces bailii dėl kurio alus gali persigazuoti ir prarūgti (acto rūgštis, acetaldehidas ir etanolio acetatas yra antriniai metabolitai). Atsparus didelei cukraus, etanolio, acto rūgšties ir konservantų koncentracijai, gerai išsilaiko išdžiūvęs, tad gali gyventi ant kristalinio cukraus sporų pavidalu. Taip pat cukruje gana gerai gyvena pelėsio sporos. Tad geriau pavirinti. Yra ir daugiau patogenų, bet žinomas faktas yra toks - 95% visų maisto infekcijų yra beveik ar išvis be simptomų, ir tik 5% yra lengvai atpažįstamos.
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Skubiai reikia patarimo
man rodos aš dalinau patarimą per AT nuo ko šita diskusija prasidėjo tai papasakosiu kaip darau aš.
1. nenaudoju cukraus naudoju gliukoze, nes kainuoja nedaug, apie cukrų yra visokių gandų vienas tipo geras kitas blogas ir t.t. gliukozės yra kiekvienoje maisto pr. parduotuvėje.
2. atsveriu gliukozės. naudojuosi tokia taisykle. normaliai 5g/l kvietiniams, lageriams ar šiaip jei norisi daugiau gazo. 6g/l tamsiems stautams ir kai norisi mažiau gazo 4g/l
3. užpilu truputi vandens
4. statau ant dujinės kaitinu kol verda, bekaistant gliukoze gražiai ištirpsta čia manau dar pranašumas prieš cukrų nereikia ten maišyt tirpint ir t.t
5. pilu tiesiai į fermenterį, nešaldau, nemaišau nieko nedarau. atsidarau supilu ir viskas.
6. palaukiu 10-15 min pilstau.
taip darau jau virš metų. nesu turėjęs nedasigazavusio, ar persigazavusio ar sprogusio butelio. visa partija užsigazuoja vienodai.
sėkmės
1. nenaudoju cukraus naudoju gliukoze, nes kainuoja nedaug, apie cukrų yra visokių gandų vienas tipo geras kitas blogas ir t.t. gliukozės yra kiekvienoje maisto pr. parduotuvėje.
2. atsveriu gliukozės. naudojuosi tokia taisykle. normaliai 5g/l kvietiniams, lageriams ar šiaip jei norisi daugiau gazo. 6g/l tamsiems stautams ir kai norisi mažiau gazo 4g/l
3. užpilu truputi vandens
4. statau ant dujinės kaitinu kol verda, bekaistant gliukoze gražiai ištirpsta čia manau dar pranašumas prieš cukrų nereikia ten maišyt tirpint ir t.t
5. pilu tiesiai į fermenterį, nešaldau, nemaišau nieko nedarau. atsidarau supilu ir viskas.
6. palaukiu 10-15 min pilstau.
taip darau jau virš metų. nesu turėjęs nedasigazavusio, ar persigazavusio ar sprogusio butelio. visa partija užsigazuoja vienodai.
sėkmės
- Dainius
- Pranešimai: 284
- Užsiregistravo: 2011-06-07, 10:49
Re: Skubiai reikia patarimo
Pasidalinsiu savo patirtim. Geriausiu atveju pasiskaičiuoju pagal skaičiuoklę arba primetu g/l ir paėmęs arbatinį šaukštelį iš akies mesteliu kiekvienan butelin. Žinau kiek sveria pilnas, pusė šaukštelio, taigi daugmaž atitinka kiekis. Taipogi kiekis priklauso kaip gazuojasi, o tai priklauso nuo mielių, OG, FG ir kitų sąlygų.
Beje, pirma supilu, stebiu, o tada jau gazuoju, bet ne visada.
Ateity planuoju įvairesnius cukrus ir galbūt kada nors tirpinsiu visą kiekį. Tikrai yra kur tobulėt, nes dažniausia alų negazuodavau - stipriem ir ilgai brandinamiem to beveik nereikia.
Beje, pirma supilu, stebiu, o tada jau gazuoju, bet ne visada.
Ateity planuoju įvairesnius cukrus ir galbūt kada nors tirpinsiu visą kiekį. Tikrai yra kur tobulėt, nes dažniausia alų negazuodavau - stipriem ir ilgai brandinamiem to beveik nereikia.
- AJ
- Pranešimai: 165
- Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15
Re: Skubiai reikia patarimo
Įkišant savo trigrašį, tai aš paskutiniuose virimuose irgi pradėjau taikyti west metodą su gliukoze. Ir apskritai kažkaip įtariai aš į tą cukrų žiūriu gazavimo procese. Gliukozė mano galva neutralesnė, nepakeičia alaus skonio.
- justinas
- Pranešimai: 109
- Užsiregistravo: 2012-10-14, 18:41
Re: Skubiai reikia patarimo
@west
nemaišai? bet tai kaip ten vienodai gaunasi?:D
nemaišai? bet tai kaip ten vienodai gaunasi?:D
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Skubiai reikia patarimo
nepamenu kaip moksliškai tas procesas vadinasi, bet pabandyk į stiklinę vandens įlašinti kokių dažų ale akvarelės ir palaukti 10-15 min. spalva pasklis tolygiai. tas pats vyksta ir su alum ir gliukoze. aišku čia tik praktika ir loginiu mastymu paremti svaičiojimai. bet man veikia.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Skubiai reikia patarimo
difuzija
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Skubiai reikia patarimo
na va yra ir moksliškai labiau apsiskaičiusių už mane
o čia tokia miela teta puikiai papasakoja kas ir kaip ten vyksta siūlau visiems pasižiūrėt
https://www.youtube.com/watch?v=Mo38slBUykw
o čia tokia miela teta puikiai papasakoja kas ir kaip ten vyksta siūlau visiems pasižiūrėt
https://www.youtube.com/watch?v=Mo38slBUykw